Bebekli Ailelerin Ev Temizliğinde Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

Yaşadığımız ortamın temiz tutulmasına özen gösterilmesi, düzenli aralıklar ile temizlik yapılması ve bu sayede insan sağlığı için gereken hijyen koşullarının sağlanması oldukça önemli. Çocuk ve bebeklerin bulunduğu evlerde ise bu tarz hijyen kurallarına çok daha fazla dikkat etmek ve hassas olmak gerekiyor. Kullanılan temizlik ürünleri içerisinde yer alan kimyasallar çocuk ve bebekler için oldukça tehlikeli olabileceği için bebekli ve çocuklu ailelerin ev temizliğinde dikkat etmesi gereken noktaları sizler için derledik.

Ev temizliğinde en önemli hususlardan biri, evin düzenli olarak havalandırılmasını sağlamaktır. Kapalı ortamlarda mikroplar çok daha kolay üredikleri için; odaların havalandırılması sağlanarak mikrop oluşumunun önüne geçilebilir. Ev havalandırmak sadece yaz aylarında yapılmamalıdır çünkü kış aylarında da temiz havaya ihtiyaç duyarız. Ayrıca temiz hava hem sizlerin hem de çocuklarınızın sağlığı için oldukça önemlidir.

blank

Tozlar evinize pek çok farklı sebep ile girebilir ve bu tozlar solunum hastalıkları başta olmak üzere farklı hastalıkla sebep olabilir. Bebekleriniz ya da çocuklarınız alerjik bir bünyeye sahip ise bu tozları düzenli olarak temizlemek çok önemlidir. Halılar, evlerde en çok tozu tutan eşyalar arasında yer almaktadır. Evinizde halı var ise bu halıları seçerken antialerjik ürünleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca tüysüz modeller ve toz tutmayan modelleri de inceleyebilirsiniz. Son dönemlerde çıkan süpürgeler yüksek emiş gücüne sahip olduğu için daha kuvvetli süpürge modelleri tercih edebilirsiniz. Bebekler halılar ile sürekli temas halinde oldukları için halılarınızı düzenli olarak süpürmek, halıdan gelebilecek tehlikeleri önleyebilir.

Bebekli evlerin temizliğinde en çok dikkat edilmesi gereken odalar genellikle mutfaklar ve banyolardır. Mikroplar ıslak ve nemli alanlarda, bozulan yiyeceklerde çok kolay bir şekilde üreyebildikleri için; bu alanların temizliğine daha çok dikkat etmeniz gerekmekte. Dezenfekte özelliği olan antibakteriyel ürünlerden alabilir; hem mutfak hem de banyolarınızda bu ürünleri kullanabilirsiniz. Mutfaklarda özellikle yemeklerin hazırlandığı alanların temiz olması çocuklarınız kadar sizlerin de sağlığı için büyük önem taşımakta. Steril alanlarda hazırlanmayan yiyecekler sebebi ile sağlığınız tehlikeye girebilir.

Ev içerisinde sürekli yürüdüğümüz için yerlerin temizliği bir hayli önemlidir. Özellikle de bebeğiniz ya da küçük bir çocuğunuz var ise bebekler ve çocuklar emekler ya da oyun oynarken yerlerle sürekli temas halindedirler. Yerler düzenli olarak doğru şekilde temizlenmez ise zeminde bulunan mikroplar bebeğinizin ya da çocuğunuzun vücuduna nüfuz ederek onları hasta edebilir. Bu nedenle yerleri her gün antibakteriyel ürünler ile temizleyebilirsiniz. Dilerseniz antibakteriyel üründen sonra sirkeli su ile tekrar üzerinden geçerek kimyasal etkisini azaltabilirsiniz.

Temizlik malzemelerinin içerisinde bulunan kimyasal maddeler, uzun vadeli kullanımlarda sağlığınızda ciddi sorunlara sebep olabilir. Bebekli ve çocuklu evlerde doğal, kimyasal içerikleri çok barındırmayan temizlik ürünlerinin kullanılmasına hassasiyet göstermeniz gerekmekte. Evinizde bulunan sirke, tuz ve limon gibi doğal ürünler ile temizlik ürünleri hazırlayabilir, bu ürünleri yüzey temizliğinde ya da çamaşır ve bulaşık makinelerinde gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Sirke de temizlik konusunda sizin sadık yoldaşınız olacak bir üründür.

Evdeki malzemelerle yapacağınız temizlik yüzeysel olacaktır ancak belli periyotlarda çok daha derin bir temizliğe ihtiyacınız olacak. Bu temizlik rutininize ekleyebileceğiniz organik içerikli yüzey temizleyiciler tüm ihtiyacınızı görecektir. İçeriğindeki tüm maddeler doğada bulunabilir. Özel laboratuvarlarda geliştirilen bu temizleyiciler hem hijyeni üst düzeye taşıyacak hem de sürekli olarak yüzeyle temas halinde olan çocuklar için tehlike oluşturmayacaktır.

Biberon ve Emzik Temizliği Nasıl Olmalı? En İyi Biberon Temizlik Yöntemleri

blank

Ayrıca temizlik sırasında kullanacağınız malzemeler kuruma esnasında buharlaşarak soluğunuz havaya karışır. İçeriğinde parfüm, uçucu esanslar gibi maddeler varsa; bunlar da solunarak ciğerlere kadar iner. Organik deterjanlar içerisinde bu tehlikeli kimyasalları barındırmadığı için de bebekli ve çocuklu evlerin temizliği için çok doğru bir tercih olacaktır.

Bebekli ve çocuklu ailelerin dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise oyuncak temizliğidir. Oyuncaklar çocukların en sevdiği eşyaları olduğu için bu ürünlerin temizliği de bir hayli önemlidir. Yıkanmayan oyuncaklar zamanla mikrop üremesine sebep olabileceği için bebeklerinizi ve çocuklarınızı hasta edebilir. Oyuncak alırken yıkanabilir özellikte olanları seçmeye özen gösterin. Ayrıca toksik madde içermemesi de bir başka önemli noktadır. Oyuncakları yıkarken kullandığınız ürünlerin içerikleri de çok önemli. Bu ürünler kimyasal içermemeli ve oyuncakların üzerinde herhangi bir kalıntı bırakmamalıdır.