Hamilelikte Asla Kullanmamanız Gereken Bitkiler

Hamilelikte Asla Kullanmamanız Gereken Bitkiler

Bitkiler çoğumuz için sağlıklı yaşamın anahtarıdır. Hele ki günümüzdeki besinlerin giderek doğallıktan uzaklaşması, hemen hemen herkesi doğanın bir mucizesi olan bitkilere yöneltiyor. Özellikle hamilelik gibi ilaç kullanımının kısıtlandığı dönemde kadınlar, şifayı bitkilerde arıyor.

Ancak hamilelik gibi oldukça hassas olan bir dönemde, her besinde olduğu gibi sebze ve bitkileri de oldukça özenli seçmemiz gerekiyor. Çünkü bazı bitkiler, gebelik döneminde faydadan çok zarara neden olabiliyor. Örneğin; sinameki, adaçayı ve rezene gibi bitkiler, rahim uyarıcı bir etkiye sahip olduğundan, gebelik döneminde asla kullanılmaması gerekiyor.

Biz de bu yazımızda sizler için, gebelik döneminde tüketilmemesi gereken bitkileri derledik…

  • Adaçayı

Sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi nedeniyle günlük hayatımızda en çok kullandığımız bitkilerden biri olan adaçayı, aynı zamanda mide şikâyetlerinin hafiflemesine yardımcı oluyor. İşte tam da bu nedenle hamileler için çok cazip bir bitki gibi görünüyor olabilir. Ancak, gebelikte adaçayı içmenin kanama riskini arttırabileceğine dair yapılan araştırmalar var.

blank

  • Maydanoz

Oldukça faydalı bir bitki olan maydanoz, içeriğindeki A ve C vitaminleri sayesinde tam bir antioksidan görevi görüyor. Aynı zamanda idrar söktürücü özelliği nedeniyle böbrek taşı ve idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisini önemli derecede hızlandırıyor. Fakat gebelik döneminde aşırı miktarda maydanoz tüketiminin rahim kasılmasını tetikleyebileceği düşünülüyor.

  • Kabızlığa İyi Geldiği Bilinen Bazı Bitkiler

Gebelik döneminde anne adaylarının en çok yakındığı konulardan biri de kabızlık… Hormonların etkisiyle bağırsak hareketlerinde görülen yavaşlama, rahmin ve bebeğin büyümesiyle daha da artıyor. Bu nedenle hamilelikte kabızlık gibi sindirim sistemi problemleriyle çok sık karşılaşılıyor. Bu gibi durumlarda ise anne adayları genellikle çareyi bitkilerde arıyor. Fakat kabızlığa iyi geldiği bilinen bazı bitkilerin, rahim dahil bazı düz kasların kasılmasına sebep olabileceği düşünülüyor. Örneğin; sinameki, aloe vera ve topalak gibi bitkilerin bu 9 aylık süreçte kullanılmaması gerekiyor.

blank

  • Emenagog Etkili Bitkiler

Emenagog etkisi bulunan bitkiler, adet görmeyi teşvik ettiği için hamilelik döneminde kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Kekik, mazı, ökse otu, pelin otu, sinameki, akdiken ve Cezayir menekşesi, emenagog etkisi yüksek olan bitkilerin başında geliyor.

  • Yoğun Alkaloid İçeren Bitkiler

Alkaloidler, bitkiler tarafından doğal olarak üretilen ve bitkiye acı tadı veren, amin yapısındaki kimyasal bileşenlerdir. Yoğun alkaloid içeren bitkilerin, anne karnındaki ceninin fonksiyonlarını olumsuz etkileyebileceğinden şüpheleniliyor. Alkaloidi yüksek olan bitkilerin başında ise yabani kiraz, kırlangıç otu ve altınmühür geliyor ve bu bitkilerin hamilelik döneminde düzenli kullanımı kesinlikle önerilmiyor.

  • Günlük Tüketilen Baharatların Bazıları

Kekik ve biberiye gibi neredeyse her gün mutfaklarımızda kullandığımız baharatların fazlası (1-2 tatlı kaşığı) rahmi uyarıcı etkisi nedeniyle gebelik döneminde tavsiye edilmiyor. Aynı şekilde hamilelerin, bu baharatların çayını da düzenli olarak tüketmemesi gerekiyor.

blank

  • Sarımsak

Aslına bakarsanız, doğal bir antioksidan olan sarımsağın gebelik döneminde ciddi sayılabilecek hiçbir olumsuz etkisi bulunmuyor. Yalnızca mide yanmasına sebep olabileceğinden veya var olan mide şikâyetlerini arttırabileceğinden, eğer sarımsak tüketilecekse az ve pişmiş olması tavsiye ediliyor.

Emziren annelerin mutlaka yemesi gereken besinler için buraya tıklayın!