Evde Temizlik Yaparken Bebeğiniz İçin Almanız Gereken 6 Önlem!

Evde Temizlik Yaparken Bebeğiniz İçin Almanız Gereken 6 Önlem!

Bebeğinizin ailenize katılmasıyla birlikte, yeni bir yaşamın kapılarını araladınız… Artık günlük hayattaki rutininizi, beslenmenizi ve hatta ev dekorasyonunuzu dahi onun güvenliği ve sağlığına göre yeniden şekillendirmek durumundasınız. Çünkü dünyaya gözlerini açan bebeğinizin bünyesi ve bağışıklık sistemi henüz yeteri kadar gelişmiş değil…

Bu nedenle taze anne babaların en önemli görevi, bebekleri doğduktan sonra ona hijyenik bir ortam sunmak ve hastalığa neden olabilecek sebepleri tek tek ortadan kaldırmaktır. Bunu yapabilmek ve bebeklere hijyenik bir ortam sunabilmek için en büyük yardımcılarımız ise genellikle temizlik ürünleri oluyor.

Peki, bebeğinizin sağlığını korumak ve ona hijyenik bir yaşam alanı sunmak için ev temizliği yaparken gerekli önlemleri alıyor musunuz? Ya da kullandığınız ürünler ne kadar masum?

İşte, evde temizlik yaparken bebeğinizin sağlığı için almanız gereken önlemlerden bazıları…

  • Temizlik Malzemelerini Ulaşabileceği Yerlere Koymayın

Bebekler, genellikle 8. aydan itibaren emekleme belirtileri gösterir. Bu dönemde algısı da eş zamanlı olarak gelişeceğinden, merak duyguları iyice artar. Çevresindeki nesneleri keşfetmek, tanımak ve temas etmek isterler. Bunu da genellikle o nesneyi ağızlarına götürerek yaparlar. İşte tam da bu dönemde, ebeveynlerin çok dikkatli olması ve bebeğine zarar verebilecek her türlü maddeyi onun ulaşamayacağı raflarda muhafaza etmesi gerekir. Temizlik ürünleri de çok güçlü kimyasal maddeler içerdiğinden, ya ağzı kilitli dolaplarda saklanmalı ya da bebeğin ulaşamayacağı raflarda depolanmalıdır.

blank

  • Çift Durulama Şart

Minik bebeğiniz yavaş yavaş büyümeye başladığında, onu koyduğunuz yerde bulmak biraz zorlaşacak… Hele ki yürümeyi öğrendiyse, kıpır kıpır bir süreç sizleri bekliyor. Birçok kez düşüp kalkacak, sürekli yer ile temas edecek. Bu da aslında bebeğinizin, cilde zararlı ürünler ile temas edeceği anlamına geliyor.

Bu büyüme atağı döneminde, elbette bebeğinizi özgür bırakmalı, öğrenme sürecine destek olmalısınız. Ancak, bahsettiğimiz riski önlemek için temizlik yaparken birkaç önlem almanız şart. Örneğin; yüzey temizleyici ile yerleri steril hâle getirdikten sonra, sadece su ile tekrar silerek iyi bir durulama yapabilirsiniz. Ya da sülfat içermeyen temizleyiciler kullanarak, bebeğiniz için tüm riski en aza indirebilirsiniz.

*Minoris Organik Yüzey Temizleyici’yi İncelemek İçin Tıklayın!

  • Zeminin İyice Kuruduğuna Emin Olun

Çocuklar, enerjilerini atmak için gün boyu evin içinde oyun oynar, koşturup dururlar. Bu nedenle ebeveynler, çocukları büyüyene kadar evlerini daha minimal dekore etmeyi tercih ederler ve yaşam alanlarını güvenli hâle getirmek için çeşitli önlemler alırlar. Fakat sadece ev düzenlemesiyle çocukların güvenliğini sağlamak pek mümkün olmuyor. Özellikle temizlik yapılacağı günlerde, ufacık bir detaya bile dikkat etmek gerekir. Mesela; yüzey temizliğinden sonra kayıp düşme ihtimalini önlemek için mutlaka yüzeyin iyice kuruduğundan emin olmalısınız. Mümkünse minik yavrunuzun güvenliği için bir süre bebeğinizi/çocuğunuzu o alana sokmayın.

  • Bol Bol Havalandırın

Evde temizlik yaparken bebeğiniz ve kendi sağlığınız için almanız gereken önlemlerden biri de kesinlikle evinizi bolca havalandırmaktır. Hele ki içinde koku verici esansların olduğu ürünler veya çok güçlü deterjanlar kullandıysanız, mutlaka camları açın ve mümkünse bebeğinizi o odada tutmayın. Çünkü bu güçlü deterjanlar, kronik astımdan solunum yolu tahrişine, alerjilere ve çok daha riskli tabloların ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

  • Organik Ürünler Kullanın

Günlük hayatta evimizi temizlemek için kullandığımız çoğu temizlik ürünü, tahmin ettiğimizden çok daha fazla tehlikeli madde barındırır. SLES, paraben, fosfat, boya, sentetik parfüm ve daha nicesi…

Bu güçlü kimyasallara bırakın temas etmeyi, sadece birkaç saniye solumak bile, hassas bünyelerde zehirlenme vakalarına yol açabilir.  Bu nedenle ister bulaşık deterjanı olsun ister yüzey temizleyici, bebeğiniz büyüyene kadar onun sağlığını koruyabilmek ve riskleri en aza indirebilmek için organik temizlik ürünleri kullanmanız faydalı olacaktır.

*Parabenin zararları ile ilgili yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

blank

  • Antialerjik Ürünler Tercih Edin

Alerji; başkaları için zararsız olabilecek maddelere karşı vücudumuzdaki antikorların savaş açması ve çeşitli reaksiyonlar göstermesidir. Bebekler, henüz bağışıklık sistemleri gelişmediği için alerjilere çok daha yatkındır. Fakat genetik alerjiler olmasa da deterjan gibi çevresel faktörlerin sebep olduğu alerjilere karşı bebeğinizi korumanız mümkün.

Örneğin; ev temizliği için kullandığımız ürünlerin çoğu, temas sonucu veya soluma nedeniyle çeşitli alerjilere sebep olabiliyor. Bu durumun etkileri, küçük çocuklarda daha da vahim olabiliyor. Antialerjik ürünler ise bu aşamada ebeveynlerin imdâdına yetişiyor diyebiliriz.

*Minoris Antialerjik Temizlik Ürünlerini İncelemek İçin Buraya Tıklayabilirsiniz!