Organik Deterjan Nedir? Neden Önemlidir?

Doğal, kimyasaldan uzak bir hayat sürmek herkesin arzusudur. Modern hayatın getirdiği onlarca olumsuzluk varken, onlarca kanaldan kimyasala maruz kalıyorken bunu istemek oldukça normal. Eskisi gibi doğal yaşamak, doğanın gücünden faydalanmak için illaki şehirden uzaklaşmak, köye yerleşmek zorunda değilsiniz. Gelişen teknolojiyle birlikte organik ürünlere erişimimiz çok daha kolay oluyor.

Marketlerde yüzlerce çeşit deterjan bulmak mümkün. Tüm kıyafetler için ayrı deterjanlar var. bebekler için ayrı, siyah renkli kıyafetler için ayrı, beyazlar için ayrı deterjanlar mevcut. Hepsi için onlarca farklı parfüm ve koku da ayrı ayrı düşünülmüş. Haftalarca kıyafetlerde kalan, her zevke hitap eden kokuları bulmanız çok kolay.

Leke üzerindeki etkileri de oldukça iddialı. Her türlü zorlu lekeyi çıkartır, kumaşa zarar vermeden temizler gibi çekici özelliklere sahip. Tüm bunlar harika gibi dursa da içeriğine bakınca tüm bu olumlu özellikler silinip gidiyor. Bu etkilerin hepsini yerine getirmesi için deterjanların içeriği kimyasal dolu. Tüm özellik için onlarca ayrı madde kullanılmakta. O muhteşem kokular için esanslar, yapay koku özleri; temizlik vaadi için aşındırıcılar, beyazlatıcı etken maddeler derken faydadan çok zarar verebilecek kapasitede ürünler ortaya çıkıyor.

Herkesin bu kimyasallardan uzak durması gerekirken iş çocuklu ailelere gelince çok daha hassaslaşıyor. Bebekler ve çocuklar yetişkinlere göre kimyasal içeriklere karşı daha duyarlıdır. Bu nedenle sıradan deterjanlar yetişkinlerde herhangi bir alerjik reaksiyon oluşturmasa da bebek ve çocuklarda durum böyle değildir. Kızarıklık, döküntü, pullanma ve hatta açık yaraya kadar uzayabilen cilt sorunları oluşabilir.

Tüm bunlara yol açmamak için aileniz için kullanacağınız deterjan içeriğinin organik olmasını tercih etmenizde fayda var. Peki; organik deterjan nedir?

Organik deterjanlar içeriğinde barındırdığı tüm özleri doğadan alır. Tümü bitki özleri ve ülkemizin en kıymetli yer altı zenginliği olan bor madeni içerir. İçeriğindeki en önemli maddelerden biri limon tuzu ve karbonattır. Son yıllarda giderek popüler hale gelen bu yöntem organik deterjanların da temelini oluşturmaktadır.

Organik temizlik malzemelerinin temelini bu maddeler oluştururken ek olarak yine doğal ürünlerden destek alınır. Zeytinyağı, hindistancevizi yağı, Ayçiçek yağı gibi günlük hayatta hep tükettiğimiz malzemeler yer alır.

İçeriğinde yoğun temizleyici maddelerin olmayışı lekeler üzerinde etkisiz izlenimi bırakabilir ancak bu doğru bilinen en büyük yanlışlardan biridir. Belirttiğimiz ve benzeri içeriklere sahip organik deterjanlar en güçlü lekelerle dahi başa çıkabilir. Çikolata ve kakao lekeleri, çamur, kahve, kırmızı meyve lekeleri, kurumuş herhangi bir yemek artığı gibi tüm lekelerde test edilmiş ve üst düzey temizlik sonuçlarını almıştır.

blank

Organik deterjanlar neden kokusuzdur?

Satılan tüm deterjanlarda en vurucu özellik olarak muhteşem kokular oluyor. Tümünün üzerinde farklı bir koku vurgusu bulabilirsiniz. Deterjanlardaki koku özelliği tamamen tüketici algısı oluşturmak ve pazarlama amaçlı kullanılmaktadır. Temizlik, hijyen gibi detaylarda bir katkısı yoktur. Parfüm özleri, gül kokusu, orman esintisi gibi yüzlerce seçenek var. Ancak koku hassasiyeti olan kişiler ve çocuklar için bu oldukça tehlikeli bir özellik. Alerji, astım gibi rahatsızlıkları olanlar içinse daha büyük bir tehlikedir.

Ayrıca; çamaşırlarınızı eğer ev içerisinde, kapalı bir odada kurutuyorsanız, kokular ek tehlike oluşturabilir. Kuruma esnasında ortamdaki temiz havaya karışan esans ve parfüm partikülleri nefes yoluyla direkt olarak ciğerlerinize inebilir

Organik deterjanlar bu risklere yol açmamak için kokusuz olarak üretilir. İçerisine doğal yollarla elde edilmiş bile olsa herhangi bir esans kullanılmamıştır. Bu sayede herhangi bir nefes probleminin tetiklenmesine neden olmaz.

Organik deterjanlar aynı zamanda doğayla dosttur.

Ambalajında doğada tamamen çözünebilen, doğaya zarar vermeyen malzemeler kullanılmaktadır. Karton ambalajlar ve çözünüp geri dönüşebilen malzemeler içerir. Kullandığınız ürünlerin tümünde bu hassasiyeti gösteriyorsanız organik deterjanlar bu açıdan da sizi mutlu edecektir.

Organik deterjanların en önemli özelliklerinden biri de konsantre yapıda olmasıdır. Konsantre ürünler yoğun yapıdadır, az miktar bir ürünle bile yüksek oranda temizleme ve yumuşatma verimi alırsınız. Bu özellikte alacağınız bir deterjanı her zamankinden daha uzun süre kullanabilirsiniz. Organik deterjanlar bu özelliği sayesinde aile ekonomisine katkı sağlar.

Siz de doğaya dost, kendinize ve çocuklarınıza zarar vermeyecek, temizlik performansı yüksek ama aynı zamanda bütçenizi yormayacak bir deterjan almak isterseniz organik deterjanları inceleyebilirsiniz.