Ek Gıdaya Yeni Geçen Bebeğiniz için 5 Gıda Önerisi

Ek Gıdaya Yeni Geçen Bebeğiniz için Öneriler

Bebeğiniz doğduktan sonraki ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. Bunun sebebi anne sütünün bebeğinizin besin ihtiyaçları ilk altı ay boyunca tek başına karşılayabilmesidir.6 ila 9 arasındaki süreçte ise bebeğinizin besin ihtiyacının yüzde yetmişini, 9-12 itibari ile de yüzde otuzunu karşılar. Altıncı aydan sonra anne sütü bebeğinizin besin ihtiyacını karşılamak için tek başına yeterli olamayacağından ötürü mutlaka ek gıda alımına başlanması gerekmektedir.

Unutmamanız gerekir ki, ek gıdalar hiçbir zaman anne sütünün yerini alamaz. Bu ek gıdalar sadece anne sütünün tamamlayıcısı olabilir. Bebeklerin gelişimlerini sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmeleri için ek gıda alımına uygun zamanda başlanmalı ve yeterli miktarda ek gıda alındığından emin olunmalıdır.

Ek gıda alımına başlandığı zaman da bebeğinizi emzirmeyi ihmal etmemelisiniz. Emzirme, ek gıda alımı ile birlikte 2 yaşına kadar devam ettirilmelidir. Ek gıdalar hem enerji ve besin içerikleri açısından zengin olmalı, hem hijyenik olmalı hem de kolay hazırlanabilen gıdalar olmalıdır. Ek gıda alımında mutlaka biberon ya da kaşık kullanmalısınız. Bebeğinize vereceğiniz bütün ek gıdaları öncesinde bir tatlı kaşığı ya da çay kaşığı miktarında vermelisiniz sonra zamanla bu miktarı arttırmalısınız.

Dikkat etmeniz gereken unsur bir gün içinde farklı yeni gıdaları bebeğinize denetmemenizdir. Her yeni besini 3-4 gün ya da birer haftalık aralıklar ile bebeğinize yedirmelisiniz. Bunun sebebi ise bebeğinizin herhangi bir gıdaya alerjik reaksiyon gösterip göstermeyeceğini gözlemlemektir.

Ek gıdaları hazırlarken ürünlerin iyice temizlendiğinden emin olmanız gerekmektedir. Hazırlanılan ek gıdalar 2 saat içerisinde tüketilmelidir. Eğer hemen tüketim imkanı yok ise ürünler buzdolabına konmalıdır. Ek gıda hazırlığı sırasında elleriniz temiz olmalıdır.

Bebeğinizin hoşlanmadığı gıdaları bir ya da 2 hafta sonra tekrar vermeyi deneyerek bir fark olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Ancak beğenmediği gıdaları yemek için bebeğinizi zorlamamalısınız. Çünkü zorlamak bebeğiniz ile aranızdaki iletişim bağına zarar verebilir.

blank

İyi ve kaliteli bir ek gıda, vitamin, protein, enerji ve mineral bakımından zengin olmalıdır. Bebeğinizin yiyebileceği bir kıvamda ve ısıda olmalı, içerisinde tuz ya da baharat içermeyen ürünler olmalıdır. Ek gıdaları hazırlarken ilk günlerde daha sıvı kıvamda ürün hazırlarken zamanla daha koyu kıvamlı ve pütürlü şekilde yapmaya başlayabilirsiniz.

Eğer 10 aylık olmuş bir bebek pütürlü ve koyu kıvamlı gıdaları hala yutamıyorsa ileride beslenme güçlükleri ile karşı karşıya kalma riski taşıyabilir. Bebeklere 1 yaşlarına kadar tuz, şeker, bal, yumurta beyazı, inek sütü, bakla gibi gıdalar verilmemelidir.

Bebeklere verilebilecek ilk ek gıda önerileri arasında genellikle sebze ve yoğurt bulunmakta. Bebekler tatlıyı daha rahat tüketebildikleri için ilk olarak meyve verirseniz daha sonrası sebze tüketmelerinde problem yaşayabilirler. Son dönemlerde yapılan araştırmalara göre bebeklerin ilk 6 ay boyunca demir depoları boşaldığı için başlangıç olarak demir içeriği yüksek besinler ve demir emilimini kolaylaştıracak sebze-meyve karışımları hazırlanması öneriliyor. Bebeğiniz için yiyeceği ilk gıdanın ne olacağı çok ta fark etmeyecektir ancak başlangıç olarak tahıl, sebze, et ya da meyve gibi gıdalardan yapılmış pürelerin ek gıda olarak verilmesi daha uygundur.

Bebekler İçin En Az 1 Yaşa Kadar Yasak Olan Besinler!

blank

Evde hazırlanmış yoğurtlar da bebeklere verilebilecek en güzel ve sağlıklı ek gıdalar arasında yer almakta. Bebeğiniz altı aylık olana kadar tek çeşit ürünü ek gıda olarak verirken 6-7 arasında iki çeşit meyve ya da sebze püresini birlikte verebilirsiniz. 7-9 ay arasında çocuğunuz 3 çeşit farklı üründen oluşan ek gıdalar hazırlayabilirsiniz.