Emziren Annelerde Beslenme

Bebeğin gelişimi ve hayat boyu onunla olacak bağışıklığının kuvvetlenmesi için anne sütü çok önemlidir. Araştırmalara göre anne sütünü yeteri kadar almış ve düzenli emen bebeklerin; çok az anne sütü emen bebeklere göre daha sağlıklı oldukları ve bağışıklık sistemlerinin daha güçlü olduğu kanıtlanmıştır. Anne sütü içerisinde yer alan yararlı maddeler bebeği olası hastalıklara karşı korur, daha hafif geçirmesini sağlar. Ayrıca emzirmek ve süt üretimi anne için de faydalıdır. Birçok kanser türüne karşı koruyucudur.

Bebeklerin gelişimi için mucizevi bir etkiye sahip olan anne sütü; onun tüm ihtiyacını karşılayacak besin öğelerini içerir. Enfeksiyonlara karşı korur, mikroplara karşı direncini artırır. Anneler bebekleri için yaşamsal öneme sahip sütün bazen yetersiz olduğu endişesine kapılabilir. Bu nedenle hemen sütü ve süt kalitesini artıran yöntemler aramaya başlar.

Hangi besinler anne sütünü artırır?

Öncelikle anne sütünü tek başına mucizevi bir şekilde artıran bir bitki, yiyecek, vitamin henüz keşfedilmedi. Bu bilinci sağladıktan sonra kendinize dengeli bir beslenme düzeni kurup, anne sütünün çoğalmasını ve kalitesinin yükselmesine yardımcı besinleri bu düzene serpiştirmelisiniz. Her besin kategorisinden dengeli olarak yemelisiniz. Örneğin proteini artırıp sağlıklı yağları eksik bırakmamalısınız.

Beslenme düzeninizi gün içerisinde aç kalmayacak şekilde ayarlamalısınız. Emzirmek yüksek oranda kalori yaktırdığı için sık acıkmanız normal. Bu nedenle ana ve ara öğün olacak şekilde bir düzen oturtmak şart.

Bu beslenme düzeninde sağlıklı yiyeceklerin yanında; işlenmiş gıdalar, şeker yoğunluğu olan gıdalar ve paketli ürünlerden uzak durmalısınız. Salam, sucuk, sosis gibi işleniş etler, bisküvi, market kekleri gibi paketli gıdalar ve yüksek şeker oranına sahip tatlılar, diyet ürünlerinden kaçınmalısınız. Hazır meyve suları, asitli ve şekerli içecekler yerine; taze meyve, su ve soda tercih etmelisiniz. Öğünlerinizde tavuk, balık, kırmızı et dengeli bir şekilde yer almalıdır. Bunlara ek olarak taze sebzeler, kuru baklagiller de mutlaka listenizde olmalı. Peynir, süt, yoğurt da gün içerisinde tükettiğiniz besinler arasında olmazsa olmaz.

blank

Anne sütünün yapısı incelendiğinde; %90’a yakın bir oranının su olduğu görülmüştür. Her sağlıklı insan gün içerisinde 2 litre su tüketmelidir. Sütünün artmasını isteyen annelerin de ilk dikkat etmesi gereken kısım bu olmalı. Gün içerisinde en az 3 litre su içmek sütünüzü artırmaya destek olacak ve düzenli içtiğinizde arttığını gözlemleyeceksiniz.

Omega 3 de anne ve bebek sağlığı için çok önemlidir. Bebeğin zihinsel ve bedensel gelişiminde en aktif rol oynayan omega 3 anne için bu açıdan da önemlidir. Bu nedenle haftada en az 2 öğün balık yemeniz faydalı olacaktır. Ancak; balık tüketirken her balığı yiyemeyeceğinizi bilmeniz gerekir. Vücudunuza ekstra civa almamak için dip balıklarından uzak durmalısınız. Daya yüzeye yakın yaşayan; somon, levrek gibi balıklardan yana tercihinizi kullanmalısınız. Ayrıca omega 3’ün sadece balıklarda bulunmadığını unutmayın. Ceviz ve semizotu bu yönden zengin besinlerdir. Beslenme listenize bunları da eklemekte fayda var.

Belki yeni anneler için hayal gibi gelecek ancak uyku da süt kalitesini en çok etkileyen maddelerden biri. Evet, yeni doğan bebeğinizin dünyaya ve size alışma süreci zorlayıcı, uykusuz geçiyor olabilir. Uzun uzun uyumak henüz size çok uzak görünebilir ancak bunu atlamamak gerekir. Bebeğinizin uyduğu süreleri göz önüne alarak mutlaka siz de uyumalısınız. Günlük ortalama 6-8 saat arasında uyumak süt kalitenizi ve miktarınızı artıracaktır. Zaten kısıtlı olan uyku saatlerinizi daha da aza düşürmemek için gün içerisinde kafein almamaya dikkat edin. Uykuya geçişi kolaylaştıracak yoğurt, süt, ayran, papatya çayı gibi içecek ve yiyeceklerden destek alabilirsiniz.

Gün içerisinde rezene çayı içmek de sütünüzü ve kalitesini artıracaktır. Rezene; içerisinde bulunan özler sayesinde östrojen ve prolaktin hormonlarını uyarıp harekete geçirir. Bu hormonlar vücudun süt üretimini sağlayan hormonlardır ve bu uyarılar sayesinde süt üretimini destekler.

Anne sütünü artıran besinleri araştırır, neler yapacağınızı araştırırken neler yapmamanız gerektiğini, nelerden kaçınmanız gerektiğini de araştırmayı ihmal etmeyin. Besinlerden, doğal bitki çaylarından ve bol sudan faydalanırken aklınızın da rahat olması gerektiğini, stresten uzak durmanız gerektiğini unutmayın. Anne psikolojisi bu süreçte en önemlisi. Unutmayın, siz ne kadar iyi olursanız, ne kadar iyi hissederseniz bebeğiniz de sizden alacağı güç, mutluluk ve sevgiyle çok daha iyi hissedecektir.