Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar

Doğumundan itibaren bebeklerimizin gelişimlerini izleyebileceğimiz zaman aralıkları belirlenmiş. Bu periyotlar hem bedensel gelişimleri hem de ruhsal gelişimleri için geçerli. Çocuğun sağlıklı olup olmadığı da belirtilen süreçlerde beklenen beden ve ruhsal gelişimi gösterip göstermediği ile belirleniyor. Ancak unutulmaması gereken her çocuğun eşsiz olduğu ve söylenen standartlara uymamasının her zaman onun sağlıksız olduğu anlamına gelmeyeceği.

Çocuğun idrar torbasının gelişimi 15-18. aylarda başlıyor ve 3 yaşına kadar devam ediyor.  Bu sürede çocuklar geceleri daha az çiş yaparken gündüzleri bu süre yaklaşık üç saatte bire çıkıyor. Çocuğa tuvalet eğitimi verilebilmesi için belirlenen yaş aralığı ise 2-2.5. hatta bazen 4 yaşına kadar bile sürebiliyor. Öncelikle o bölgedeki kas gelişiminin tamamlanmış olması, çocuğun kısa süreli de olsa ayakta durabiliyor, oturabiliyor olması, kendini ifade edebilecek kadar birkaç sözcükle de olsa konuşabilmesi önemli. Eğitim süresi 3-6 ay olarak belirlenmiş. Ancak bir kez daha hatırlatmak gerekir ki bu süreler çocuktan çocuğa değişebilir.

Çocuğun tuvalet eğitimine başlayacak kadar fiziksel gelişimini tamamladığından eminiz. Peki sonra? Tuvalet eğitimi vermeye başlamamız için değerlendirmemiz gereken ipuçları neler? Eğitime nasıl başlamalıyız?

Eğitime ne zaman başlayacağınızı çocuğunuz size hareketleriyle belli edecektir. En önemli göstergelerden biri kaka ya da çiş yaptıktan sonra rahatsız olması, yaptıktan sonra göstermesi, tuvalete gitmek konusundaki ilgisinin artması ve bezinin 3 saatten fazla bir sürede kuru kalması çocuğun eğitime hazır olduğunun en önemli göstergeleri. Bu aşamada çocuğun görsel algısına hitap eden tuvalet alışkanlığı ile ilgili kitaplar almak, onları okurken tuvaletle ilgili ortak terimler belirlemek eğitimin başlangıcında uygulanabilecek en iyi yöntem.

Bundan sonra çocuğunuzu tuvalete götürerek onun tuvaleti tanımasının sağlanması, çiş, kaka kavramlarının belirlenmesi, onunla birlikte tuvalete oturulması, tuvalet kağıdı ve kullanımının gösterilmesi ve her tuvalet sonrası mutlaka el yıkaması zorunluluğunun belirtilmesi onun hijyen alışkanlıklarının gelişmesi için çok önemli.

blank

Bu süreçte çocukların kardeşleri ya da yaşıtlarını ve hatta erkek çocukların babalarını, kız çocuklarının da annelerini model alması sağlanabilir. Bu aşamada çocuğun kafasında bir tuvalet fikri oluşmuş olur. Bundan sonra yapılması gereken ona kendisini rahat hissedeceği bir tuvalet ortamı sağlamak.

Bu noktada bazı ebeveynler doğrudan tuvalete oturtmayı seçerken bazıları da lazımlık kullanmayı tercih ediyor. Kolay yöntem lazımlık kullanmak. Tuvalet eğitiminin başında onunla birlikte lazımlık seçerek tüm süreçlere dahil edebilirsiniz.  Lazımlık alındıktan sonra onu başlangıçta kolay erişebileceği, kendini güvende hissedebileceği bir yere koyun. Bırakın birkaç gün lazımlığın varlığına alışsın, üzerine otursun, kalksın. Başlangıçta kıyafetleri ile oturup kalkarken sonraki birkaç gün içinde bezini çıkartarak teninin lazımlıkla temas etmesini sağlayın.

Kaba Motor Becerileri Nedir? Nasıl Geliştirilir?

blank

Sonraki basamak belirlenen kısa cümlelerle eğitime devam etmek ve yönlendirmek. Kısa aralıklarla lazımlığa oturtarak, çişini veya kakasını oraya yapması gerektiğini söyleyebilirsiniz. Asla oturması için zorlamayın ama bezini çıkarttığınız süreyi uzatarak sık sık lazımlığa oturtabilirsiniz.

Tuvalet eğitimi vermenin önemli aşamalarından biri de çocuğun biyolojik ritmini bilmek ve lazımlığa oturtacağınız zamanları buna göre düzenlemek. Eğitime yemeklerden 20-25 dakika sonra çocuğu lazımlığa oturtarak devam edebilirsiniz bu süre onun sindirime geçtiği ve bağırsaklarını boşaltma ihtiyacı duyabileceği bir süre. Bir kez lazımlığa yaptı diye ondan bir daha asla çişini veya kakasını kaçırmamasını beklemeyin. Böyle durumlarda asla ona kızmayın. Lazımlığa her tuvaletini yapışında onu destekleyin ve övün. Küçük ödüllendirmeler de yapabilirsiniz ama abartmayın.

Tuvalet sonrası, kağıtla ve suyla temizlenmeyi, mutlaka ellerini sabunla yıkaması gerektiğini öğretin. Çocuklar için üretilen renkli, şekilli sabunlar ya da eğlenceli köpük sabunlar size yardımcı olacaktır. Vereceğiniz hijyen alışkanlıkları çocuğunuzun tüm yaşamı boyunca sürdüreceği davranış biçiminin belirleyicisi olacaktır.

Karpuz ve Çilek kokulu Minoris Kids Organik Köpük El Sabunu ürününe buradan ulaşabilirsiniz.