Biberondan Alıştırma Bardağına Ne Zaman Geçilmeli?

Biberondan Alıştırma Bardağına Ne Zaman Geçilmeli?

Bebekler, hem emmeyi kolaylaştırdığı hem de annesinin memesini anımsattığı için biberonla beslenmeyi çok severler. İlk 6 ay anne sütü veya formül mama ile beslendikleri için, zaman içinde biberona karşı alışkanlık kazanırlar. Ancak biberonun uzun süreli kullanımı; diş çürüklerine, damak yapısında bozulmalara ya da ek gıdaya geçişte bir takım problemlere yol açabilir. Bu nedenle doğru zamanda biberonu bırakmaları ve alıştırma bardağı kullanmaya başlamaları gerekir. Peki, biberon nasıl bıraktırılır? Alıştırma bardağına ne zaman geçilir? Tüm detaylar yazımızda…

Alıştırma Bardağına Ne Zaman Geçilir?

Ayladır biberon kullanan bebekleri bardağa alıştırmaya çalışmak çoğu anneyi kaygılandırır. Bu kaygının asıl nedeni ise genellikle bardağa geçişin ne zaman ve nasıl yapılması gerektiği ile ilgili sorulardan kaynaklanır. Uzmanlar, bebeklerin el-göz koordinasyonunun oluşmaya başladığı 6 – 9 aylık sürecin en uygun zaman olduğunu düşünüyor. Çünkü bu dönemde çoğu bebek ellerine verilen objeleri ağızlarına götürme eğilimindedir. Ancak her bebeğin farklı olduğu unutulmamalıdır. Bebeğinizi gözlemleyerek hazır olduğunu hissettiğinizde, ilk bardak denemelerine başlayabilirsiniz.

Alıştırma bardağına olması gereken zamandan geç bir vakitte geçerseniz, bazı sorunlarla karşılaşmanız olası… Örneğin; bebeğin diş gelişiminde ve beslenme alışkanlıklarında olumsuz sonuçlar doğabilir. Bu nedenle 6 – 9 aylık dönemde alıştırma bardağını benimsetmeye çalışmak önemlidir.

Geçiş Aşamasında İlk Olarak Sabah Öğünü Tercih Edilmelidir

Bebeklerin çoğu, gece beslenmesi ve uykuya geçiş arasında özel bir bağ kurar. Neredeyse bütün bebekler, akşamları biberonla beslendikten sonra uykuya daha kolay dalar. Bu nedenle alıştırma bardağına geçiş denemelerinde ilk tercihiniz mutlaka sabah öğünü olmalıdır. Bebeğiniz bardağı benimsedikçe kademeli olarak biberonu tamamen bıraktırabilirsiniz.

Biberondan Alıştırma Bardağına Ne Zaman Geçilmeli?

Alıştırma Bardağına Geçişi Kolaylaştıracak 4 Adım!

Zamanı İyi Ayarlayın

Alıştırma bardağına geçişte başarılı olmanın ilk ve en önemli adımı doğru zamanda başlamaktır. Bunu da ancak bebeğinizi çok iyi gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Bebekler, ilk aylarda ağızlarına değen cisimleri itme eğilimindedir. Bu hareket boğulma riskine karşı bir reflekstir. Ancak dille itme refleksinin 6. aya doğru ortadan kaybolduğunu fark edeceksiniz. Bu da aslında alıştırma bardağına geçebileceğinizin ilk sinyalidir.

Bardağını Uygun Seçin

Bebekler de tıpkı yetişkinler gibi alışkanlıklarına sıkı sıkıya bağlıdır. Bu nedenle benimseyebilecekleri, eğlenceli, üzerinde canlı renkler veya sevimli figürler bulunan bir bardak seçmek mantıklı olacaktır. Motor gelişimi de henüz tamamlanmamış olacağından, bardağı kolayca tutabilmesi için iki yanında da sap olmasına dikkat edin. Aksi halde zora gelen bebeğiniz bardaktan kolayca soğuyabilir.

Farklı Tatlar Sunun

Biberondan bardağa geçiş aşamasında, bardaktan sunacağınız ilk sıvı elbette su olmalıdır. Ama ara sıra farklı, bebeğinizin sevebileceği tatlar da sunmaya çalışın. Örneğin alerji potansiyeli düşük olan mevsim meyvelerini evde sıkıp, taze bir şekilde bebeğinize ikram edebilirsiniz. Böylece bebeğiniz alıştırma bardağını daha kolay benimseyecektir.

Teşvik Edin

Bebeğiniz aylarca kullandığı biberonu kolay kolay bırakmak istemeyebilir. Sonuçta, biberondan kolayca ulaşabildiği sıvıları bardaktan içmeyi öğrenmek, onun için büyük bir adım… Eğer siz de harekelerinizle onu teşvik ederseniz, bardağa alışma süreci çok daha kolay olur. Örneğin; bardaktan her su içişinde gülümseyin, öpün ki bebeğiniz doğru yaptığını hissetsin.

Püf Noktalar

  • Bebeğin 1 – 2 günde biberonu bırakıp alıştırma bardağına geçmesi beklenilmemelidir. Bu süreçte sabırlı ve kararlı olunmalı, kademeli olarak ilerle sağlanmalıdır.
  • Amacımız bardağı bebek için daha cazip hale getirmek olduğundan, alıştırma bardağı sevimli figürler içerebilir, biberon ise bardağa kıyasla daha donuk renklerde olabilir.
  • Biberondaki süt ve su miktarını zamanla azaltıp, bardaktaki miktarı arttırabilirsiniz. Böylece biberonla doymayan bebeğiniz, bardağa daha kolay alışacaktır.
  • Biberon temizliği konusunda gösterdiğiniz hassasiyeti alıştırma bardağını için de göstermelisiniz. Çünkü içinde kalan en ufak bir kalıntı, bakteri oluşumuna sebebiyet vererek bebeğinizin sağlığını tehlikeye atabilir. Riski önlemek için ise Minoris Organik Biberon Temizleyici

İncelemek veya satın almak için buraya tıklayabilirsiniz!