Çocuğunuzun Oyuncakları Ne Kadar Sağlıklı? Test İle Açıklıyoruz!

Çocuğunuzun Oyuncakları Ne Kadar Sağlıklı? Test İle Açıklıyoruz!

Oyuncaklar, bebeklerin sağlıklı gelişimi için vazgeçilmez bir unsurdur. Zira, bebekleri eğlendirirken aynı zamanda onların fiziksel beceri kazanma, bilişsel düşünme, problem çözme ve neden-sonuç ilişkisi kurma gibi temel yeteneklerinin gelişmesini sağlarlar.

Günümüzde artık pek çok anne baba, oyuncakların çocuk gelişimi üzerindeki bu önemli rolünü biliyor. Haliyle, bebeklerinin hayal gücünü ve yeteneklerini geliştirmek için eğitici oyuncaklara yöneliyorlar. Peki ama, bebeğinizin tüm gün temas ettiği o oyuncaklar ne kadar sağlıklı? Cevabını öğrenmek için testimizi çözün!

blank

1) Oyuncak alırken ilk dikkat ettiğiniz şey nedir?

  1. a) CE belgesine sahip olması.
  2. b) Yaşına uygun olması.
  3. c) Uzun süre oynayabilecek olması.

 2) Bebeğinizin oyuncaklarını ne sıklıkla temizliyorsunuz?

  1. a) Birkaç hafta arayla temizliyorum.
  2. b) Ayda bir kere temizliyorum.
  3. c) 2 ay arayla temizliyorum.

 3) Bebeğinizin oyuncaklarını temizlerken organik ürünler kullanmaya dikkat ediyor musunuz?

  1. a) Evet
  2. b) Bazen
  3. c) Hayır

4) Oyuncak alırken hangi hammaddeden yapıldığını araştırıyor musunuz?

  1. a) Evet
  2. b) Bazen
  3. c) Hayır

blank 

5) Bebeğiniz grip veya nezle olduğunda oyuncaklarını yıkama sıklığını arttırıyor musunuz?

  1. a) Evet
  2. b) Bazen
  3. c) Hayır

6) Bebeğinizin oyuncaklarını daha çok hangi yöntemle temizliyorsunuz?

  1. a) Oyuncağın türüne ve dayanıklılığına göre değişiyor. (Çamaşır/bulaşık makinesi, kaynatma yöntemi, silme vb.)
  2. b) Sıcak sabunlu su ile yıkıyorum.
  3. c) Nemli bez ile siliyorum.

A’lar çoğunluktaysa:

Harika! Bebeğinizin oyuncaklarını nasıl seçmeniz gerektiğinden hangi yöntemle yıkamanız gerektiğine kadar pek çok adımı doğru uyguluyorsunuz. Bu da aslında ne kadar araştırmacı bir ruha sahip olduğunuzu ve çocuk sağlığı konusunda yetkin olduğunuzu ortaya koyuyor. Böyle devam etmeniz dileğiyle!

B’ler çoğuntuktaysa:

Oyuncak seçimi ve temizliği konusunda ne kadar hassas davrandığınızı tahmin edebiliyoruz. Verdiğiniz cevaplar da aslında dikkatli seçimler yapmaya çalıştığınızı gösteriyor. Ama biraz eksiklikler var gibi… J Aşağıdaki yazımızı okuyarak, bebeğinizin oyuncaklarını nasıl ve ne sıklıkta temizlemeniz gerektiğini öğrenebilir, eksik adımları tamamlayabilirsiniz!

C’ler çoğunluktaysa:

Biraz daha fazla dikkat etmelisiniz… Oyuncaklar, biz her ne kadar görmesek de çok sayıda mikroorganizma barındırır. İyi temizlenmediklerinde ise bebeğiniz oyuncaklarda biriken mikroorganizmalara maruz kalarak hastalık riski ile karşı karşıya kalır. Dolayısıyla hem oyuncak seçiminde hem de oyuncak temizliği konusunda daha hassas davranmamız gerekir. Aşağıdaki yazımızı okuyarak uygulamanız gereken adımları öğrenebilirsiniz!

blank

İyi Temizlenmeyen Oyuncaklar Hastalık Nedeni Olabilir

Oyuncaklar, bebekler için en önemli eğlence ve gelişim araçlarıdır. Gününün büyük bir kısmını, çevresindeki nesnelere dokunup tanımaya çalışarak geçiren bebekler, bu sayede aslında oyuncaklarıyla pek çok kez mikroorganizma alışverişi gerçekleştirir. İyi temizlenmeyen oyuncaklarda ise zamanla mikrop birikir. Bu aslında başlı başına bir hastalık nedenidir. Bu nedenle ebeveynler, oyuncakları düzenli aralıklarla temizlemeli, özellikle grip/nezle gibi hastalık durumlarında temizlik hassasiyetini daha da arttırmalıdır. Peki, oyuncaklar nasıl temizlenmeli?

3 – 6 aylık bebekler için hazırladığımız oyuncak rehberine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz!

Kumaş ve Peluş Oyuncaklar: Peluş oyuncakları, Minoris Organik Bebek Deterjanı kullanarak güvenli bir şekilde çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Ancak, oyuncağın üzerindeki yıkama talimatında yer alan sıcaklığı seçtiğinize emin olmalısınız. Eğer oyuncağın üzerinde düğme ve boncuk benzeri detaylar varsa yıkama topu kullanmanız, oyuncağın hasar görmesini engelleyecektir.

Etiketinde çamaşır makinesinde yıkanamayacağı belirtilen pelüş oyuncakları ise deterjanlı ılık suda yıkayabilirsiniz. Ancak sonrasında çok iyi durulandığına dikkat etmelisiniz.

Plastik Oyuncaklar: Isıya dayanıklı ve sert plastiklerden üretilen oyuncakları, Minoris Organik Biberon Temizleyici kullanarak bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz. Etiketinde makinede yıkanamayacağı belirtilen oyuncakları ise ılık sabunlu su ile temizleyebilirsiniz.

Diş Kaşıyıcılar: Diş kaşıyıcı olarak kullandığınız oyuncakları çok sık temizlemeniz gerekir. Her gün kaynar suda 8 – 10 dakika bekleterek mikropların kırılmasını sağlayabilirsiniz.

2 – 4 yaş oyunları için buraya tıklayabilirsiniz!

Oyuncaklar Ne Sıklıkla Temizlenmeli?

Bebeklerin sosyal gelişimlerini ve motor becerilerini geliştiren oyuncaklar, hem eğitimin hem de eğlencenin önemli bir parçası… Ancak sık dezenfekte edilmediklerinde, çocuklar için risk oluşturabiliyorlar. Burada aklınıza ‘Oyuncaklar ne sıklıkla temizlenmeli?’ sorusu gelmiş olabilir. Uzmanlar, 2 – 3 hafta arayla oyuncak temizliği yapılmasının doğru olduğunu savunuyor. Ancak kirlendiğini fark ettiğiniz zaman da anlık müdahale etmeniz öneriliyor. Bebeğiniz hasta olduğunda ise o gün kullandığı oyuncakları günlük olarak temizlemeniz gerekiyor. Temizlik arasına 1 aydan fazla zaman koyulması ise sağlık açısından tavsiye edilmiyor.

*Biberon temizliği nasıl olmalı? Detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz!