Bebeklerde Aşırı Terleme Neden Olur

Bebeklerde Aşırı Terleme Neden Olur?

 Vücut ısımız yükseldiğinde bedenimiz fizyolojik bir reaksiyon vererek vücut sıcaklığımızı dengede tutmaya çalışır bunun için de buharlaşma ve soğumanın sağlanması için ter bezleri tarafından vücut yüzeyine bol miktarda ter salgılanır. Bu şekliyle terleme son derece normal ve hatta sağlıklı bir olay. Bebekler için de aynı durum söz konusu. Hatta onların beden yüzeyleri küçük olduğu için ter bezlerinden salgılama daha büyük miktarlarda olacaktır. Ancak terleme oranı hiçbir zaman günde defalarca üst baş değiştirmeyi gerektiren düzeyde olmamalıdır.

Bebeklerin aşırı kalın giydirilmesi, bulunduğu ortamın çok sıcak olması ve ayrıca bebeğin çok hareketli olması da bebeklerde terleme nedenlerinden. Ayrıca emzirme sırasında bebeğin yanlış tutulması yine vücut ısısını yükselterek terlemeyi artıran nedenlerden.

blank

Bebeklerin sürekli üşüdüğüne ve çok kalın giydirilmesi gerektiğine olan yanlış bir inanış mevcut. Atlet, zıbın, tulum, süveter, hırka… Bunların hepsini üst üste giydirildiğini düşünürsek bebeğin vücudu olması gereken ideal ısıdan çok daha yükselecek ve bebekte terleme başlayacaktır. Bu nedenle bulunduğu odanın ısısı düşünülerek bebeğin giyimi kontrol edilmelidir. Aynı zamanda hareketlenmeye başlayan ve oyun oynama ihtiyacında olan bebek bu hareketlerin de etkisiyle ekstra terleyecektir.

Ortam sıcaklığı uygun, bebeğimiz uygun şekilde giydirilmiş ve hala terliyor bu durumda ne yapmalıyız? İlk yapacağımız şey bebeğimizin ateşini ölçmek. Eğer bir nedenle ateşi yükseldiyse terleme de artar.

D vitamini eksikliği de terleme nedenlerinden biri olup, mutlak tedavi gerektirir. Ailenin genetik hikayesinde aşırı terleme varsa aynı durumun bebekte de tekrarlanması kabul edilebilir bir durumdu. Yeni doğan bebeklerde oluşan bir diğer durum: Hipoglisemi. Yeni doğan bebeklerde aşırı terleme, hipoglisemi yani kan şekeri düşmesini akla getirebilir. Yeni doğan bebek günde 8-10 kere emzirilmelidir. Bu sırada bebeğiniz emmeyi reddediyor, aşırı terliyor, titriyor ve uyanmıyor ise kan şekerinin düşme olasılığı göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur. Solunum yolu hastalıkları ve alerji de terlemeyi tetikleyen nedenlerden biri olabilmektedir. Burun dokusundaki alerjik şişmeler, zor nefes almak bebeğin terlemesini artırıcı etkenlerden bir diğeri olabilir. Geniz eti nedeniyle burunda meydana gelen tıkanıklık ve solunum sıkıntısı terleme nedenleri arasında sayılan diğer maddelerden.

Aşırı terleme, dudaklarda morarma, ağlarken tıkanma, katılma gibi belirtilerle birleşiyorsa bebeğinizin kalp ve damar yönünden tetkikin yapılmasını gerektirebilir. Tiroid bezinin aşırı çalışması da yine bebeğinizin aşırı terlemesine neden olacak metabolik ve endokrin hastalıklardan. Antibiyotik kullanımı da terlemeyi tetikleyebilir.

Bütün bebeklerin tüm bu hastalıkların dışında yanlış beslenmeden kaynaklanan terlemelerin olabileceğini de unutmamak gerekir. Bebeklerimizi aşırı terlemeye neden olan alerjik (çikolata, çilek) gibi besinlerden ve aşırı baharat kullanımından uzak tutalım. Kalorisi çok yüksek, şekerli gıdalar da terlemeyi artıran nedenlerden olabilir.

blank

Bebeğinizin yattığı odanın sık sık havalandırılması ortam sıcaklığının 23 derecenin altında tutulması bebeğinizin terlemesini engelleyecek önlemlerden biri olabilir. Ayrıca 19-23 derecelik bir ortam sıcaklığı sağladığımızda bebeğimizi kat kat giydirmemize de gerek kalmayacak ve çocuğun aşırı derecede ısınarak terlemesinin önüne geçilmiş olacak. Aşırı terleme durumunda yaptırılacak ılık bir duş da (haftada 3 defadan az olmamak kaydıyla) bebeğin vücut ısısının dengelenmesine ve terlemesinin engellenmesini sağlamakta yardımcı olacaktır.

Bebeğin terlemesinde giysilerinin etkisi de unutulmamalı. Sentetik giysiler çocuğunuzun terlemesine ve vücut ısısının dengesinin bozulmasına neden olacaktır. Ayrıca teninde alerjik reaksiyonlara neden olabileceği de unutulmamalı. Bebeğiniz için seçtiğiniz giysilerin doğal liflerden, bambu, pamuklu gibi esnek, terletmeyen dokumalardan olmasına dikkat edin. Geceleri yatırırken de uyku tulumlarından uzak durum aşırı kalın giysiler kullanmayın üzerine örttüğünüz yorganın da gereğinden fazla kalın ve ağır olmamasına özen gösterin.

Ayrıca yetersiz su alımı da bebeklerde terleme nedenlerinden biridir. 0-6 ay arasındaki bebeklerin yeterince anne sütü ya da su aldığından sonraki aylarda olan bebeklerin gün içerisinde doktorunun tavsiye ettiği ölçülerde su içtiğinden emin olmalısınız. Su vücuttaki dengeyi sağlayacak ve bunun eksikliğinden kaynaklı terlemenin de önüne geçmiş olacaktır.

Bebek Bakım Seti hazırlamak isteyenler için kaleme aldığımız içeriğimize, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.