Bebek Kıyafetleri Nasıl Yıkanmalıdır?

Bebek Kıyafetleri Nasıl Yıkanmalıdır?

Doğum hazırlığı içinde olan çoğu kadın, “Bebek kıyafetleri nasıl yıkanır?” sorusuna cevap arar. Çünkü doğumdan sonra oldukça hassas bir ciltle doğan bebeklerin ilk temas edeceği şey, annelerinin doğum öncesinde özenle yıkadığı kıyafetler olur. Biz de buradan yola çıkarak hazırladığımız yazıda; bebek kıyafetlerinin yıkanması ile ilgili bazı tüyolar paylaşacağız, keyifli okumalar!

Bebeğinizin Cildi Sandığınızdan Hassas 

Vücudu zararlı mikroorganizmalardan koruyan cilt florası, yenidoğan bebeklerde henüz oluşmamıştır. İlerleyen zamanda yavaş yavaş düzelecek olsa da özellikle doğumdan sonraki günler, bebeklerin cilt pH değeri notral veya alkali değere sahiptir. Oysa; cilt bariyerinin etkin olabilmesi, dökülmelerin dengelenmesi ve bakteriyel enfeksiyonların önlenebilmesi açısından cilt pH’nın asidik olması gerekir. İşte, bebeklerin cildinin hassas ve alerjik olmasının temel sebebi budur. Dolayısıyla şampuan seçiminden nemlendiriciye kadar her ürünün organik olması ve bakımın güvenli ürünlerle yapılması, bebeğin cildini irritasyonlara karşı korumak adına önemlidir.

Ancak bebeklerin derisi öylesine hassas ve özeldir ki, kıyafetlerinin yanlış deterjan veya yöntemler ile yıkanmasına dahi tepki gösterebilir. Peki, bebek kıyafetleri nasıl yıkanır?

Bebek Kıyafetleri Nasıl Yıkanmalı?

Bebeklerin hassas cildini tahriş etmemek, kimyasal ürünlerden uzak kalmasını sağlamak ve gelişmemiş bağışıklık sistemlerini koruyabilmek adına, kıyafetlerini yıkarken bazı adımlara dikkat etmek gerekiyor. Bunları sıralayacak olursak;

  1. En hijyenik sonucu alabilmek için bebeğin kıyafetlerini ayrı bir sepette biriktirmek ve yetişkinlerin kıyafetlerinden ayrı yıkamak gerekir. Böylece yetişkin çamaşırlarındaki farklı kir yüzeyleri, bebeğin çamaşırlarıyla karışmamış olur.
  2. Bebekler için deterjan seçiminde muhakkak organik, hipoalerjenik ve dermatolojik olarak test edilmiş ürünler tercih edilmelidir. Boya, renk, parfüm gibi alerjiyi tetikleyecek yoğun kimyasal içeren ürünler asla kullanılmamalıdır. Hele ki anne veya babada alerjik hastalıklar mevcutsa, bebekte daha önce alerjik reaksiyon görülmese bile bu ürünler tercih edilmemelidir. Çünkü yapılan araştırmalar, alerjik ebeveynlere sahip olan bebeklerin %70’inde alerjik hastalıklarla karşılaşıldığını ortaya koyuyor.
  3. Bebek kıyafetleri yıkarken yumuşatıcı kullanılmaması da en önemli detaylardan biri. Zira, yumuşatıcı ürünler çok yoğun parfüm içeriyor, bu da hem bebeğin cildini tahriş edebiliyor hem de diğer alerjik hastalıklara zemin hazırlayabiliyor.
  4. Kıyafetlerdeki etiketler, hem bebeğin cildinin kızarmasına hem de kaşınmasına sebep olabilir. Bu sebeple yıkama işleminde önce etiketleri kesmek, bebeğin konforu açısından faydalı olur.
  5. Özellikle çorap gibi minik giysi veya aksesuarların kaybolmaması için yıkama filesi kullanılabilir.
  6. Yıkama sonrası çift durulama programının seçilmesi, kıyafetlerin deterjan kalıntılarından iyice arınması adına önemlidir.
  7. Yıkanan kıyafetlerin nemli bir şekilde beklememesine dikkat edilmelidir. Yıkama işlemi bittikten sonra eğer mümkünse çamaşırları açık havada kurutmak gerekir. Ancak hava koşulları müsait değil ise kurutma makinesi de tercih edilebilir.
  8. Kurutma işleminde sonra bebek giysileri mutlaka yüksek ısıda ütülenmelidir. Bu sayede arta kalan mikrop varsa, bunların kırılması sağlanabilir.
  9. Ütülenen giysiler serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmeli, naftalin veya güve ilacı gibi kimyasal ürünlerle birlikte saklanmamalıdır.

blank

Bebek Giysileri Kaç Derecede Yıkanır?

Bebek kıyafetleri kaç derecede yıkanır sorusu da annelerin en fazla merak ettiği konuların başında geliyor. Çünkü yüksek derecelerin bakterileri yok ettiği ancak kıyafetlere de zarar verdiği biliniyor. Bu durum da annelerde kafa karışıklığına yol açıyor ve kıyafetlerin hangi derecede yıkanması gerektiği büyük bir muammaya dönüyor.

Aslında düşünülenin aksine, mikropların kırılması sadece yüksek sıcaklıkla ilgili değildir. Asıl temizliği ve hijyeni deterjan sağlamaktadır. Bu nedenle içeriği güvenli olan deterjanlar kullanarak, hem çamaşırların yıpranması önlenebilir hem de maksimum temizlik sağlanabilir. Bebek kıyafetleri yıkanırken ideal sıcaklık günlük çamaşırlar için 40, hassas kıyafetler için de 30 derecedir.

Bebek Deterjanı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yetişkinlerin kullandığı deterjanların çoğu, bebekler için uygun değildir. Zira raflarda duran çoğu deterjan, bebekleri tahriş edebilecek onlarca kimyasal madde içeriyor. Peki ama, bebek deterjanı nasıl olmalı?

Öncelikle bebek deterjanının fazla köpürmemesi, onun aslında güvenli bir ürün olduğunu gösterir. Çünkü SLS ve SLES gibi deterjana köpürme etkisi veren birçok kimyasal madde; kullananların yalnızca temizlik hissine kapılmasına sebep oluyor. Oysa sağlıkları için bu maddeler büyük bir tehdittir. Bununla birlikte, bebek deterjanının güzel kokması onun iyi bir seçim olduğu anlamına gelmez. Aksine bir deterjan ne kadar az parfüm içerirse, bebeğin sağlığı için o kadar iyi bir ürün olduğunu gösterir. Son olarak bebekler için deterjan seçerken mutlaka dermatolojik testten geçmiş olmasına ve antialerjik ibaresinin bulunmasına dikkat edilmelidir.