Oyuncak Temizliği Nasıl Yapılır

Oyuncaklar, çocukların motor ve sosyal gelişimlerini destekledikleri gibi eğlence ve eğitim açısından da önemli bir yere sahipler. Çocuklar sevdikleri oyuncakları genellikle hep yanlarında gezdiriyorlar dolayısıyla çocukları oyuncakların üzerinde oluşan mikroplardan korumak amacı ile bu oyuncakların sık sık temizlenmesi büyük önem taşıyor.

0-2 yaş aralığı dönemlerinde çocuklar çevrelerindeki neredeyse her objeyi ağızlarına götürerek keşfetmeye çalışıyor. Dolayısı ile oyuncaklarının da üzerinde bulunan mikro organizmalar ve alerjen maddeler solunum yolu ile çocuklarınızın vücuduna girerek onları hasta edebiliyor. Bu yüzden; çocuk oyuncaklarının nasıl temizlendiği ve temizlikte hangi ürünlerin kullanılması gerektiğini öğrenmek çok önemli.

Antimikrobiyal temizleyiciler oyuncakların mikroplardan arındırılması için en çok tercih edilen temizleyiciler arasında yer alıyor. Ancak bu tarz agresif kimyasallar çocuklarda alerjilere yol açabiliyor. Uzmanlar, çocukların oyuncaklarının temizlenmesinde sabun, karbonat gibi oyuncak yüzeyinden kolaylıkla durulanabilen temizleyicilerin, anti alerjenik bebek deterjanlarının ve sirke gibi doğal antiseptik temizleyicilerin kullanılmasını öneriyor.  Yıkanarak temizliği mümkün olmayan oyuncaklarda ise buharlı temizleme tarzı ısıl yöntemlere başvurarak oyuncakların dezenfekte edilmesi gerektiğini belirtiyor.

blank

Peluş Oyuncak Temizliği

Genellikle çeşitli hayvan figürlerinin doldurulması ile ortaya çıkan peluş oyuncaklar, çocukların en sevdiği oyuncak çeşitleri arasında yer alıyor. Bu oyuncakların dış yüzeyi tekstil kaplama olduğu için çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabiliyor. Üzerinde düğme, boncuk, pul gibi detayları olan oyuncakları yıkamak için de yıkama toplarından faydalanılabiliyor. Dolayısı ile oyuncakların dış yüzeyinin zarar görmesi ya da aşınması engellenmiş oluyor.

Eğer bir pelüş oyuncağın etiketinde çamaşır makinesinde yıkanamayacağı belirtiliyorsa bu oyuncakları deterjanlı ılık su kullanarak elde yıkamak mümkün. Ancak elbette deterjan kalıntılarının oyuncaklarda birikmesini engellemek amacı ile yıkama sonrasında oyuncakları bol su ile durulamak çok önemli. Yıkama ve durulama işlemleri bittikten sonra oyuncağı kurutmak için kurutma makinesi kullanmak solmaya yol açabileceği için bu tarz oyuncakları güneş ışığında korumaya bırakmak daha sağlıklı ve güvenli olacaktır.

Bebeklerde Emzik Seçimi Nasıl Olmalı? Temizliğinde Nelere Dikkat Edilmeli?

blank

Plastik ve Ahşap Oyuncak Temizliği

Sert plastikten üretilmiş ısıya dayanıklı oyuncaklar bulaşık makinesinde yıkanabiliyor. Bu oyuncakları mikroplardan arındırabilmek için makinelerin hijyen programları kullanılıyor. Deterjan seçiminde ise genellikle doğal ve organik içerikli bulaşık deterjanlarının tercih edilmesi öneriliyor. Makineye sığmayacak kadar büyük oyuncaklar var ise bunlar karbonatlı su ile silinerek temizlenebiliyor. Ayrıca oyuncak sepetleri ve oyun evleri de karbonatlı su ile temizlenebiliyor.

Yenidoğan bebeklerde sıklıkla kullanılan emzik, çıngırak ve diş kaşıyıcı gibi genellikle ağızla doğrudan teması bulunan ürünler kaynar suda 8-10 dk beklenerek dezenfekte edilebiliyor. Ahşap maddeden üretilmiş oyuncaklar suya dayanıklı boyalar ile boyanmış ise plastik oyuncaklar gibi yıkanabiliyor. Ancak işlenmemiş ahşaptan elde edilmiş oyuncaklar su ile temas ettiklerinde aşındıkları ve küflenebildikleri için seyreltilmiş sirke ya da boraks çözeltileri ile ıslatılmış bezlerle temizliklerinin yapılması uzmanlar tarafından öneriliyor.

Oyun Hamuru Temizliği

Oyun hamurları hiçbir zaman tam olarak mikroplardan arındırılamayacağı için bu ürünleri belirli aralıklar yenilemek en doğru karar olacaktır. Özellikle çocuğunuz hasta olduğunda oynadığı hamurları atarak yeni hamur açmak en doğru karar olacaktır. Açılan oyun hamurunun üzerine açıldığı tarihi yazarak düzenli aralıklar ile atmanızın kolaylaşmasını sağlayabilirsiniz.

blank

Banyo Oyuncaklarının Temizliği

İçlerinde delikler bulunan banyo oyuncaklarını zorunda kalmadıkça tercih etmeyin. Bu oyuncaklar düzgün şekilde temizlenseler bile delik kenarlarında küflenme meydana gelebilir. Nemli ortamlarda bulunan delikli banyo oyuncakları mikropların üremesi için çok uygun oyuncak çeşitleri olduklarından deliksiz oyuncakları tercih edin ve banyo sonrası oyuncakları kaynar suda dezenfekte ettikten sonra kuru bir ortamda kurumaya bırakın.

Emzik, biberon, suluk ve diğer bir çok bebek bulaşıkları için kullanabileceğiniz Minoris Baby Biberon Temizleyici ürününe burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.