Çocuklarda El Yıkama Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır

Ellerin yıkanması hastalıklara karşı korunmanın en etkili ve faydalı yollarından biri. Özellikle koronavirüs salgınının baş göstermesi sebebiyle çocuklarınıza ellerini yıkamalarının neden önemli olduğunu kesinlikle açıklamalısınız ve onlara el yıkama alışkanlığı kazandırmalısınız. Bunu onlar için daha eğlenceli ve dikkat çekici yollara başvurarak ta yapabilirsiniz.

Yapılan araştırmalarda, çocukları ellerini yıkamaya teşvik etmenin bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde çok önemli bir yeri olduğu görülmüştür. El yıkama üzerine yapılan araştırmaların meta analizlerinde el yıkamanın ishalli hastalıkların %47 oranında azalttığı görülmüştür.

El yıkama alışkanlığını çocuklarınıza sadece anlatarak öğretmek yerine onlara küçük yaşlarda uygulamalı şekilde göstererek kazandırabileceğiniz bir davranış biçimidir. Ebeveyn olarak verebileceğiniz bu eğitimin yanı sıra;  çocuklarınızın gittiği okullardaki rehber öğretmenler ya da anaokulu öğretmenleri de el yıkamayı uygulamalı olarak çocuklarınıza öğretmelidir. Burada önemli olan husus; sadece ellerin suyla yıkanması değil, ellerin doğru şekilde temizlenmesidir.

Mikropların ellerden arındırılması için ellerin doğru yıkanması gerekmektedir. Öncelikle eller su ile ıslatılmalı, daha sonra ıslak el sabunla iyice ovalanmalıdır. Ovalama sırasında avuç içleri, parmak ve tırnak araları ve elbette bilek kıvrımları iyice temizlenmelidir. Ovalama işleminin en az otuz saniye sürmesi gerekmekte. Daha sonrasında eller bol su ile durulanmalıdır. Eğer çocuğunuz tuvalet ihtiyacını giderdiyse bu işlemi iki kere tekrar ettirerek bu alışkanlığı kazanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Çocuklarınıza ellerini kurulayabilmeleri için pamuklu havlular ya da kağıt peçeteler verebilirsiniz. Yemeklerden önce ve sonra, saban uyanınca ve akşam yatarken, dişlerini fırçalamadan önce, tuvalete girdikten sonra ellerini yıkamayı alışkanlık haline getirmek çocuklarınız için çok önemlidir.

Çocuklarınıza el yıkama alışkanlığını kazandırmak için eğlenceli bazı yollara başvurabilirsiniz. Çocuklarınızın sevdiği şarkılar eşliğinde el yıkamak buna güzel bir örnektir. Çocuğunuza şarkının belirli bir kısmı bitene kadar ellerini sabunlaması gerektiğini gösterebilir daha sonra şarkının başka bir kısmına geçince de ellerini durulayıp kurulamasını öğretebilirsiniz.

Çocukların dikkati görsel ürünler ile kolaylıkla çekilebildiği için değişik renkli ve şekilli doğal sabunlar kullanarak çocuğunuzu el yıkamaya teşvik edebilirsiniz. Ayrıca son yıllarda sıkça bulabileceğiniz köpük sabunlar da çocuğunuzun çok hoşuna gidecek alternatif bir ürün olabilir.

blank

Banyoya koyacağınız çeşitli renkli yapıştırmalar da onların el yıkama alışkanlığını destekleyecektir. Çocuklarınız sadece evde değil dışarıda da elleri kirlendiğinde, bir hayvana dokunduğunda ya da toplu taşıma araçlarını kullandığında ilk fırsatta ellerini yıkaması gerektiği bilincini öğrenmelidir.  Böylelikle çocuğunuzun dışarıdan hastalık kapma ihtimalini azaltabilirsiniz.

Elbette bu noktada atlamamanız gereken çok önemli bir nokta var. Bir çocuk için ailesinin tıpkı bir ayna gibi olduğu gerçeğini asla aklınızdan çıkarmayın. Çocuğunuz davranışlarınızı gözlemleyerek gördüklerini kendi yaşamına adapte edecektir. Kendi kişisel temizliğini düzenli bir şekilde yapan bir ailenin çocuğu da doğuştan bu davranışları gözlemlediği için bu alışkanlıkları öğrenirken herhangi bir baskıya ihtiyaç duymaksızın aynı şekilde davranacaktır.

Kendiniz yapmadığınız bir hareketi çocuğunuza zorla yaptırmaya kalkarsanız hatalı olacaksınız. Dolayısı ile dışarıdan eve girdiğiniz an ilk olarak banyoda ellerinizi yıkamanız ve bunu yaparken çocuğunuzun da sizinle birlikte el yıkaması için onu teşvik etmeniz bu alışkanlığın çocuğunuza kazandırılmasına yardımcı olacaktır.

Karantinada Keyifli Zaman Geçirmenizi Sağlayacak 5 Oyun Önerisi

blank

Çocuklarınız sabah uyandıklarında, tuvalet sonrasında, eve girdiğinde ve özellikle kirli yerleri tutmak durumunda kaldığında el yıkaması gerektiğinin bilincine varacak ve ilerleyen zamanlarda bu alışkanlığını içgüdüsel olarak tekrar etmeye başlayacaktır. Bir süre sonra çocuğunuz kendiliğinden bu davranışı tekrar etmeye başlayarak öğrenilen davranışı pekiştirecektir. Özellikle çocukların sürekli olarak ellerini ağızlarına götürme ya da sürme alışkanlıkları olduğu göz önüne alındığında, el yıkama alışkanlığının ne kadar önemli bir davranış olduğunu daha kolay anlayabilirsiniz.

Çocuklarda el yıkama alışkanlığı kazandırmak kadar önemli olan diğer adım da kullandığınız sabunların içeriği. Çevresini elleriyle keşfetmeye başlayan ve gün boyu oyun oynayan çocuklar için kullanılacak sabunların içeriğinin çok doğal olması gerekir.

Yiyecekler ya da ellerini ağızlarına götürmek suretiyle herhangi bir kimyasala maruz kalmamaları sağlıkları açısından çok önemlidir. Bu süreçte el yıkama alışkanlığı kazandırırken kullanacağınız sabun çeşitlerini de bu açıdan değerlendirerek kullanmayı unutmayın.