Evde Kolayca Yapabileceğiniz Bebe Bisküvisi Tarifi

Ev yapımı bebek bisküvisi, katı gıdaya geçiş dönemi kapsamında bebeğiniz için en güvenilir gıda seçeneklerindendir. Hazır gıdalar içerisinde çok sayıda koruyucunun, kimyasal aroma vericilerin ve renklendirici katkı maddelerinin bulunabilmesi sebebiyle ev yapımı bebek bisküvisi daha doğru bir tercih sayılır. Kendi ellerinizle hazırlamış olduğunuz besleyici ve lezzetli bebe bisküvileri sayesinde katı gıda dönemini kontrollü şekilde idare edebilirsiniz.

Bebeğinizin bedensel gelişimi başta olmak üzere genel sağlığı için risk ortaya çıkarmayan katkısız bisküviler hazırlamak çok basittir. Fakat evde bebe bisküvisi yapmaya başlamadan önce dikkat etmeniz gereken detaylar mevcuttur.

Bisküviyi ağzına alıp çiğneyebilecek, tükürük bezleriyle tamamen ıslatıp dil kaslarını kullanarak boğazına doğru iletebilecek olgunluğa erişmemiş bebekler için bisküvi önerilmez.

Bu durum bisküvi tüketimi ile beraber daha farklı katı gıdaların tüketimi açısından da geçerlidir. Çünkü henüz anne sütü ile beslenen bebeklerin katı gıdaları çiğnemesi, yutması ve sindirmesi olanaksızdır. Bisküvi tüketim sürecini başlatmak için en doğru zamanı beklemek, bebeğin beslenmesiyle alakalı olan ilk detaydır.

blank

Ev Yapımı Bebek Bisküvisi İçin Gereken Malzemeler Nelerdir?

Hazır bisküvileri tercih etmeyerek kendi ellerinizle katkısız bebek bisküvisi hazırlamak istiyorsanız en kaliteli ürün seçeneklerini kullanmanızda fayda vardır. Bisküvilerin fiziksel değişim geçirerek çabucak bayatlamaması için bu çok önemlidir. Hazırlayacağınız bisküvilerde koruyucu madde bulunmayacağından, tek seferde çok fazla bebek bisküvisi yapmanız tavsiye edilmez.

Az miktarda bisküvi yapıp bebeğiniz tükettikçe yenilerin hazırlamanız daha doğrudur. Aksi halde bayatlama sorunuyla karşılaşılabilir. Bebeğiniz açısından besleyici bisküviler yapmak için temin etmeniz gereken malzemeler ise şunlardır:

  • 3 Çay bardağı tam buğday unu
  • 5 Yemek kaşığı yağsız yoğurt
  • 5 Yemek kaşığı bebek irmiği
  • 5 Yemek kaşığı doğal, katkısız tereyağı
  • 1 Yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Bebeğiniz kabızlık sorununu çok sık yaşıyorsa 3 çay bardağı tam buğday ununun 1 bardağı yerine yulaf unu kullanabilirsiniz. Ayrıca bisküvi karışımına kesinlikle şeker ya da musluk suyu ilave edilmemelidir.

Karışımı sulandırmak için, tarifte kullanılacak 5 yemek kaşığı yoğurdun suyu yeterlidir. Makine aracılığıyla veya elinizle yoğurarak hazırladığınız hamuru küçük parçalara bölüp fırında pişirerek ev yapımı bebek bisküvisini hazırlayabilirsiniz.

Ev Yapımı Şekersiz Bebek Bisküvisi Nasıl Tatlandırılır?

Bebek metabolizmasının henüz şekere alışkın olmaması sebebiyle bisküviler çoğunlukla şekersiz hazırlanır. Fakat bu durum, bisküvilerde tatsızlığa yol açabildiği gibi bebeklerin bisküvi tüketimini de olumsuz etkileyebilir.

Katkısız bebe bisküvisi hazırlayan bazı anneler, bu soruna çözüm bulmak için kurabiye karışımına pekmez ilave eder. Fakat pekmez halihazırda ısıl işlem görmüş bir besin maddesidir. Kurabiye ile birlikte tekrar fırında yüksek sıcaklığa maruz kalması, bu besin maddesinin kanserojen etki göstermesine yol açabilir.

Pekmez ya da toz şeker kullanımı tavsiye edilmediği gibi, 1 yaşını doldurmamış olan bebeklerin bisküvilerine veya mamalarına bal katılması da tavsiye edilmez. Bebek bisküvisini tatlandırabilmek için evde sıkılmış meyve suları ya da meyve ezmeleri kullanılabilir.

Katı meyve sıkacağı yardımıyla temin edebileceğiniz armut suyu, elma suyu, karpuz suyu ve kavun suyunu tercih etmeniz mümkündür. Ayrıca fazla şekerlenmemiş 1 adet muzu iyice ezip kurabiye karışımına ekleyebilirsiniz.

blank

Bebek Bisküvisi Nasıl Kullanılır?

Bebek bisküvisi tarifi uygulandıktan sonra elde edilen katkısız mamuller en geç 1 hafta içerisinde tüketilmelidir. Daha uzun süre boyunca bekleyen bisküvilerin bebek bünyesi için zararlı olduğu görülebilir. Bisküviyi mama içerisinde ezerek, devam sütü ile sulandırarak veya meyve püreleri içerisine karıştırarak bebeğinize vermeniz mümkündür.

Bebek bisküvisi nasıl saklanır?” sorusuna cevap arayan anneler, bisküvileri mikser yardımıyla toz haline getirip bir poşet içerisinde buzdolabın koyabilir. Toz haline getirilen ya da bütün halde saklanacak olan bisküviler için buzdolabı en ideal ortamdır.

Bebek Bisküvisi Ne Zaman Verilir?

Bebeğinizin sağlığını düşündüğünüz için sağlıklı bebe bisküvisi tarifi arıyorsanız, ilk olarak katı gıda sürecine dair bilgi sahibi olmanız gerekir. Bebe bisküvilerinden meyve çeşitlerine varıncaya kadar birbirinden farklı katı gıda seçeneği mevcuttur. Anne sütü dışında kalan ve oda sıcaklığındaki durumu sert olan tüm besin maddeleri katı gıda olarak adlandırılır. İlk 6 aylık süreçten önce bebeklerin katı gıda tüketimine başlatılması pek tavsiye edilmez.

Doğumdan sonraki 6 aylık süreç, bebeğin sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi açısından çok hızlı geliştiği bir süreçtir. Bu hızlı gelişim, bebeklik çağının sonuna kadar devam eder. Fakat büyüme ve gelişmeye dair olan ilk atılımlar altıncı aya kadar daha net görülür. Gelişim belli bir seviyeye ulaşmadan bisküvi ya da meyve tüketimine başlanması faydadan çok zarar ortaya çıkarabilir.

Bebek bisküvisi ne zaman verilmeli?” sorusuna cevap arayan anneler, yedinci aydan itibaren bisküviyi beslenme rutinine dahil edebilir. Ağız yapısı, çene kasları ve damak sertliği belli bir düzeye ulaşmış olan bebekler, yedinci ay sonrasında katı gıdalara ilgi gösterecektir. Örneğin elma, portakal, erik gibi meyveler bu dönemde bebeğinizin dikkatini daha fazla çekebilecek gıdalardır.

blank

İlk 6 Aydan Önce Bebeğe Neden Bebe Bisküvisi Verilmez?

İlk 6 ay boyunca bebek bisküvileri ya da bebek mamaları kullanmak doğru sayılmaz. Bu süreçte bebekler yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Bazı anneler, bebe bisküvisini ılık suda ezip bebeklerine yedirmeye çalışır. Suda kolay çözünen ve yumuşak bir yapıya sahip olan bisküviler sonuç itibariyle katıdır. Oda sıcaklığı altında katı olan hiçbir gıdayı altıncı aydan önce bebeklere yedirmemek en doğrusudur. Bu durumun sebepleri şöyledir:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirecek olan bakteri florası ilk 6 ayda gelişim gösterir. Anne sütü sayesinde bebeğin vücuduna kazandırılan yararlı bakteriler, bisküvilerde bulunan daha farklı bakteriler tarafından baskılanabilir.
  • Anne sütünün besin değeri, bisküvi tüketiminden kaynaklı olarak düşebilir. Bebeğin vücudu daha başka maddelere öncelikli olarak ihtiyaç duyarken bisküvide bulunan karbonhidrat, sindirim sistemini meşgul edebilir.
  • Çiğneme ve yutma becerisi tam gelişmemiş olan bebekler, bisküvi yerken boğulma riski taşır.
  • Doğduğundan beri sadece anne sütüyle beslenmiş olmalarından dolayı, bebeklerin bisküviyi kusmaları ya da dilleriyle itip yememeleri mümkündür.
  • İlk 6 aydan önce verilen bebek bisküvisinin ne kadar doğal, sağlıklı ya da katkısız olduğu önemli değildir. Sonuç itibariyle katı olan bebe bisküvisi çeşitleri, suda ezilerek verilmeleri durumunda bile bebekler açısından zahmetli bir beslenme süreci ortaya çıkarır.
  • Anne sütü, dış ortamla herhangi bir temasta bulunmadan bebeğin ağzına akarken bisküvilerin hazırlanmasında dış kaynaklı faktörler söz konusudur. Ne kadar hijyenik ve tertipli ortamlarda hazırlanmış olursa olsun, bebe bisküvilerinde küçük bebeklerin alışkın olmadığı mikroskobik canlılar barınabilir.

Sıvı formunda beslenmenin büyük önem taşıdığı ilk 6 ay, anne sütü tüketiminin son bulacağı süreç değildir. Altıncı ay tamamlanana kadar tek besin kaynağı süt olurken, ikinci 6 aylık süreçte yani 1 yaşına kadar temel besin kaynağı süttür. Yani altıncı ay ile on ikinci ay arasında da bebeğe mutlaka anne sütü verilmelidir. Fakat bu dönem, bebek bisküvisi ve meyve gibi çeşitli katı gıdaların verilmeye başlayabileceği bir dönemdir.