Çocuğunuza Oyun Hamurunu Evde Yapın! 4 Farklı Oyun Hamuru Yapımı

Uzmanlar, yaklaşık 2-3 yaşına gelen çocuklar için oyun hamuru ile hayal güçlerini geliştirmelerinin çok önemli olduğunu söylüyor. Oyun hamuru sayesinde motor becerilerini geliştiren çocuklar, bununla oynarken zihinsel gelişimlerini de hızlandırabiliyor. Özellikle evde çocukların kaliteli vakit geçirmesi için onlara verilebilecek en faydalı oyuncakların başında oyun hamuru gelir. Sağlıklı büyüme ve gelişim elde edebilmek için çocukların oyun hamuruyla doyasıya oynaması tavsiye edilir. Evde oyun hamuru yapmak isteyen anneler için de birbirinden farklı ve kullanışlı tarifler vardır. Bu yazımızda 4 farklı oyun hamuru yapımı için gerekli olan tüm malzemeleri ve tarifleri bulabilirsiniz.

Oyun Hamurunun Faydaları Nelerdir?

Evde bulunan malzemeler ile oyun hamuru yapımına geçmeden önce, oyun hamurunun çocukların gelişiminde ne kadar faydalı olduğuna değinmek gerekir. Eğlenceli bir oyuncak olmasının yanı sıra çocukların zihinsel ve el becerilerinin gelişiminde de çok büyük faydaları olan oyun hamuru, farklı şekillerde imal edilebilir. Sağlık açısından herhangi bir zararı olmayan oyun hamurları ile oynayan çocuklarda şu faydalar görülebilir:

  • Çocuklara sınırsız seçenek sunduğu için hayal gücünü geliştirir.
  • Motor becerileri ve el yeteneklerinin gelişmesini sağlar.
  • El göz koordinasyonu kazandırır.
  • El kasları ve kullanımı gelişir.
  • Gördüğü nesnelere yorum katabilme yeteneği kazandırır.
  • Yaptığı objeler ile başarı duygusu gelişir ve özgüven kazanır.
  • Üretkenliği ve girişimciliği artar.
  • Dokunma, koku, izleme ve görme duyuları gelişir.
  • Anne ve baba ile ortak oynadığı oyun hamuru ile sosyalleşir.
  • Paylaşımcı olmayı ve sabırlı olmayı öğrenir.

Görüldüğü üzere ev yapımı oyuncaklar arasında yer alan oyun hamuru, çocukların gelişimi konusunda son derece faydalıdır. Çocuk oyun hamuru ile oyun oynamasını desteklemek için bütçenizi yormanıza gerek yoktur. Evdeki malzemeler ile hem sağlıklı hem de kullanışlı bir oyun hamuru hazırlayabilirsiniz. Bunun için yazımızda bulunan dört farklı tariften birini seçmeniz yeterlidir.

blank

Oyun Hamuru ile Neler Yapılır?

Çocukların hayal gücünü geliştiren oyun hamuru ile onların hayal dünyasında yer alan her nesne yapılabilir. Kalıplarla oyun hamuru kullanılarak daha yaratıcı bir etkinlik gerçekleştirilebilir. Hayvan figürleri, sebze, meyve, gök cisimleri, ağaçlar gibi çeşitli objeler oyun hamuru ile yapıldığında çocukların çevresini daha iyi tanıması sağlanabilir. Çocuklar oyun hamuru kalıplarını kullanıp hamura bastırarak istediği şekilleri üretebilirler. Ayrıca çocuklar için üretilen oyun hamuru setleri içinde minik oklavalar da yer alır. Bu tür ekipmanları çocuğunuza vererek oyun hamuru ile sınırsız hayal gücünü kullanmalarını sağlayabilirsiniz.

Basit Oyun Hamuru Yapılışı

Oyun hamuru yapabilmek için tek bir tarife bağlı kalmanıza gerek yoktur. Evde bulunan ekipmanlar ile çocuğunuz için sağlıklı ve kullanışlı bir oyun hamuru yapabilirsiniz. Mutfak malzemeleri arasında şu ürünleri kullanarak oyun hamuru yapabilirsiniz:

  • 1 çay bardağı un
  • 1 çay bardağı su
  • Yarım çay bardağı tuz
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı elma sirkesi
  • Renklendirmek için gıda boyası

Bu malzemeleri karıştırıp ev koşullarında oyun hamuru yapabilmek için ilk olarak su, tuz, yağ ve sirkeyi tencere içinde karıştırın. Gıda boyasını ekleyin ve renklendirin. Son olarak unu ekleyip topak kalmaması için yoğurun. Homojen bir karışım elde ettikten sonra kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kıvam almaya başlayan oyun hamurunu tencereden alıp yoğurmaya devam edin. Hamur uzun süre açıkta kaldığında kurumaya başladığı için kapaklı bir kap içinde saklamanız yeterlidir.

blank

Farklı Oyun Hamuru Yapımı

Çocuklar için oyun hamuru satın almak bazı durumlarda yüksek maliyetli olabilir. Özellikle dünyaca ünlü markaların oyun hamurları her ne kadar sağlıklı ve kullanışlı olsalar da pahalı olabilir. Bu yüzden evde kendi imkanları ile çocuklarına oyun hamuru yapmak isteyen annler için çok sayıda tarif vardır. Bu tarifleri kullanarak çocuğunuzun keyifle oynayabileceği oyun hamurları üretebilirsiniz. Mutfak malzemeleri kullanarak evde oyun hamuru yapımı konusunda farklı bir tarif uygulamak istiyorsanız bu ürünleri karışıma katabilirsiniz:

  • 1 su bardağı un,
  • 1 su bardağı su,
  • Yarım su bardağı tuz,
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • İki çorba kaşığı elma sirkesi
  • Renklendirmek için gıda boyası

Tüm malzemeleri bir tencereye alıp topak kalmayacak şekilde güzelce karıştırın. Homojen bir karışım oluştuktan sonra kısık ateşte pişirip karıştırmaya devam edin. Tencereye yapışmayacak kıvama gelince tepside birkaç parçaya bölün. Ayırdığınız parçalara az miktarda gıda boyası damlatarak güzelce yoğurun. Oyun hamuru da olsa uzun süre açıkta kaldığında kurumaya başlayacağını unutmayın. Bu yüzden bir kavanoz ya da kapaklı kap içinde saklamanız faydalı olacaktır.

Tıraş Köpüğünden Oyun Hamuru Yapımı

Mutfak malzemeleri dışında farklı ekipmanlar kullanarak oyun hamuru yapmak isteyenler için çok sayıda seçenek vardır. Evde bulunan tıraş köpüğü ve mısır nişastası kullanarak da oyun hamuru yapılabilir. Bu oyun hamuru sağlık açısından herhangi bir sakınca yaratmadığı için pratik bir şekilde oyun hamuru yapmak isteyen anne ve babalar için tercih edilebilir. Tıraş köpüğünden oyun hamuru yaparken, bir miktar tıraş köpüğü ile mısır nişastasını karşılaştırın. Fakat bu süreçte kıvamı tutturabilmek için malzemeleri göz kararı eklerken ölçülü hareket etmeniz gerekir. Oyun hamuru ele yapışmayacak kıvama geldiğinde kullanıma hazır olacaktır. Ancak oyun hamurunun ele yapışmayacak kıvama gelene kadar özenle yoğurulması gerekir. Bu oyun hamuru da açıkta kaldığı zaman saatler içinde katılaşıp kuruyabilir. Bu yüzden oyun hamurunu kapalı kavanozlarda saklamak yerinde bir harekettir.

blank

Nişastadan Oyun Hamuru Yapımı

Nişasta kullanarak çocuklar için oyun hamuru yapmak da son derece sağlıklı ve pratiktir. Evde bulunan malzemeleri kullanarak çocuğunuz için çok faydalı bir oyun hamuru hazırlayabilirsiniz. Yeterince nişastaya sahipseniz şu malzemeleri kullanarak oyun hamuru tarifine başlayabilirsiniz:

  • 1 çay bardağı karbonat
  • 1 çay bardağı mısır nişastası
  • 1 paket vanilya
  • 5 çay bardağı su
  • 2-3 damla gıda boyası
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Evde oyun hamuru yaparken gıda malzemelerini kullanırsanız, çocuğunuzun sağlık açısından herhangi bir zarar görmeyeceği oyun hamurları hazırlamış olursunuz. Bu yüzden internet üzerinden zararsız oyun hamurları arayan anne ve babalar bu malzemeleri kullanarak oyun hamuru yapabilirler. Tüm malzemeleri büyük bir tencere içine ekleyin ve karıştırmaya başlayın. Malzemeleri homojen bir yapıya kavuşana kadar karıştırdıktan sonra kısık ateşte pişirin. Karışım kısık ateşte piştikten sonra hamuru bir tepsiye çıkarın ve biraz soğumasını bekleyin. Soğuyan hamura bir kaşık sıvı yağ ekleyip kıvama gelene kadar yoğurun. Uzun süre yoğurduktan sonra kıvamı ideal hale gelen oyun hamuru ile çocuğunuzun oynamasını sağlayabilirsiniz.

Çocuklar İçin Oyun Hamuru Etkinlikleri

Tamamen çocukların hayal dünyasına kalan oyun hamuru etkinlikleri ile çocuğunuza kaliteli bir zaman geçirme imkanı tanıyabilirsiniz. Hamur ile birbirinden farklı şekiller yapmak özellikle 3 yaş civarındaki çocukların çok hoşuna gidecektir. Fakat bu şekillerin kusursuz olması ve gerçeğe birebir uygun olması gerekmez. Burada oyun hamuru ile çocukların hayal güçlerini geliştirdiklerini unutmayın. Bazı şekiller bildiğimiz objelere benzemeseler bile onların istedikleri gibi şekillenebilirler. Çocukların oyun hamuru ile yapacakları etkinliklerde kalıplar kullanarak onlara şekilleri ve nesneleri öğretebilirsiniz.