Bebekler ve Çocuklar İçin Doğru Güneş Koruyucu Kremi Nasıl Seçilir?

Bebekler ve Çocuklar İçin Doğru Güneş Koruyucu Kremi Nasıl Seçilir?

5 Maddede Bebekler İçin Doğru Güneş Kremi Seçme Rehberi!

Bebeklik ve çocukluk döneminde kemiklerin güçlenmesi için D vitamininden faydalanmak gerekiyor. Vücut için gerekli olan D vitamini ise büyük ölçüde güneşten sağlanıyor. Ancak güneş, bebeklerin gelişimi için faydalı olduğu kadar UVA ve UVB gibi zararlı ışınlar da içeriyor. Dolayısıyla uzmanlar, bebekler için güneş kremi seçimi yaparken ebeveynlerin dikkatli olmasını öneriyor. Peki, bebekler ve çocuklar için güneş kremi seçerken neye dikkat edilmeli?

  • Mutlaka Yaşına Uygun Olmalı

Bebeklerin cildi biz yetişkinlere kıyasla oldukça narin ve hassastır. Bu nedenle pişik, egzama ve konak gibi birçok deri rahatsızlığı bebeklerde daha fazla görülür. Aynı şekilde güneş yanıkları da bebeklerde daha ağır seyreder. Dolayısıyla güneş koruyucu seçerken kesinlikle bebeklere yönelik formüle edilmiş özel ürünler tercih edilmelidir. Çünkü bu ürünler, bebeklerin o narin yapısı baz alınarak hazırlanır.

Bebek ürünleri 0 ay – 3 yaş arası grubu kapsar. Çocuk ürünleri ise 3 – 14 yaş grubuna yöneliktir. 14 yaşından büyük çocuklar ise artık yetişkin ürünlerini tercih edebilirler.

  • Paraben İçermemeli

Paraben; kozmetik ürünlerdeki mikrobik çoğalmayı önleyen koruyucu bir kimyasaldır. Ürünlerin raf ömrünü uzatmak ve bakteri oluşumunun önüne geçmek amacıyla kullanılır. Maliyetinin uygun olması sebebiyle de çoğu firma ürünlerinde paraben kullanmaktadır. Fakat yapılan yüzlerce araştırma, parabenin insan sağlığı için oldukça zararlı bir madde olduğunu ortaya çıkartmıştır. Örneğin bazı araştırmalar parabenin üreme fonksiyonlarını olumsuz etkilediğini, bazı araştırmalar ise egzama gibi cilt rahatsızlıklarını tetiklediğini ortaya koymaktadır. Hâl böyleyken, bebekler için organik güneş kremi kullanmak en sağlıklı seçenek olacaktır.

Bebekler ve Çocuklar İçin Doğru Güneş Koruyucu Kremi Nasıl Seçilir

  • Yüksek Koruma Faktörlü Ürünler Tercih Edilmeli

UVA ve UVB ışınları, yani UV ışınları güneşten dünyaya ulaşan ultra viole ışınlarıdır. Kısa ve uzun dalga boyuna sahip olan bu ışınlar, her ne kadar dünyamıza hayat verse de cildimiz üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Örneğin UVA ışınları cildin alt katmanlarına inerek derinin erken yaşlanmasına, elastikiyetinin zarar görmesine, cildin nem dengesinin bozulmasına ve lekelerin oluşmasına neden olabilir. UVB ışınları ise daha çok derinin üst katmanlarına etki ederek bronzlaşma, güneş yanıkları ve güneş lekeleri gibi olumsuz etkilere yol açmaktadır.

Yüksek koruma faktörlü güneş kremleri ise UVA ve UVB gibi zararlı ışınları bloke ederek cildin sağlığını korumaya yardımcı olurlar. Bu nedenle uzmanlar, özellikle bebekler için 50+ SPF ürünlerin kullanılmasını önermektedir.

  • Temiz İçeriğe Sahip Olmalı

Bebeklerin cildi en zararsız görünen kimyasal maddelere dahi ciddi alerji geliştirebilecek kadar hassastır. Örneğin parfüm, her ne kadar masum görünse de bebeklerin cildinde tahrişe neden olabilmekte, burun akıntısı ve hapşırık gibi alerjik semptomları tetikleyebilmektedir. Bu nedenle bebekler için kullanılacak herhangi bir ürün alırken, içeriğinin doğal ve organik olmasına dikkat edilmelidir. Örneğin Minoris Baby Organik Güneş Kremi, bebeklerin cildinin geçirgenliği ve hassasiyeti göz önünde bulundurularak üretilmiştir. İçeriğinde bebeğin sağlığını tehdit edebilecek paraben, silikon, parafin, parfüm, titanyum dioksit ve boya gibi hiçbir bir madde bulunmamaktadır. Ailelerin yıllardır güvenerek tercih ettiği bir marka olmasının temelinde de bu hassasiyet yatmaktadır.

  • Kuma, Suya ve Tere Dayanıklı Olmalıdır

Bebeklerin kumda ve suda oynamayı çok sevdiği bilinen bir gerçek… Durum böyleyken, elbette kullanılacak olan güneş kreminin de kuma, suya ve tere dayanıklı olması gerekiyor. Ancak ürün her ne kadar dayanıklı olsa da koruyuculuğunun azalmaması için iki saatte bir yenilenmesi gerekiyor.

Bebekler ve Çocuklar İçin Doğru Güneş Koruyucu Kremi Nasıl Seçilir

Bunları da Bilin!

  • Güneş kremini güneşe çıkmadan 20 dakika önce bebeğinizin cildine sürün.
  • Hava bulutlu dahi olsa güneş kremi kullanın, UV ışınlarının %80’inin bulutları geçebileceğini unutmayın.
  • UV ışınlarının en yoğun olduğu 10:00 – 16:00 saatleri arasında mecbur kalmadıkça bebeğinizi güneş ışığına maruz bırakmayın.
  • Her iki saatte bir güneş kremini yenileyin. Özellikle yüzme sonrası yenilemeyi unutmayın.
  • Plaj veya havuzda bebeğinizin gölgede kalmasına dikkat edin.
  • Cildin hassas ve güneş ışığına daha fazla maruz kalan alın, burun ve elmacık kemiklerine daha yoğun bir uygulama yapın.
  • Kremi tüm cilde sürmeyi ihmâl etmeyin. Özellikle ayaklar, ense ve kolun alt kısmı krem sürmeyi en çok unutulan bölgelerdir.
  • Güneş kreminizi doğrudan güneş alan yerde muhafaza etmeyin.
  • Kreminizin ağzını açtıktan 1 yıl sonra kullanmamaya dikkat edin.