Doğumdan Sonra Korse Kullanmak Zararlı Mı

Doğumdan Sonra Korse Kullanmak Zararlı Mı?

Hamilelik döneminde anne adayları, beslendiği tüm yiyecekleri aslında bebeği ile paylaşır. Dolayısıyla enerji ihtiyaçları artar ve daha fazla acıkma duygusu hissederler. Bunun sonucunda da 9 – 10 kg almaları gayet normaldir.

Doğumla birlikte hem bebeğin ve plasentanın vücuttan ayrılması hem de amniyon sıvısının vücudu terk etmesiyle birlikte ortalama 5 kg kaybedilir. Daha sonra anneler beslenme programları, hafif egzersizler ve atılan ödem sayesinde hamilelik öncesi kilolarına dönseler de göbek kısmında sarkma göze çarpabilir. Bunun için de pek çok kadın, doğumdan sonra korse kullanmaya başlar. Peki, doğum sonrası korse kullanımı zararlı mı?

Doğumdan Sonra Göbek Sarkmaları Görülebilir

Gebeliğin başlamasıyla birlikte vücutta önemli değişimler yaşanır. Örneğin bebeğin içinde bulunduğu rahim her ay büyüme başlar. Bunun sonucunda da karın bölgesindeki kaslar iyice gerilir. Doğumdan sonra da aynı şekilde rahim giderek küçülür ve zamanla eski boyutuna döner. Fakat kaslar hamilelik döneminde fazla gerildiği için kendini bırakmaya meyilli hale gelir. Bu dönemde karın bölgesindeki yağlanma da artacağından, doğumdan sonra eski kiloya dönülse bile göbekte sarkmalar olabilir.

Çoğu anne, kasların kendini toparlaması ve yağlanmanın azaltılması için doğumdan sonra bir beslenme uzmanı eşliğinde hazırlanan diyet programlarına başlar. Bununla birlikte hafif egzersizler ile sarkıklığı minimuma indirmeye çalışırlar. Tüm bunlara ek olarak, doğumdan sonra korse kullanımı da annelerin göbek sarkmasından kurtulmak için son zamanlarda başvurduğu yöntemler arasında yerini aldı.

Doğumdan Sonra Korse Kullanmak Zararlı Mı

Doğum Sonrası Korse Kullanımı Zararlı mı?

Doğumdan sonra korse kullanılmasıyla ilgili en doğru kararı, kişinin kadın hastalıkları ve doğum uzmanı verecektir. Zira nasıl ki her gebelik kişiye özelse, doğum sonrası iyileşme ve toparlanma süreci de kişiye özeldir. Üstelik hekimler de doğum sonrası korse kullanımı ile ilgili farklı görüşlere sahiptir. Kimi uzmanlar korse kullanımının faydalı olacağını dile getirse de bazıları pek bir işe yaramayacağını, hatta vücuda zarar verebileceğini belirtiyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında, annelerin doğumdan sonra korse kullanma kararı ile ilgili hekimlerine danışmaları faydalı olacaktır. Eğer doktor onay veriyorsa, hangi modelin ne kadar süreyle kullanılması gerektiğine dair önerileri alınmalı ve bu önerilere uyulmalıdır. Çünkü bilinçsizce uzun bir süre kullanmak, annede başka sağlık sorunlarının baş göstermesine sebep olabilmektedir.

Emziren annelere göğüs ağrısı için faydalı öneriler!

Korse Kullanımının Vücuda Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Doğumdan sonra kullanılan korseler, bu döneme özel olarak üretilen ve karın kaslarının toparlanmasına destek olan ürünlerdir. Annenin karnının sıkılaşmasına ve tekrar şekillenmesine yardımcı olurlar, doğumdan sonra daha fit bir görünüm elde edilmesi için tercih edilirler.

Bununla birlikte annenin yürürken ya da otururken daha düzgün postür ile durmasını sağlarlar. Hamilelikle birlikte sıkışan organlara eski yerlerini tekrar hatırlatırlar ve kasların daha hızlı toparlanmasına yardımcı olurlar. Karın bölgesini toparlayacağı için annenin psikolojik açıdan da kendisini iyi hissetmesini sağlayabilirler.

Fakat burada unutulmaması gereken nokta, korsenin tek başına yeterli olmayacağıdır. Fayda sağlamak için korse kullanımı ile birlikte hafif egzersizler yapılmalı ve protein açısından zengin bir beslenme düzeni benimsenmelidir.

Doğumdan Sonra Korse Kullanmak Zararlı Mı

Doğumdan Sonra Korse Ne Zaman Kullanılabilir?

İster normal doğum ister sezaryen doğum yapılmış olsun, doğumdan hemen sonra korse kullanılması kesinlikle önerilmemektedir. Bir süre vücudun kendisini toparlamasına izin verilmelidir. Peki, doğumdan sonra korse kullanımına ne zaman başlanabilir?

Normal doğumlarda iyileşme süreci daha hızlı olduğundan, 1 – 2 hafta sonra korse kullanımına başlanabilir. Ancak sezaryen doğumlarda en az 3 – 4 hafta beklenilmesi gerekir. Bu süre sonunda da mutlaka doktor onayı alınmalıdır.

Korse kullanımı 6 haftayı geçmemelidir. Zira uzun süreli korse kullanmanın kan dolaşımı ve iç organlar üzerinde ciddi riskleri olduğunu biliniyor. Gün içinde takılan korselerin ise gece uyurken kesinlikle çıkarılması öneriliyor.

Nasıl Bir Korse Seçilmeli?

Korse seçiminde ne kadar sıkı olursa o kadar faydalı olur gibi yanlış bir inanış bulunuyor.  Oysaki nefes almayı zorlaştıran ve hareket kabiliyetini fazlasıyla sınırlandıran korseler, hem kan dolaşımını olumsuz etkiliyor hem de organların sağlığı için tehdit oluşturuyor.  Peki, doğumdan sonra nasıl bir korse seçilmeli?

Doğumdan sonra kullanılacak olan korse, kesinlikle lohusalık dönemine özel olarak üretilmiş olmalıdır. Bununla birlikte pamuk gibi hava alan, cildi tahriş etmeyen, alerjik reaksiyonlara sebep olmayan kumaşların tercih edilmesi oldukça önemlidir.

Korse nefes almayı zorlaştıracak kadar dar olmamalıdır, hafif bir sıkılık hissediliyorsa o korsenin kişinin bedeni için ideal olduğu söylenebilir.

Emziren her annenin öğrenmesi gereken bilgiler burada!