Kolostrum (Ağız Sütü) Nedir? Ağız Sütü Neden Önemlidir?

Kolostrum (Ağız Sütü) Nedir? Ağız Sütü Neden Önemlidir?

Kolostrum Bebeğinizin Sağlığı İçin Neden Önemli?

Ağız sütü olarak da bilinen kolostrum, annenin göğsünden salgılanan ilk süttür. Doğumdan hemen sonra gelen kolostrumun yapısı, olgunlaşan anne sütüne göre biraz farklıdır. Daha sarı, kıvamlı ve yapışkan olan bu mucizevi sıvı, içerdiği protein oranı ve antikorlar nedeniyle bebeklerin ilk aşısı olarak değerlendirilir.

Peki şimdi, tam bir şifa kaynağı olan kolostrumu daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Kolostrum (Ağız Sütü) Nedir? Ağız Sütü Neden Önemlidir?

Kolostrum Nedir?

Kolosturumu anne sütünden hemen önce gelen, öncül bir süt olarak değerlendirebiliriz. Bu süt, henüz gebelik dönemindeyken oluşmaya başlar ve olgun süte kıyasla çok daha kıvamlı ve sarı renktedir. Miktar olarak da olgun anne sütünden az salgılanır. Ancak bu miktar yenidoğan bebeklerin mide kapasitesi düşünüldüğünde, onları doyurmak için gayet yeterlidir.

Özellikle ilk kez anne olan kadınlar, kolosturumu iltihaplı akıntıya benzetip bebeğine vermekten kaçınabiliyor. Ancak kolostrum öylesine değerli bir besin ki, yenidoğan bebeği enfeksiyonlardan koruyacak kadar antikor ve protein içeriyor. Bu nedenle anne adaylarının kolostrum hakkında bilinçli olması, hayati önem arz ediyor desek yanlış olmaz.

Peki, ağız sütünün faydaları neler, kolostrum ne zaman salgılanır? İşte merak edilen detaylar…

Kolostrum Ne Zaman Salgılanır?

Kolostrum genellikle gebeliğin 4. – 5. aylarında vücut tarafından üretilmeye başlanır. Doğumdan sonra salgılanan ve ilk 5 – 6 gün en zengin halini taşıyan kolostrum, gün geçtikçe daha akışkan bir form alır ve rengi giderek açılır. 10. günden sonra ise yerini olgun anne sütüne bırakır.

Emziren annelerin mutlaka günlük öğünlerine eklemesi gereken besinler bu yazımızda!

Ağız Sütünün Bebek İçin Faydaları

  • Mekonyum Atımını Kolaylaştırır

Dünyaya geldiği ilk anlarda, bebeğin anne karnındayken sahip olduğu kan yapısı değişmeye ve yıkılmaya başlar. Bu yıkım ile birlikte bilirubin adı verilen bir madde ortaya çıkar, yani sarı kan hücreleri çoğalır. Bilirubin maddesinin beklenilenden fazla artması, başta sarılık olmak üzere pek çok sağlık sorununa neden olabilir. Dolayısıyla bu maddenin, dışkı yoluyla bir an önce vücuttan atılması gerekir.

Kolostrum ise yapısı itibariyle çok hızlı sindirilir. Bu da bebeğin daha çabuk ve kolay bir şekilde dışkılamasını sağlar. Böylece sarılık başta olmak üzere pek çok sağlık problemi riski azalır.

  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Kolosturumun bebek için belki de en önemli faydası, onun bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Çünkü kolostrum, olgunlaşmış anne sütünden çok daha yüksek oranda protein, antikor ve immunoglobülin içerir. Aynı zamanda E vitamini açısından da çok zengin olan kolostrum, bu özelliği ile bebeğin hücre zarlarının korunmasını sağlar.

Kolostrum (Ağız Sütü) Nedir? Ağız Sütü Neden Önemlidir?

  • Bağırsak Florasını Destekler

Bağırsakta bulunan ve sindirim işlemine yardımcı olan canlı mikroorganizmalar topluluğuna bağırsak florası adı verilir. Ancak yenidoğan bebeklerde bu fauna henüz gelişmemiştir.

Normal doğum ile doğan bebekler, bağırsak floralarının gelişimi için gerekli olan bu bakteri kolonileriyle doğum esnasında tanışır. Ancak sezaryen operasyonlarında bu durum mümkün değildir.

Kolostrum ise yapısı itibariyle bebeklerin bağırsak florasını destekler. Flora geliştikçe bağırsak pH’ı asidik bir hale gelir ve zararlı bakterilere karşı savunma sistemi gelişmeye başlar. Bu sayede bebeğin sindirim sistemi de olgunlaşır.

  • Besin Değeri Yüksektir

Kolostrum, yeni doğan bir bebeğin ihtiyacına ve hazmına en uygun besindir. Yüksek oranda içerdiği protein, immunoglobülin ve antikor sayesinde, hem bebeği enfeksiyonlara karşı korur hem de tüm besin ihtiyaçlarını karşılamış olur.

Sonuç olarak, bebeklerin dünyaya geldikleri anda sağlıklı gelişiminin desteklenmesi için yapılabilecek en iyi şey, kolostrum almasıdır. Çünkü miktarı ne olursa olsun, kolostrum her bebeğin faydalanması gereken mucizevi bir sıvıdır.

Anne sütünün faydaları hakkında ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz!