Doğru Emzirme Pozisyonları

Yaşamımızı sağlıkla ve kaliteli geçirmemizin anahtarının aldığımız anne sütü olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Mecbur kalmadıkça anne sütünün yerini özellikle ilk 6 ayda hiçbir mamanın tutamayacağı, bebeğin bağışıklık sistemini geliştiremeyeceği bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda.  Ayrıca emzirme sırasında bebekle kurulan ten teması onun ruhsal sağlığının da gelişmesi için çok önemli.

Bebek büyütme konusunda bize yardımcı olabilecek pek çok bilgiye ulaşmak mümkün. Özellikle genç, tecrübesiz ve en çok da yalnız anneler için bu bilgiler çok önemli. O yüzden anne adaylarının hamilelik sürecinden başlayarak bebeğinin sağlığı için kitap okuması, bilgi edinmesi sonraki günlerde sıkıntı çekmemesi için gerekli.

Ne kadar okumuş öğrenmiş ve hatta daha önce bir çocuk yetiştirmiş bile olsak her bebeğin çok özel olduğunun, isteklerinin, ihtiyaçlarının değişik olabileceğinin farkında olmak gerekiyor. O yüzden yeni anne olmuş kadınların, kendisinin ve bebeğinin rahat olmadığını fark ettiğinde asla kitaplarda böyle yazıyor mutlaka böyle yapmak zorundayım diye düşünmemesi, kendisi ve bebeği için en doğru davranışı zaman içinde öğrenerek sürdürmesi yapılabilecek en iyi tavsiyelerden biri.

Şimdi hem bebeğin beslenip gelişmesini hem de anne ile kuracağı en özel duygusal temasın gerçekleştiği emzirmeden bahsedelim. Belki de bebek sahibi olduğumuzda en dikkat edeceğimiz konulardan biri bu. Bebeğimizin akıl, ruh ve beden sağlığının teminatı. Daha önce de söylediğimiz gibi bebek emzirme pozisyonları anneden anneye veya bebekten bebeğe değişebiliyor ama yine de yaygın olarak kullanılan ve uzmanlarca da önerilen 4 pozisyon söz konusu.

blank

Bu pozisyonlardan söz etmeden önce hangi emzirme pozisyonunuzu kullanırsanız kullanın dikkat etmeniz gereken kurallara bakalım. Emzirme öncesi annenin ellerini yıkaması, meme başlarını sterilize etmesi hijyen açısından çok gerekli.

Bebeğin huzurlu bir şekilde emebilmesi için öncesinde altının temizlenmesi mutlaka gerekli. Ayrıca burnunun açık olması ve rahat nefes alabilmesi de dikkat edeceğimiz bir diğer kural. Emzirme süresi içinde hem annenin hem de bebeğin huzurlu olabilmesi için en rahat pozisyonda oturmanız, sırtınızı belinizi yastıklarla beslemeniz önemli. Kendi konforumuzu en iyi şekilde sağlamalıyız ki bebeğimizi emzirmek bizim için işkence haline dönüşmesin. Aslında bu zaman içerisinde öğrenilecek bir durum.

İstenen konforun piyasada satılan emzirme koltukları ile de sağlanması mümkün. Meme ucunun ve etrafındaki koyu halkanın bebeğin ağzına tamamen girmesine dikkat etmek gerekiyor. Bu hem annenin göğsünde çatlak, yara oluşmasını engelliyor hem de bebeğin kolay süt emebilmesini sağlıyor. Bu da sütümüzün çoğalması için önemli.

Anne Sütü İle Beslenen Bebeklerde Gaz Neden Olur?

blank

Şimdi gelelim bebeğimizi emzirirken almamız gereken pozisyonlara. 4 ana pozisyondan söz etmek mümkün.

Doğru Emzirme Pozisyonları

Bunlardan ilki; Kucaklama pozisyonu. Bazı kaynaklarda beşik pozisyonu şeklinde de kullanılıyor. Koltuğumuza en rahat şekilde yerleştikten sonra bebeğimizin başını dirseğimize gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Bebeğimiz yatay olarak kucağımızda başının biraz dik olmasına ve burnunun meme hizasında olmasına dikkat ediyoruz. Diğer elinizle de memenizi destekleyebilirsiniz.

İkinci yöntem; Ters kucaklama ya da çapraz beşik pozisyonu. İlk pozisyonla çok benzer. Bebeğin yatışı, annenin oturma pozisyonu aynı ancak farkı kucağında yatan bebeğin başını diğer elinle destekliyor olmak. Küçük ve emme güçlüğü çeken bebekler için en uygun pozisyonun bu olduğu söyleniyor.

Üçüncü pozisyon; Koltukaltı Pozisyonu. Çanta pozisyonu olarak da anılmakta. Bu pozisyonda bebek ayakları arkaya, baş kısmı öne gelecek şekilde annenin koltuğunun altından geçirilerek yatırılır ve diğer el ile de başı desteklenir.

Son pozisyon ise; Yatarak Emme Pozisyonu. Anne yatakta bir yana dönük olarak yatar, bebeğini de yüzü kendisine dönük olarak karşısına yatırır. Rahat olabilmesi için annenin kendi başını ve sırtını yastıklarla desteklemesi gerekir. Yattığı taraftaki kolunu sırtını da destekleyecek şekilde bebeğin başının altından geçirir. Hangisini seçerseniz seçin emzirme ortamının uygun ısıda, sessiz, huzurlu ve rahat olması anne ve bebek açısından mutlaka gerekli.

Minoris Baby Organik Temizlik Ailesine Burayı Tıklayarak Ulaşabilirsiniz.