Bebeklerde Hangi Şampuan ve Sabunlar Kullanılmalı?

Bebeklerde Hangi Şampuan ve Sabunlar Kullanılmalı?

Yenidoğan bebeklerde cilt sağlığı denilince akla ilk gelen konulardan biri de banyo malzemelerinin seçimidir. Bebeklerin yetişkinlere göre çok daha hassas olan cilt sağlığını korumak için bebeklerin cildine özel olarak üretilen bebek şampuanları ve sabunlarının kullanılması gerekmektedir.

Bebek şampuanları, bebeklerin hem ciltlerine hem de gözlerine uyumlu olduğu için daha sağlıklı bir kullanım avantajı sunmaktadır. Anne ve babalar, gerekli bilgi birikimini sağlayarak bebekleri için en ideal şampuan ve sabun seçiminde bulunmalıdır. Çünkü farkında olmadan veya bilinçsizce bebek banyo ürünlerini seçilmesi bebeklerde birtakım istenmeyen sorunların yaşanmasına sebep olabilir.

Bebeklerde Şampuan ve Sabun Seçimi Neden Önemlidir?

Özellikle bebeklere özel üretilmiş olan banyo ürünleri yani bebek şampuanları ile bebek sabunu seçiminde çok dikkatli olunması tavsiye edilmektedir. Yenidoğan bebeklerin cilt derisi, yetişkinlere göre oldukça ince ve hassas olması sebebiyle her şampuan ve sabunlar bebeklere uygun değildir. Bu yüzden anne ve babalar, bebeklerinin hijyen koşullarını sağlarken, ideal bebek banyo ve bakım ürünlerini tercih etmek durumundadır. Günümüzde bazı ebeveynler kendi kullandıkları şampuan ve sabunları bebekleri için de kullanarak büyük bir hata yapabilmektedir. Bu durum bebeklerde bazı alerjik reaksiyonları tetikliyor ve ayrıca ciltlerinin tahriş olmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle anne ve babaların mutlaka bebeklerde kullanılması için özel olarak üretilen şampuan ve sabunları tercih etmesi gerekmektedir.

blank

Bebeklere Uygun Şampuan Seçimi

Anne ve babalar, bebekleri için şampuan seçiminde bazı detaylara dikkat etmek durumundadır. Market raflarında gördüğünüz ve üzerinde bebeklere özel yazan bütün ürünleri sorgusuz sualsiz kullanmanız doğru değildir. Öncelikle bebekler için üretilmiş organik şampuan çeşitlerinin içeriğine de göz atmanız gereklidir. Bebek ürünü olarak satışa sunulan her malzemenin bebek için sağlıklı olduğunu kabul etmek yanlıştır. Bu sebeple bebek şampuanı seçiminde ilk olarak ürünün içeriğinde herhangi bir kimyasal madde bulunmamasına özen gösterilmelidir. Formaldehyde ve 1.4 diaxone maddeleri içeren bebek şampuanlarından mutlaka uzak durulmalıdır.

İdeal Bebek Şampuanı Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?

Bebeğinizin banyo yaparken gönül rahatlığı ile temizlenmesini ve cildinin herhangi bir tahriş sorunu yaşamamasını istiyorsanız, ideal bebek şampuanlarını tercih etmeniz gerekir. Bunlar arasında en popülerleri olan parabensiz bebek şampuanları, özel içeriği sayesinde yenidoğan bebeklerde kullanımı idealdir. Bunun dışında bebek şampuanı ürününün şu özelliklere sahip olması önemlidir:

  • İçerisindeki sabun ve deterjan miktarı en az olan seyreltilmiş ürünler tercih edilmelidir.
  • Göz yakmayan özelliğe sahip bebek şampuanları alınmalıdır.
  • İçeriğinde koku veya boya maddesi bulunmayan doğal şampuanlar kullanılmalıdır.
  • Şampuanın çok köpürmeyeni iyi olduğu için deterjan oranı az olan köpürmeyen şampuanlar seçilmelidir.
  • Satın alınması planlanan bebek şampuanın formülündeki ph değeri 7.5 olmalıdır.

Bebeklere Uygun Sabun Seçimi

Bebeklerin banyo süreçlerinde hem ciltlerine hem de gözlerine zarar vermeyen özel formüle sahip bebek sabunları kullanılması çok önemlidir. Bebeklere uygun sabun seçiminde tercih edilmesi gereken sabunların köpürmeyen sabunlardan olması ve ciltlerine uygun olması gerekmektedir. Antibakteriyel sabunların kullanımı yenidoğan bebekler için tavsiye edilmemektedir. Bu sabunların içeriğindeki kimyasallar, bebeklerin hassas ciltlerinde problem yaratabildiği için daha doğal alternatiflere yönelmek önemlidir.

blank

İdeal Bebek Sabunu Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?

Bebek saç bakımı sürecinde kullanılan malzemeler arasında doğal içeriğe sahip sabunlar da yer almaktadır. Banyo yaparken bebeklerin ideal ürünler kullanmasına önem veren anne ve babaların tercih ettikleri ideal bebek sabunu ürünlerinin şu özelliklere sahip olması beklenmektedir:

  • Antibakteriyel özelliği bulunmamalıdır.
  • Parfümsüz olmalıdır.
  • Alkol ve kimyasal bileşen içermemelidir.
  • Ph değeri 7 seviyesinde olmalıdır.
  • İçeriğinde paraben ve 1.4 dioksan bulunmamalıdır.
  • Dermatolojik olarak test edilip onaylanmış formüle sahip olmalıdır.
  • Alerji yapmayan ve gözleri yakmayan içeriğe sahip olması gerekir.

Görüldüğü üzere yenidoğan bebeklerin banyo yaparken kullanmaları gereken sabunların da bu özellikleri barındırması önemlidir. Bebeklerin cilt sağlığını korumak için hassas ve bilinçli hareket etmek isteyen anne ve babalar, satın alacakları ürünlerin içeriğini araştırarak bu özelliklere sahip olup olmadığını kontrol etmelidir. Organik bebek banyo ürünleri sayesinde bebeklerin ciltleri zarar görmeden, tahriş olmadan ve alerji yapmadan yıkanıp temizlenebilmektedir. Ayrıca bebekler doğru banyo ürünü kullanımı sayesinde daha mutlu ve huzurlu olup banyo yapmayı sevmeye başlayacaktır.

blank

Yenidoğan Bebek Hangi Sıklıkla Banyo Yapmalı?

Bebek bakım uzmanlarının tavsiye ve önerilerine göre, anne ve babalar yenidoğan bebeklerinin göbek bağı düşüne kadar her gün banyo yaptırmalarına gerek görmemektedir. Uzmanlar, bebeklerin haftada 3 kez ılık su ile banyo yapmalarının yeterli ve sağlıklı olacağını söylemektedir. Bunun yanı sıra anne ve babalara bebek bezi değişiminde de önemli temizlik tüyoları verilmektedir. Bebek bezi değişiminde nemli ve pamuklu bir bezle boynunun altını, parmak aralarını günlük olarak temizlemeniz, bebeğinizin kişisel bakım ve hijyenini sağlayan önemli işlemler arasında yeterli görülmektedir.

Bebek Banyosu İçin Gerekli Ekipmanlar

Bebeklerin yetişkinlere oranla çok daha hassas ve ince olan ciltlerinin, bez değişiminde olduğu gibi banyo uygulamalarında da korunması önemlidir. Bu yüzden içeriğinde kimyasal madde ve parfüm esansı bulunmayan şampuan gibi ürünlerin alınıp kullanılmasına ekstra dikkat edilmelidir. Dermatolojik olarak test edilip onaylanmış ve katkısız şampuan olarak satılan bebek banyo ürünlerinin yanı sıra bebek banyosunda kullanılması gereken diğer gerekli ekipmanlar şunlardan oluşmaktadır:

  • Temiz ve ideal büyüklükte bebek küveti,
  • Yeteri kadar sıcak su,
  • Sünger veya banyo lifi (bebek cildi için yumuşak)
  • Göz temizliğine uygun pamuk tampon,
  • Doğal formüle sahip bebek şampuanı ve sabunu
  • Su ısısı için termometre,
  • Tırnak makası,
  • Yumuşak dokulu havlu

Bu malzeme ve ekipmanları hazırlayarak, her haftada 3 gün olacak şekilde bebeğinizin banyosunu yaptırabilir, daha hijyenik ve sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Bebek bakımında banyo ürünleri olarak kullanılan şampuan ve sabunların alkol ve paraben içermemesi, dermatolojik açıdan test edilmiş güvenilir ürün olması çok önemlidir.

blank

Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır?

Küveti hazırlarken mutlaka ortam sıcaklığına da dikkat etmeniz gerekir. Bebeğinizin banyo yapacağı odanın sıcaklığının 26 derece olması çok önemlidir. Daha sonra bebek küvetini kullanarak ideal sıcaklık olan 36 derece suyu doldurun. Bebeğinizi suya alıştırdıktan sonra içine bol miktarda bebek şampuanı sıkın. Bebeğinizin önce ayaklarını ve daha sonra vücudunu ıslatarak suya alışmasını sağlayın. Bu sırada onu telkin edecek şekilde yumuşak ses tonu ile bebeğinizi sakinleştirip banyo yapmaya teşvik edin. Doğal sünger kullanarak bebeğinizin hassas cildini, kollarını, boyun altını, geniltal bölgesini kısacası her yerini nazikçe yıkayın.

Her ne kadar göz yakmayan bebek şampuanı ürünlerini kullansanız da yine de bebeğinizin saçını ve yüzünü yıkarken gözlerinin kapalı olmasına özen gösterin. Suyun kendisi bile bebeğinizin gözlerini yaşartacağı için şampuan siperi veya benzeri ürünler kullanabilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin hijyen koşullarına uygun bir şekilde yıkanmasından sonra yumuşak dokulu bir havlu kullanarak onu sıkıca sarıp sarmalayın. Şampuan kalıntılarını mutlaka durulamadan havluyla temastan kaçının.