Çok Hassas Bebek ve Çocuk Cildi Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Aşırı hassas bebek ve çocuk cildi, kendine has özellikleri ile öne çıkmaktadır. Günümüzde çok yumuşak, kadifemsi bir dokudan bahsettiğimizde bile sık sık “bebek cildi gibi” şeklinde benzetme yaparak bu yumuşaklığa atıfta bulunuruz. Ancak bu her zaman doğru olmayabilir. Prematüre doğumla dünyaya gelen bebeklerin dışında bir bebeğin cildi doğum esnasında tamamen tamamlanmış olur ve o şekilde dünyaya gelirler. Bebeğin sahip olduğu hassas cilt, doğal olarak yetişkinlere göre daha incedir ancak bariyer fonksiyonu bir yetişkinin sahip olduğu kadar etkili değildir.

Bebek cildinin yumuşak ve hassas olmasına rağmen koruma anlamında yetişkin cildi kadar kuvvetli ve organize olmadığı bilinmelidir. Bu yüzden bariyer fonksiyonu zayıf olan bebek ve çocuk ciltlerinde hassasiyete uygun hareket edilmesi ve bunun özelliklerinin bilinmesi gerekir. Doğumun gerçekleşmesinden sadece birkaç hafta sonra bebek, cilt üzerinde etkili olan sebum üretmeyi durdur. Sebum adı verilen yağ bezeleri, bebeklerin gelişip ergenlik dönemine gelene kadar tekrar aktif olmayacağı için hassas bebek cildi bakıma ihtiyaç duyar.

blank

Çok Hassas Bebek Cildi Özellikleri Nelerdir?

Çok hassas bebek cildinin özellikleri, bebek bakımını üstlenen anne ve babaların mutlaka bilmesi gereken faktörlere sahiptir. Yetişkin cildine göre çok ince olan ve bariyer fonksiyonu gelişmeyen bebek cildi, doğumdan sonra sebum üretmediği için bakıma gereksinimi olur. Bu yüzden hidrolipidik filmin daha ince olması ve cildi yeterince koruma altına alınamaması hassas bebek ciltlerinde bazı cilt problemlerinin ortaya çıkmasını kaçınılmaz kılar. Bebeklerde hassasiyet yoğun olduğu ciltlerde görülen problemler genellikle şunlardır:

  • Kuruyan cilt üzerinde yaygın şekilde tahrişler görülür.
  • Bulaşıcı ajan veya alerjen geçirgenliği bu tür tahrişleri daha kötü ve tedavi boyutuna getirebilir.
  • Bebeği cildi kuruduysa mutlaka bakım uygulamaları ile sağlıklı hale getirilmelidir.

Eğer bebeğinizin cildi kuruysa özelikle banyo gibi sıvı temasının yoğun olduğu anlardan sonra mutlaka nemlendirici bir bakım kremi kullanmanız gerekir. Aynı zamanda bebek nemlendirici bakım kremini seçerken de kimyasal içeriğe sahip olmadığına özen göstermelisiniz. Bunun yanı sıra bebeğin banyo suyuna bebek yağı koyarak da etkili sonuçlara ulaşabilirsiniz. Ancak bebeğinizin cildi kuru değilse bile banyodan sonra nemlendirici bir bakım krem uygulamak, bebeğinizle doğal ve gerekli olan iletişim bağını kurma konusunda anne ve babalara tavsiye edilir.

Çok Hassas Çocuk Cildi Özellikleri Nelerdir?

Hassas çocuk cildi özellikleri konusunda yeterince bilgi sahibi olunmaması halinde bazı sorunlarla karşılaşılması kaçınılmaz olmaktadır. Özellikle rüzgar, soğuk hava, sert su ya da yüksek sıcaklık gibi cildin aşırı dış stres sebebiyle zayıflaması saldırılara açık hale gelmesine yol açar. Çocuğun hassas cildi bu süreçte daha kuru ve daha reaktif olma eğilimi içine girer. Hassas çocuk ciltlerinde yoğun bir şekilde ortaya çıkabilen atopik dermatit ile çocuğunuzun cildi çok kuru ve pürüzlü olur, bazen kırmızı lekeler kendi kendine ortaya çıkabilir. Çocuğunuzun cildi gergin ve bazen kaşıntılıdır ve bu tür problemler ortaya çıktığı süreçte çocuğunuz uyumakta güçlük çeker.

Atopik dermatit adı verilen temel cilt problemi, genellikle iki ile üç aylıkken başlayan ve birkaç yıl sonra çoğu zaman azalan bir cilt rahatsızlığı olarak tanımlanmaktadır.

Çocukların hassas cilt tipindeki boynuzsu tabaka, lipit eksikliğinden dolayı aşırı geçirgendir. İşte bu durum gözlemlendiğinde cilt artık yapması gereken bariyer işlevini yerine getiremez olur. Vücudu alerjenlere ve dış etkenlere karşı koruyamaz olduğunda alerjenler vücuda daha kolay bir şekilde nüfuz eder. Bu tür alerjenlere karşı çocuklardaki duyarlılık ve reaksiyon genellikle şiddetli kaşıntı ile egzema alevlenmesi şeklinde baş gösterebilir.

blank

Çok Hassas Bebek ve Çocuk Ciltlerinde Görülebilen Problemler Nelerdir?

Çok hassas bebek ve çocuk ciltlerinde ortaya çıkabilen sorunlar, çeşitli sebeplerle gündeme gelebilir. Anne karnında özel koruma altına alınan bebeklerin hassas cildi doğum sonrasında birden bire dış etkenler ile yüzleşmek durumunda kalır. Bu yüzden bebek cildinde beklenmedik olaya tepki olarak farklı reaksiyonların görünmesi gayet doğaldır. Çok kuru cilt gibi problemlerde bebeklerde yaşanan cilt sorunları arasında genellikle şunlar öne çıkmaktadır:

  • Cilt soyulması
  • Cilt kuruluğu
  • İsilik
  • Milia
  • Toksik eritem
  • Pişik
  • Konak
  • Doğum lekeleri
  • Mongol lekesi
  • Egzema

Çok Hassas Bebek ve Çocuk Cildi Kuruluğu Nasıl Anlaşılır?

Çok hassas bebek ve çocuk cildi kuruluğunun anlaşılması konusunda anne ve babalara büyük görevler düşmektedir. Kuru cilt sorunlarına sebep olan problemlerin temelinde maytlar, polenler, kedi ve köpek kılı, tüyler, gibi havadaki alerjenler etkili olabilmektedir. Bunun yanı sıra temas alerjenleri ve gıda alerjenleri gibi sorunlar sebebiyle de pişik ve kızarıklar bebek cildinde yoğunlaşabilir. Hassas cilt nedir diye merak edene anne ve babalar için açıkladığımız üzere bu cildin kuruluğunu anlamak için şu hususlara dikkat edilmesinde fayda vardır:

  • Yağ hücrelerinin yağ salgısını azaltması sonucunca cildin kuru yapıya dönüşmesi
  • Ter kanalları daha az çalıştığı için yüz, boyun ve gövdede çıkan isilikler
  • Yüze ve saçlı deriye yerleşen minik kabarıklıklar milia ve kuruluk belirtisi olabilir.
  • Ciltte güneş yanığı gibi kızarıklarla çevrelenmiş kabartılar toksik eritem ve cilt kuruluğunun anlaşılmasında etkilidir.

blank

Çok Hassas Bebek ve Çocuk Cildinde Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Çok hassas bebek ve çocuk cildinde önlem almak için bazı hususlara dikkat etmekte fayda vardır. Özellikle uzmanların tavsiye ettiği şu konulara özen göstererek bebeğinizin daha sağlıklı ve nemli bir cilde sahip olmasını destekleyebilirsiniz:

  • Bebeğinizin altını sık sık değiştirin.
  • Her bez değişiminden sonra cildin tolerans seviyesini artıran ve içeriğinde kimyasal sabun içermeyen temizlik ürünü kullanın.
  • Temizlik ürünlerini kullanırken nazikçe hareket etmeye özen gösterin.
  • Cilt kıvrımlarını da nazikçe kurulayın.
  • Her bebek bezi değişiminden sonra anti bakteriyel bileşenler içeren su bazlı bir krem uygulaması yapın.
  • Bez bölgesindeki epidermisi yatıştırıp yeniden yapılandırmak için kaliteli ve uzmanlar tarafından önerilen doğal kremleri kullanın.
  • Ciltte pişik ve kuruluk sorunları devam ederse mutlaka uzman doktora danışın.
  • Bebeklerin asla doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamasına özen gösterin.
  • Küçük çocukların cildi özel olarak geliştirilmiş yüksek güneş koruması faktörüne sahip güneş kremleri ile desteklenmelidir.

Çok Hassas Bebek ve Çocuk Cildi İçin Önemli İpuçları

Çok hassas bebek ve çocuk cildi için gerekli ipuçları sayesinde bebeğinizin daha sağlıklı ve hastalıktan uzak bir cilde kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Bu konuda hassas cilt belirtileri konusunda şu ipuçlarına özen göstermeniz tavsiye edilir:

  • Bebeklerde oluşan kuru cilt, sıcak suyu sevmediği için su sıcaklığı mutlaka 35 dereceyi geçmemelidir.
  • Köpük banyosu veya banyo tuzu gibi kimyasal içeriğe sahip ürünler kullanılmamalıdır. Bu ürünler bebek ve çocuğun hassas cildini kurutma ve tahriş etmeye yol açar.
  • Bebeğinizi ve çocuğunuzu, cilt kuruluğunu arttırmadan kaşıntı ve tahrişi önleyecek kokusuz temizlik ürünleri ile nazikçe silmelisiniz.