Bebeklerde Banyo Korkusu Nedir

Bebeklerde Banyo Korkusu Nedir? Nasıl Aşılır?

Biraz araştırdığımızda bebeklerin korkularıyla birlikte dünyaya gelmediğini, korkularını dünyaya geldikten sonra geliştirdiklerini öğreniyoruz. Bebekleri olan annelerin konuşmalarına dikkat ettiğimizde bir kısmı bebeğinin yıkanırken çığlık çığlığa ağladığından yakınırken bir kısmı bebeğinin yıkanmaktan zevk aldığını ve çok sevdiğini söyleyebiliyor. Bebeklerde banyo korkusu neden olabilir? Tıpkı yetişkinler gibi bebekler de yaşadıklarından tecrübe ediniyorlar çok küçük olsalar bile bir olumsuzlukla karşılaştıklarında bunu belleklerine kaydedip, tehlikeli, korkulacak bir şey olarak kodluyorlar.

Bebeğinizi yıkarken, yıkadığınız ortamın ya da suyun sıcak ya da soğuk olması onların tepki duymasına ve rahatsız hissetmelerine neden olabilir. Ayrıca küçük bebekleri kendi küvetlerinde değil de daha büyük küvette yıkamaya kalkarsanız bu da onu korkutabilir. Bebeğin elinizden hafifçe kayması ona düşme hissi vereceğinden bu da onun zihninde rahatsızlık verici bir durum olarak kodlanabilir. Ayrıca büyük küvetlerin fazla doldurulması ya da bebeğin suyun tazyikle boşalmasına şahit olması onda delikten akıp gideceği duygusu uyandıracağından yine banyo korkusu geliştirmesine neden olacaktır.

Bebeğinizi yıkarken siz ona zarar vermekten, elinizden düşürmekten veya benzeri şeylerden korkuyorsanız bebeğiniz bunu hissedecek ve yine banyo ve suyu korkulması gereken bir şey olarak dağarcığına kaydedecektir. Ayrıca korkularınız nedeniyle paniğe kapılıyor, sağa sola su sıçrattığı için sinirleniyorsanız bu da banyonun olumsuz duygularla birleştirilmesine, istenmeyen bir şey olarak etiketlenmesine neden olacaktır.

Bebeğinizin korkmasına sebep olabilecek bir diğer durum, suratına yoğun su gelmesi ve o anda nefes almasını zorlaştırmasıdır. Boğulma hissi nedeniyle banyodan korkacak ve asla yıkanmak istemeyecektir.

Saydıklarımız arasında yer alan veya aklınıza gelmeyen herhangi bir olumsuzluk bebek tarafından banyoyu korkulacak, sakınılması gereken bir durum olarak etiketlenmesine neden olur. Bu durumda ne yapmalıyız? Öncelikle bizim için de can sıkıcı bir hale dönüşmüş olan banyo korkusu konusundaki duygularımızı değiştirmeli onu hem bebek hem de kendimiz için eğlenceli bir faaliyet haline getirmeliyiz. Bebeğimiz küçükse onu küçük bebek küvetinde yıkamayı tercih etmeyiz. Böylece hem biz onu düşürmekten korkmayacağız hem de bu duygunun ona geçmesini engellemiş olacağız. Ayrıca bunun için üretilmiş kaydırmaz örtü ve koltuklardan da destek almamız mümkün.

blankBebeğimizi yıkayacağımız ortamın sıcaklığına dikkat etmeli onun üşümesine veya aşırı sıcak hissetmesine engel olmalıyız. Bu yıkamakta kullanacağımız su için de geçerli. Su ne soğuk ne de sıcak olmalı. Çocuk ne yandığını hissetmeli ne de üşüdüğünü.

Eğer çocuğumuzu küvette yıkamayı planlıyorsak küveti önceden doldurmak yerine birlikte yavaş yavaş ve onun tercih ettiği sıcaklıkta olacağından emin olmasını sağlayarak doldurmalıyız. Hatta birlikte bir bebeği yıkayarak ve banyo bitiminde suyu yavaş yavaş boşaltarak bebeğin delikten akıp gitmeyeceğini göstermek te çocuğun korkularının giderilmesi açısından iyi bir çözüm olabilir.

blank

Bebeğinizin yıkandığı küvetin içine oyuncaklar koymak, onunla birlikte bu oyuncaklarla oynamak, etrafa suları sıçratmak çocuğun ya da bebeğin olumsuz anılarının yerine eğlenceli güzel anılar koymak açısından iyi olur ve korkulacak bir şey olarak kodlanan banyonun etiketinin eğlenceli olarak değişmesini sağlayabilir.

Birlikte yıkanmak da bebeğinize güven vereceğinden yine korkularının aşılmasında önemli bir yol kat edilmesini sağlayabilir. Çocuğunuzun yüzüne ani su dökmeden kaçınmak yine onun olumsuz duygularını değiştirmek açısından yararlı bir davranış biçimi. Banyo sonrası onu ne güzel oldun diyerek öpmek, kucaklamak, mis gibi kokuyorsun diye övmek bir sonraki banyo için teşvik edici bir davranış olabilir.

Unutmayın ki sizin davranışınızın bebeğinizin ilerideki hayatında nasıl davranacağını belirleyecektir. Çocuğunuzu havuza ya da denize alıştırırken de dikkatli davranmalı ve yeni deneyimlediği her şeyi olumlu duygularla kodlamasına özen gösterilmelidir.

Yenidoğan bebeklerin banyo yaptırma süreci ve bebek yıkamanın doğru yollarını kaleme aldığımız içeriğimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.