6 Aylık Bebeklere Özel Oyuncaklar Nasıl Olmalı?

Bebek oyuncakları, bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişim hızlarına bağlı olarak tercih edilmelidir. Eğer bir bebek için oyuncak satın almak istiyorsanız, bir mağazaya girip en beğendiğiniz ürünleri satın almamalısınız. Çünkü bebekler için özel olarak tasarlanmış çeşitli oyuncakların hitap ettiği kitleler birbirinden farklıdır.

Örneğin 6 aylık bebek oyuncakları, 3 aylık bebek oyuncaklarından veya 9 aylık bebek oyuncaklarından daha farklı bir düzeyde bulunur. Kendisi için eğitici bir oyuncak satın almayı istediğiniz bebeğin, öncelikle kaç aylık olduğuna dikkat etmeniz önemlidir. Satın alınan oyuncaklar, bebeğin yaş durumuna uymalıdır.

blank

Bebek Oyuncağı Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler Nelerdir?

Altıncı ay, büyüme ve gelişme süreci açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu sebeple 6 ay ve üzeri oyuncak çeşitleri bebeğin psiko – motor gelişimi açısından çok yararlıdır. Altıncı aydan önce değerlendirilebilecek olan çeşitli oyuncaklar da aynı oranda yararlılık gösterebilir. Fakat bebeğin zihinsel gelişimi söz konusu süreçte hızlanacağı için eşyalara çeşitli anlamlar vereceği ve onlarla ilgilenmeye başlayacağı süreç altıncı aya denk gelir. Bu çağdaki bir bebeğin kullanımına uygun olarak tercih edeceğiniz oyuncaklara dair bazı detaylar ise şunlardır:

  • Bu süreç itibariyle bebeklerin görme becerisi olgunlaşmaya başlar. Etraftaki nesneleri daha iyi görseler de renk algıları henüz gelişmiş seviyede sayılmaz. Bu açıdan 6 aylık bebekler için oyuncak tercih ederken farklı renk seçeneklerine ağırlık verilmelidir. Örneğin bebek erkek olduğu için sadece mavi rengi tercih etmek ya da kız bebekler için pembe renge ağırlık vermek faydalı olmayacaktır.
  • Beşik dönenceleri, bebeklerin yeni gelişmeye başlayan göz kaslarına iyi gelir. Küçük bulut, hilal, yıldız figürlerinin bulunduğu dönenceler hareket ettikçe bebeğiniz onları izleyecektir. Göz kaslarının koordineli çalışmasını sağlayan beşik dönencelerinin kırmızı, lacivert, kahverengi gibi fazla uyarıcı ya da koyu tonlarda olmaması önemlidir. Beyaz, mavi, turkuaz, yeşil renkli ürünler tercih edebilirsiniz.
  • 6 Aylık bebeklere özel oyuncaklar arasında küçük eşyalara yer yoktur. Henüz bebeğiniz küçük ve büyük cisimleri etkin bir biçimde kullanabilecek yeterliliğe sahip değildir. Altıncı ayını tamamlamış olan bebekler, küçük cisimleri yutmaya çalışabilir. Bu ise hayati açıdan son derece riskli bir durumdur.
  • Bebeğiniz artık bir birey halini almaktadır. Oyun oynarken kullanabileceği küçük masalar ve sandalyeler bu açıdan faydalı olabilir. Henüz 6 aylık bir bebeğin desteksiz olarak sandalyede oturabilmesi zordur. Fakat masa ve sandalyeyi sürekli görerek bu eşyalara zihinsel açıdan alışması, özellikle okul çağına geçiş yaparken ona çok fayda sağlayacaktır.
  • 6 Aylık bebek oyuncağı tercih ederken yumuşak yapılı, tüylü, peluş seçeneklerin dışına çıkmanız tavsiye edilir. Bebeklerin çok hassas olmalarından dolayı sadece yumuşak oyuncaklarla oynayabilecekleri düşülmemelidir. Çıngırak ve blok çeşitleri gibi sert yapılı oyuncakların tercih edilmesinde hiçbir sakınca yoktur.
  • Bebeğiniz için sürekli yumuşak ve esnek ürünler ya da sert oyuncaklar satın almanız, onun dış dünyayı doğru bir şekilde algılayabilme sürecine zarar verebilir. Sert, yumuşak, kırılgan, sağlam, kolay tutulabilen ve zor tutulabilen cisimleri tanıyabilmesi için, bebeğinize birbirinden farklı oyuncaklar satın almalısınız. Hangi oyuncağı alıyorsanız alın; doku, renk ve geometrik çeşitliliğine mümkün olduğu kadar dikkat etmenizde fayda vardır.

blank

6 Aylık Bebeğe Ne Öğretilir?

Altıncı ayını doldurmuş olan bir bebeğe kazandırılabilecek en temel beceri el göz koordinasyonudur. Ellerini ve gözlerini uyumlu olarak çalıştıramayan bebeklerin gelişim sürecine katkı sağlayabilmeniz için birkaç metottan söz edilebilir. Örneğin 6 – 12 ay oyuncak seçeneklerinden bebeğinize en uygun olanını tercih etmişseniz; sadece bu oyuncağı kullanarak pek çok beceri aktivitesi gerçekleştirmeniz mümkündür. Fakat bu çalışmalar sırasında, bebeğin sevmekte olduğu bir oyuncağın kullanılması da önemlidir.

6 Aylık bebeklere özel oyuncaklar birbirinden farklı renklere sahiptir. Bebeğinizin dikkatini en fazla çekebilen renkleri tespit edip buna uygun oyuncaklar temin etmeniz şarttır. Aksi halde bebeğiniz aktivitelere ilgi göstermeyebilir. Uygun ekipmanlar kullanılması halinde bebeğiniz açısından faydalı olabilecek bazı aktiviteler şunlardır:

  • Göz ile Takip Becerisi

Sevdiği bir oyuncağı takip edebilmesi için, onu yere ya da beşiğine yatırıp gözleri önünde oyuncağını hareket ettirebilirsiniz. Bu hareketler bebeğinize doğru yukarıdan aşağıya değil, sağ – sol ekseninde olmalıdır. Oyuncağı aşırı hızlı şekilde hareket ettirmeniz durumunda bebeğinizin aktiviteye karşı ilgisiz kalacağını unutmamanız gerekir. Nazik ve yavaş olmanız ciddi anlamda önem taşır.

  • Özelliklerine Göre Nesneleri Sınıflandırma Becerisi

Nesneleri kavrama ve bir yerlere koyabilme yeteneği kazanan bebeklerinizle blok oynayabilirsiniz. Aynı şekle sahip blokları bir araya toplama ya da üst üste koyma gibi aktiviteler çok faydalı olacaktır. Henüz ince motor becerileri tam olarak gelişmediğinden, bebeğinizin blokları sürekli devirmesi normaldir.

  • Katı Nesneleri Kavrama ve Yeterli Oranda Güç Uygulayabilme Becerisi

6 Aylık bebek oyuncakları ile oynarken pek çok şey öğrenebilir. Bunlardan biri ise eşyaları daha iyi kavrayabilme yeteneğidir. Son derece basit görünen bu yetenek, bebeklerin fiziksel gelişimi açısından son derece önem taşır. Küçük blokları, çıngırakları, puf oyuncakları bebeğinizin eline tutturmak yerine; ilk olarak ilgisini çekip daha sonra o eşyaları almak için çaba göstermelerini sağlamalısınız. Örneğin uzun süre boyunca elinizde tutmuş olduğunuz bir çıngırak mutlaka bebeğinizin ilgisini çekecektir. O çıngırağı hemen bebeğinize uzatmak yerine, onun uzanmasını beklemeniz gerekir.

Uzandıkça çıngırağı biraz daha geriye çekerek ilgisini artırmanız ve sonunda başarmasını sağlamanız önemlidir. Eğer bu aktivite sonunda çıngırağı bebeğe vermezseniz psikolojik gelişim süreci olumsuz etkilenebilir. Kendini başarısız hisseden bebek, oyuncaklara karşı ilgisini kaybedeceği gibi oyun oynamak istemez. Bu sebeple her oyununuzda daima bebeğin öne çıkmasına izin vermeniz faydalı olur. Henüz 6 aylık bir bebek, sandığınızdan çok daha güçlü algılara sahiptir. Bu detayı unutmamanız da önerilir.

blank

6 Aylık Bebek Ne İster?

Bebek bakımı konusunda eksiksiz bir performans göstermek tüm ebeveynlerin hedefi sayılır. Bunu gerçekleştirebilmek için bebeklerin ihtiyaçlarını anlamak gerekir. Öncelikle bebeklerin sadece oyun oynayıp uyumak istediği konusunda söylenenlerin büyük bölümü yanlıştır. Çünkü bebekler sadece oyuncaklara ihtiyaç duymaz. Onların da birer insan olduğunu ve çeşitli ihtiyaçlarının bulunduğunu asla unutmamanız gerekir. Zararsız oyuncaklar tercih etmek, onla zaman geçirmek, ilgi göstermek elbette önem taşır fakat iletişim kurmak da ihmal edilmemelidir.

Bebeklerin belli bir döneme kadar konuşamıyor olmaları, sizi duymadıkları veya sizle iletişime geçmek istemedikleri anlamına gelmez. Bebekleriniz, eğer sağlık problemleri yoksa sizi net bir şekilde duyabilir. Henüz anne karnındayken gelişen duyma yeteneği, altıncı ay itibariyle zirveye çıkar. Bebeğiniz farklı sesler duymak ve onları algılayabilmek ister. Oyuncak tercihi ve oyuncak temizliği kadar, bu süreçte onunla konuşmanız da  hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi açısından önemlidir.

Eğer bebeğinize mama yedirecekseniz bunu ona söylemeniz gerekir. Böylece bebek, çeşitli seslerden sonra hangi faaliyetlerin meydana geldiğini kafasında eşleştirerek dilsel açıdan da ilerleme kaydeder. Örneğin bebeğinizi yıkamadan önce ona “Haydi yıkanalım!” veya “Haydi banyoya gidelim!” derseniz, “yıkanma” ve “banyo” gibi kelimeler arasında bağlantı kurması kolaylaşır. Bebeğiniz bu süreçte sizden istediği şey 6 aylık bebek oyuncakları ile beraber sesli iletişim ve özel ilgidir.