Bağışıklık Güçlendirici Sebze ve Meyveler

Bebeklerin savunma sistemlerini geliştirebilmeleri için sağlıklı bir vücuda sahip olmaları gerekmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirme sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar arasında ilk 6 ay boyunca kesintisiz anne sütünün yanı sıra dengeli beslenme, hijyen koşullarına uyma ve dış etkenlere karşı önlem alma gibi unsurlar önem taşımaktadır. Hastalıkların kol gezdiği mevsimlerde bebeklerin bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediği için risk grubunda yer aldıkları bilinmektedir. Bu yüzden bebeklerde bağışıklık sistemi güçlendirme konusunda bilinmesi gereken detaylara göre hareket edilmelidir.

 

blank

İmmun sistem olarak da adlandırılan bağışıklık sistemi, canlıların hastalıklara ve virüslere karşı savunma mekanizmasını oluşturan temeldir. Bağışıklık sistemi vücut için zararlı olabilecek hastalık kaynaklarını tanıyıp onları yok eder ve vücuda girebilecek zararlı maddelerin etkisiz hale getirilmesinde görev yapmaktadır. İnsan vücudu, hastalıklara sebep olabilecek unsurlara karşı koruma sağlamak için savunma sistemi ile donatılmıştır. Söz konusu sistem, vücutta yabancı olarak algıladığı tüm mikroorganizmaları tespit edince bunlardan kurtulmak için savaşmaya başlamaktadır.

Bebeklerde Bağışıklık Güçlendirici Gıdaların Önemi

Bebeklerde de aynı şekilde bağışıklığa destek yiyecekler tüketilerek hastalıkların çok daha çabuk atlatılması ve hızlı iyileşme sürecinden yararlanılabilmektedir. Metabolizma hastalıkları uzmanları bağışıklığı güçlendirecek gıdaların önemine ayrı bir parantez açmaktadır. Vücudunuzu güçlü tutmak için bazı yiyecekleri gündelik diyete dahil etmeniz bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanıza yardımcı olacaktır. Hücrelerden, dokulardan ve proteinlerden oluşan bağışıklık sisteminde hastalık yaratan bazı unsurlar da görülebilmektedir:

  • Virüsler
  • Bakteriler
  • Yabancı madde olan patojenler

Bu tür zararlılar ile savaşan bağışıklık sistemi, patojenler üzerindeki antijenlere yapışan ve onları öldüren antikorları serbest bırakmaktadır. İşte bu noktada zayıf bağışıklık sistemine destek olabilecek belirli yiyecekleri diyete dahil etmek, bir kişinin bağışıklık tepkisini güçlendirebilir. Uzmanlar bebeklerde dahil bağışıklık sistemini güçlendirebilecek gıdaların düzenli aralıklarla tüketilmesi konusunda tavsiyelerde bulunmaktadır.

Bağışıklık Güçlendirici Sebze ve Meyveler

Bağışıklık sistemini güçlendiren meyve ve sebzeleri tüketerek çok daha sağlıklı ve hastalıktan uzak bir yaşam sürmek mümkündür. Bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar arasında dört mevsim boyunca yenilebilecek birbirinden farklı sebze ve meyveler de yer almaktadır. Genel anlamda vücut direncini arttırmada etkili sonuçlar sunan ve fayda sağlayan sebzeler şunlardan oluşmaktadır:

  • Lahana
  • Karnabahar
  • Turp
  • Sarımsak
  • Soğan
  • Mantar
  • Ispanak
  • Maydanoz

blank

Bu sebzeleri düzenli olarak diyetinize eklemeniz veya bebeklerin ek gıdalarına ilave edilmesi durumunda bağışıklık sistemi hızlı bir şekilde güçlenmektedir. Sadece sebzelerle sınırlı kalmayıp aynı zamanda C vitamini içeren meyveler de tüketerek güçlü ve sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmak mümkündür. Bağışıklık sistemine güç veren meyveler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Portakal
  • Limon
  • Greyfurt
  • Mandalina
  • Nar
  • Muz

Bebeğinizin ve çocuklarınızın bağışıklık sistemlerinin düşük olmasından şikayet ediyorsanız bu meyve ve sebzeleri düzenli olarak tüketmelerini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda meyve ve sebzelerin kendi mevsiminde ve taze olarak tüketilmelerine özen göstermeniz gerekir. Genetiği ile oynanmış ya da aşılarla geliştirilmiş meyve ve sebzelerden uzak durulması çok önemlidir. Bu yüzden her zaman doğal ve organik meyve sebzeleri tercih etmeniz tavsiye edilir.

Yaban Mersini Meyvesiyle Bağışıklık Güçlendirmenin Önemi

En güçlü antioksidanlardan biri olarak bilinen yaban mersini içinde bol miktarda flavonid bulunmaktadır. Flavonid bağışıklık sistemindeki solunum yollarının güçlenmesini ve doğru çalışmasını sağladığı için özellikle solunum yolunu olumsuz etkileyen hastalıklarda kısa sürede iyileşmeyi desteklemektedir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre Yaban mersini tüketenlerine diğer kişilere göre nezle ve gribal enfeksiyonlara karşı daha az etkilendikleri gözlemlenmiştir. Bu yüzden bağışıklığı artıran meyveler tercih etmek istediğinizde C vitamini bakımından zengin olan turunçgillerin yanında mutlaka doğal ve taze yaban mersini tüketmeye de özen göstermeniz tavsiye edilir.

Brokoli Sebzesiyle Bağışıklık Güçlendirmenin Önemi

Bebeklerin ve çocukların da tüketebileceği sebzelerden biri olan brokoli, bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda çok etkilidir. Brokoli sebzesi içeresinde yüksek oranda C Vitamini bulunduğu, beslenme uzmanları tarafından da sık sık hatırlatılmaktadır. Brokoli sebzesi aynı zamanda önemli bir antioksidan olan Sülforafan bakımından da zengindir. Özellikle ciğerlerin açılması ve solunum yollarındaki enfeksiyonların giderilmesi için günlük diyetinize ideal miktarda brokoli sebzesi ilave etmeniz tavsiye edilmektedir. Uzmanların bu yöndeki tavsiyelerine önem vererek çocuklarınızın da zayıflayan bağışıklık sistemlerini güçlendirerek hastalıklara kolay yakalanmamalarını sağlayabilirsiniz.

Ispanak Sebzesiyle Bağışıklık Güçlendirmenin Önemi

Tüm sebzeler içinde bağışıklığı güçlendirme konusunda belki de en önemli olanı ıspanaktır. Beslenme uzmanlarının bol bol tüketilmesi gerektiğini söylediği ıspanak içinde yüksek miktarda demir bulunmaktadır. Aynı zamanda ıspanak içinde bulunan flavonoidler ve karotenoidler, patojenlere karşı vücudun savaşmasında büyük destek sağlamaktadır. Bebek ve çocukların da diyetlerine eklenebilecek bağışıklığı artıran sebzeler arayışınızda ıspanak tercihi doğru seçim olacaktır. C ve E vitamini bakımından oldukça zengin olan ıspanak çok güçlü bir antioksidanlar arasında yer almaktadır. Ispanağı salata olarak yemek, antioksidan etkisini yüzde 70 oranında arttırdığı için bu şekilde tüketilmesinde fayda vardır.

blank

Bağışıklık Güçlendirmek İçin Yoğurt ve Kefir Tüketimi

Bağışıklık sistemini güçlendiren sebze ve meyvelerin yanı sıra çeşitli gıdaların tüketimi de çok önem taşımaktadır. Doğal bağışıklık güçlendirici gıdalar denildiğinde akla ilk gelen ve beslenme uzmanlarının da sık sık tavsiye ettiği yiyeceklerin başında yoğurt ve kefir ikilisi gelmektedir. Probiyotik bakımından zengin olan bu gıdaların katkı maddesi ve tatlandırıcı olmadan doğal bir şekilde üretilmiş olması da çok önemlidir.

Bilimsel alanda yapılan birçok araştırma probiyotik etki gösteren besinlerin özellikle bağırsak florasını geliştirerek bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra probiyotik içeren besinlerin enfeksiyon yani iltihap odaklı hastalıkların oluşumunu önlediği de iyi bilinmektedir. Antioksidan etkiler sayesinde vücut sağlığına tehdit oluşabilecek yabancı maddelerin vücuttan atılmasını sağlayan yoğurt ve kefiri düzenli olarak tüketerek sağlıklı bir yaşamın kapılarını sonuna kadar aralayabilirsiniz.

Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Bol Su Tüketimi

Bebeklik döneminden itibaren özellikle su tüketimi konusuna da önem verilmelidir. Sıcaklık azaldığı durumlarda vücudun da su tüketimi azalmaktadır. Ancak vücudun su ihtiyacı her zaman ve her koşulda vardır. Bu yüzden özellikle kış günlerinde günde 2. 2.5 litre su tüketmeye özen gösterirken yaz günlerinde bunun daha da üstüne çıkmaya gayret etmeniz tavsiye edilmektedir. Yetişkin insanlarda uzmanların bu şekilde belirlediği günlük su tüketim seviyelerini çocuklar için de ideal seviyede tutmaya özen göstermelisiniz. Bu sayede yaz kış demeden yakalayan hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlü tutmak mümkün olacaktır.

Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Yulaf ve Zencefil Tüketimi

Yulaf, bağışıklık sistemini uyarıcı özelliğinin yanı sıra birçok bilimsel çalışmada kanser başta olmak üzere mikrobiyal enfeksiyonlar ve diyabet gibi hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır. Diyabet ve yüksek kolesterol tedavilerinde de yaygın şekilde kullanılan yulafı günlük diyetinize eklemeniz tavsiye edilir. Bunun yanı sıra taze zencefil de içerdiği B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, manganez ve lif açısından bağışıklık sistemini koruma konusunda çok etkilidir. Bağışıklığa destek yiyecekler ile daha sağlıklı ve hastalıktan uzak bir yaşam sürebilirsiniz.