Bebek Şampuanı İle Yüz ve Vücudu Yıkamak Doğru Mu?

Bebek Şampuanı İle Yüz ve Vücudu Yıkamak Doğru Mu?

Bebek Şampuanı ile Yüz ve Vücut Yıkanabilir mi?

9 ay boyunca amniyon zarının içinde güvenli bir şekilde büyüyen bebekler, dünyaya geldikleri ilk günlerde elbette korunmasız ve hassas olurlar. Göbek bağı bakımından banyo koşullarına, kıyafet seçiminden oda sıcaklığına kadar pek çok detay, özellikle yenidoğan dönemini geçirene kadar özel bir hassasiyet gerektirir. Hele ki, direkt cildiyle temas edecek olan bakım ürünleri büyük bir hassasiyetle seçilmeli, bebeğin cildini tahriş etmeyecek özel ürünler kullanılmalıdır.

Bu ürünlerin başında ise hiç kuşkusuz ki, temel bir kişisel bakım ürünü olan bebek şampuanı geliyor. Bebek şampuanlarının çoğu, ciltlerinin hassasiyeti temel alınarak üretilse de her ihtimale karşı etiketini okumadan satın almamak gerekiyor. Çünkü günümüzde hala SLS ve paraben gibi sağlık otoritelerince zararlı olduğu savunulan pek çok maddenin, bebek ürünleri içinde kullanıldığını görüyoruz.

Son zamanlarda ise pek çok üretici firma, aynı üründe hem şampuanı hem de vücut yıkama losyonunu bir arada sunuyor. Peki, bu ikili ürünler ile yüz veya vücudu yıkamak doğru mu?

Bebek Şampuanı ile Yüz ve Vücut Yıkanır mı?

Bebek şampuanlarının çoğu, onların hassas ve geçirgen ciltleri baz alınarak hazırlanır. Dolayısıyla çoğunun içeriği parfüm, SLS ve SLES gibi kimyasal maddelerden arındırılır. Saç ve Vücut Şampuanı olarak satılan ikili ürünler ise daha da hassas ve hipoalerjenik olarak formüle ediliyor. Dolayısıyla güvenli bir şekilde hem saç derisini temizlemek hem de yüz ve vücutlarını yıkamak için kullanılabiliyorlar. Bu da ebeveynler için ekonomik anlamda iyi bir çözüm yolu oluyor.

Fakat yetiştin ürünlerinde olduğu gibi bebek ürünlerinde de sağlıklı seçenekler olduğu kadar, yoğun kimyasal içeren ve bebeklerin cilt pH değeri ile uyumlu olmayan birçok ürünü raflarda görebiliyoruz. Haliyle, bebeğinizin sağlığı için saç ve vücut şampuanlarını seçerken göz önüne almanız gereken birçok kriter bulunuyor.

Saç ve Vücut Şampuanı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Vücut İçin Kullanılabildiğinden Emin Olun: İster organik, ister sertifikalı olsun… Her ürünün formülü farklıdır ve üzerinde yazan kullanım alanına uygun üretilirler. Dolayısıyla üzerinde yalnızca şampuan yazan ürünlerin vücut için kullanılamayacağı unutulmamalıdır.

Minoris Organik Saç ve Vücut Şampuanı’nı incelemek için tıklayın!

Parfüme Dikkat: Güzel kokulu ürünler neredeyse herkese cazip gelir. Haliyle, içinde parfüm olan şampuanlar size çok da zararlı görünmeyebilir. Ancak işin aslı pek de öyle değil… Zira parfüm, hem cildi tahriş edebilen hem de bebeklerde astım gibi solunum hastalıklarını tetikleyen bir bileşendir. Bu nedenle alacağınız saç ve vücut şampuanı kesinlikle parfüm içermiyor olmalıdır.

Sertifikasını Kontrol Edin: Raflarda gördüğümüz onlarca ürünün üzerinde ‘doğal’ veya ‘organik’ yazılarına denk geliyoruz. Peki, gerçekten organikler mi? Bir ürünün organik olup olmadığını anlamanın en temel yolu sertifikasını kontrol etmekten geçiyor. Burada, sertifikanın hangi kurumdan alındığı veya hangi kuruluşun organik olarak nitelendirdiği maddeleri markanın kullandığı da bir diğer önemli bir noktayı oluşturuyor. Örneğin Minoris Baby, ürünlerinin hepsini Ecocert sertifikası alan hammaddelerden üretiyor. Bu da Minoris Saç ve Vücut Şampuanı’nın tamamen organik bebek şampuanı olduğunu kanıtlıyor.

Ürünü incelemek veya satın almak için tıklayın!

Fazla Köpürmemeli: Temizlik ürünlerinin içine eklenen SLS ve SLES gibi köpürtücü maddeler, yalnızca tüketicinin temizlik algısına yönelik bir pazarlama stratejisidir. Bu maddeler, yıkanan ürünün veya cildin daha fazla temizlenmesini sağlamazlar. Aksine kıyafetlerin kullanım süresini kısaltır, cildin pH dengesini bozar ve alerji oluşumunu tetiklerler. Gerçek organik ürünler ise hammaddeleri itibariyle köpürmez veya çok az köpürürler.

blank

Yetişkinler de Tercih Ediyor

Organik bebek şampuanları, gün geçtikçe yetişkinler tarafından daha fazla kullanılır olmaya başladı. Bunun ardında yatan sebep ise yukarıda da değindiğimiz gibi bebek şampuanlarının içeriğinin daha güvenli olması… Özellikle kadınlar, hipoalerjik ve hafif oldukları için bebek şampuanlarını hem saç hem de vücut temizliğinde tercih etmeye başladılar. Öyle ki, birçok kadın makyaj fırçalarının temizliğinde dahi bebek şampuanlarını tercih ediyor. Peki, konuyla ilgili uzmanlar ne diyor?

Bebek şampuanları, daha doğal ve hafif olduğu için elbette yetişkinler için de güvenlidir. Özellikle saçların çok yıprandığı dönemde yetişkinler de bebek şampuanı kullanarak saçlarının dinlenmesini sağlayabilir. Ancak bu şampuanların bebeklerin cildine ve ihtiyaçlarına yönelik hazırlandığı unutulmamalıdır. Yani, yetişkin bireylerin ihtiyaçlarını karşılayamayabilirler. Çünkü bebekler gün içinde pis havaya maruz kalmaz, beslenmeleri daha düzenli ve saç tipleri aynıdır. Tüm bunlar düşünüldüğünde, bebek şampuanlarının bebekler için ideal ancak yetişkinler için tüm ihtiyacı karşılayamayacağı bilinmelidir. Fakat saçların yıprandığı dönemlerde kısa süreli olarak kullanılabilirler.