Bebeklerin Göz Rengi Ne Zaman Belli Olur?

Bebeklerin Göz Rengi Ne Zaman Belli Olur? Rengi Değişir Mi?

Taze anne babaların çoğu, dünyaya yeni gözlerini açan bebeklerinin gelişimleriyle ilgili birçok şeyi merak ediyor. Bebek bakımı dışında bebeğin fiziksel gelişimi, özellikle de göz renginin ne zaman netleşeceği merak edilen konuların başında geliyor. Zira yenidoğan bebeklerin belli bir göz rengi bulunmuyor ve direkt gelen ışığı yansıtıyor. Bu da bebeklerin göz renginin bir süre koyu mavi veya gri görünmesine yol açıyor. Ancak ilerleyen aylarda bebeğin göz rengi değişmeye ve son halini almaya başlıyor. Peki, bebeklerin göz rengi tam olarak ne zaman netleşiyor? Detaylar yazımızda!

Bebeklerin Göz Rengi Nasıl Oluşur?

Gözlerimiz rengini iristen alır. İris ise kas, kan damarları ve pigmentten meydana gelir. Pigmente rengini veren madde ise melanindir. Melanin; saçımızın, derimizin ve gözümüzün renginden sorumludur. İrisin melanin pigmenti ne kadar yoğun olursa, gözlerimizde bir o kadar koyu olur. Melanin pigmentinin az olması durumunda ise gözler mavi rengini alır. Dolayısıyla sanılanın aksine, göze rengi veren farklı bir pigment değil, pigmentin miktarıdır.

Bu miktarı ise anne ve babadan miras alınan genin belirlediği düşünülüyor.  Kahverengi göz baskın gen, mavi göz ise çekinik gen kategorisinde değerlendiriliyor. Yani annenin gözünün mavi, babanın kahverengi olması durumunda, bebeğinin gözünün kahverengi olma ihtimalinin daha yüksek olduğu biliniyor.

Bebeklerin Göz Rengi Ne Zaman Netleşir?

Bebeklerin dünyaya geldikleri ilk günlerde gözleri koyu mavi görünür. Bunun sebebi pigmentlerin henüz tam oluşmamasıdır. Bazı durumlarda ise aileler bebeğinin göz renginin gri olduğunu belirtir. Bu da aslında bebeğin göz rengi değil, ışığın yansımasıdır. Bebeğin göz renginin tam olarak öğrenilmesi için genellikle 6 – 9 ay beklemek gerekiyor. Hatta bazı bebeklerde bu süre 12 aya kadar uzayabiliyor. Ancak genellikle 12. ay itibarıyla bebeklerin göz renginin netleştiğini söylemek mümkündür.

Bebeklerin Göz Rengi Ne Zaman Belli Olur

Anne ve Babanın Göz Rengine Göre İhtimaller

Her ne kadar kesin olmasa da bebek göz rengi tahmini konusunda bilim dünyasının üzerinde durduğu olasılıklara göz atacak olursak;

  • Anne ve Babanın İkisinin de Kahverengi Göze Sahip Olması Durumunda;

%75 kahverengi,

%6,25 mavi,

%18,75 yeşil renk olması beklenir.

  • Anne ve Babanın İkisinin de Mavi Göze Sahip Olması Durumunda;

%97 mavi,

%2 yeşil,

%1 kahverengi olması beklenir.

  • Anne ve Babanın Her İkisinin de Yeşil Göze Sahip Olması Durumunda;

%75 yeşil,

%24 mavi,

%1 kahverengi olması beklenir.

  • Birinin Mavi Diğerinin Kahverengi Göze Sahip Olması Durumunda;

%50 mavi,

%49 yeşil,

%1 kahverengi olması beklenir.

  • Birinin Yeşil Diğerinin Kahverengi Göze Sahip Olması Durumunda;

%50 kahverengi,

%37,5 yeşil,

%12,5 mavi olması beklenir.

  • Birinin Mavi Diğerinin Yeşil Göze Sahip Olması Durumunda;

%49 mavi,

%49 yeşil,

%2 kahverengi olması beklenir.

Yenidoğan bakımıyla ilgili 5 önemli püf nokta!