Hamilelikte Bebeğin Kilosunu Artıran Besinler

Gebelikte bebeğin büyüme ve gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlamak çok önemlidir. Bu yüzden hamileler hem kendi sağlıklarını korumak hem de bebeğin gelişimini en ideal seviyede tutabilmek için kaliteli beslenmeye özen göstermelidir. Hamilelikte beslenme konusunda kadınların kafasını meşgul eden en önemli konu muhakkak kilo problemidir. Hamile kalındığında kadınlar kilo alırlar ancak bu kilonun ne kadarı bebeğin gelişimine gidiyor? Bebeğin gelişimini desteklemek için hangi besinlerin tüketilmesi gerekir? İşte uzmanların tavsiyeleriyle hamilelikte bebeğe kilo aldıran temel besinler…

Anne Karnında Bebek Kilo Alabilir Mi?

Sadece gebenin sağlığı değil aynı zamanda bebeğin sağlığı açısından da beslenmenin düzenli ve verimli olması son derece önemlidir. Bebeğin anne karnında kilo alması, bilimsel olarak açıklanmıştır. Hamilelik döneminde annenin beslenme ihtiyaçlarının karşılanması, bebeğin sağlıklı ve ideal gelişim düzeyine uygun bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Hamilelik, bebek gelişiminde çok önemli bir süreç olduğu için beslenme de o denli önemlidir. Anne adayının beslenmesine dikkat ederek gebelik döneminde bebeğe kilo aldırması mümkündür. Bunun için de hangi besinleri ne kadar tüketeceğini iyi bir şekilde bilmesinde fayda vardır.

blank

Hamilelikte Alınan Kilo Nereye Gider?

Gebelikte alınan kiloların tamamı bebeğe gitmediği araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Hamile beslenmesi konusunda dikkat edilmesi gereken bu husus, temelde beslenme düzeninizin bebeğinize ne kadar fayda sağlayacağınızı iyice anlamınız sağlayacaktır. Bu bakımdan doğum sırasında bebeğin ortalama 3.5 kg ağırlığa sahip olduğu düşünülürse, kilo dağılımı şu şekilde değişir:

  • Bebek 3.5 kg
  • Plasenta 0.5 – 1 kg
  • Amniyotik sıvı 1 kg
  • Göğüsler 0.5 kg
  • Uterus 1 kg
  • Anne kan hacminde artış 1.5 kg
  • Yağ deposu 3 kg ve üstü
  • Artan kas dokusu ve ödem 3 kg

Bu şekilde hamilelikte alınan 12 – 13 kg bebeğin gelişimi sürecinde farklı bölümlere dağılır. Dolayısıyla hamilelikte beslenmede bebeğin en iyi şekilde gelişim göstermesi için tüketilecek gıdalar ve besinler ayrı bir önem taşır.

Hamilelikte Bebeğin Kilo Alması için Neler Yemeli?

Hamilelikte bebeğe kilo aldırmak için bazı besin değeri bakımından yüksek gıdaların tüketilmesi son derece önemlidir. Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirebilmek için mutlaka tüketilmesi gereken besinleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Yumurta
  • Süt ve süt ürünleri
  • Ceviz
  • Meyve ve sebzeler
  • Ispanak
  • Kabak çekirdeği
  • Et ve et ürünleri

Gebelikte anne adayının kendi kilosunu en ideal seviyede tutması şarttır. Fazla kilo almak istemeyen ancak, bebeğinin de gelişimin sürecinde geri kalmasını istemeyen gebeler, diyetlerinde mutlaka yüksek protein kaynağı olan gıdaları tüketmelidir. Protein, vitamin, mineral ve diğer önemli besin kaynaklarını tükettiği zaman bebeğin de kilo aldığı rahatlıkla görülebilir.

Gebelikte Yumurtanın Bebeğe Faydası

Hamilelik döneminde bebek için faydalı yiyecekler denildiğinde akla ilk gelen muhakkak yumurtadır. Beslenme uzmanlarına göre yumurta, anne sütünden sonra gelen en kaliteli protein kaynağı bir besindir. Mineral ve vitamin bakımından da azımsanmayacak değerlere sahip olan yumurtanın hamilelerde sık sık tüketilmesinde fayda vardır. Özellikle kahvaltı yaparken mutlaka yumurtaya yer verilmeli ve böylelikle bebeğin gelişim sürecinde eksik kalmaması sağlanmalıdır.

Yumurta ayrıca içerdiği folik asit sayesinde bebeklerin beyin gelişiminde oluşabilecek hastalıkların gelişmemesi için de son derece önemli bir besindir. Hamilelikte bebeğin hem fiziksel hem de zihinsel gelişimine katkı sağlamak için yumurta tüketilmesi tavsiye edilir. Yumurta içerdiği lutein maddesi ve 25 mcg folik asit sayesinde en sağlıklı besinlerden biridir. Gebelik döneminde bebeğin kilo alması için kahvaltıda en az 1 adet haşlanmış yumurta olması gerekir.

blank

Ispanağın Bebek Gelişimindeki Önemi

Vitamin bakımından çok zengin bir yapısı bulunan ıspanak, hamilelerde tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır. Folik asit ve C vitamini barındıran ıspanak, hamile kadınların kilo alma korkusu olmadan rahatlıkla tüketebilecekleri bir besindir. Ispanak bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında omurganın korunmasına yardımcı olduğu için kemik kütlesi kazanmasını da destekler. Böylelikle kemikleri güçlü olan bebekler, kilo bakımından da ideal seviyede dünyaya gelebilirler.

Doğal folat kaynağı olan ıspanak, gebelik döneminde bebeğin gelişimini desteklemek için son derece önemlidir. Ayrıca C vitamini bakımından zengin olan ıspanak, annenin enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı direnç göstermesine yardımcı olur. Bu süreçte anne adayı grip, nezle gibi hastalıklara yakalanmadığı için de iştah sorunu yaşamadan beslenme düzenine aralıksız devam edebilir. Çünkü gebelikte beslenme süreci kesintisiz ve belirtilen diyete uygun şekilde ilerlemesi gerekir.

Hamilelikte Hangi Besinler Faydalı?

Gebelik döneminde bebeğe faydalı besinler arasında süt ve süt ürünleri de yer alır. Çünkü uzmanlara göre anne adayı bebeğine kilo aldırmak istiyorsa, günlük beslenme düzeni içine mutlaka süt ve süt ürünleri eklemelidir. Süt ve süt ürünleri başta kalsiyum bakımından çok zengin yapıda olduğu için bebeğin anne karnında kemik gelişimini destekler. Hamile kadınlara kalsiyum takviyesi anlamında ana öğünlerin yanında mutlaka 1 kase yoğurt tüketmeleri tavsiye edilir. Ayrıca kefir gibi kalsiyum ve probiyotik açıdan zengin süt ürünlerinin de düzenli aralıklarla tüketilmesinde fayda vardır.

Ara öğün demişken, hamile kadınlarda bebeğe kilo aldırmak isteniyorsa, faydalı yağların tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Özellikle anne adayları kendi kilolarının çok fazla artmasından endişe ediyor ancak bu süreçte bebeklerinin de kilo bakımından geride kalmamalarını istiyorlarsa ceviz gibi besinleri tercih edebilirler. Ceviz içinde bulunan omega 3 yağ asitleri sayesinde vücut gelişiminde çok faydalı olan kaliteli yağları sentezler. Bu sayede bebeğin kilo alması sağlanırken aynı zamanda göz ve beyin gelişimi de desteklenmiş olur. Hamilelik döneminde düzenli olarak tüketilen ceviz, kan damarlarında oluşabilecek iltihapları azalttığı için bebeğin daha sağlıklı bir gelişim göstermesine yardımcı olur.

blank

Gebelikte Bebeğin Gelişimi İçin Meyve ve Sebze Tüketimi

Günlük beslenme planınız içinde her öğünden sonra veya öpün sırasında mutlaka meyve ya da sebze yemeye çalışın. Hamilelik döneminde beslenme konusunda mutlaka vitamin ve mineral bakımından değeri yüksek olan besinleri tercih etmeniz gerekir. Aynı zamanda vitaminleri alırken bir yandan da bol lifli gıdalar seçerek daha faydalı ve verimli bir beslenme planı oluşturabilirsiniz.

Uzmanlar, hamilelerin tükettiği her öğünün yanında bir tabak bol yeşillikli salata yenmesini tavsiye ediyor. Ara öğünler sırasında ayrıca 1 orta boy mut yemek de faydalıdır. Gebelikte meyve sebze tüketimi konusunda muzun sağladığı faydaları hemen hemen herkes bilir. Çünkü muz potasyum içeriği çok yüksek bir besindir. Potasyum ise bebeğin iskelet sistemini destekleyen en önemli minerallerin başında geldiği için mutlaka atlanmadan muz tüketilmesi tavsiye edilir.

Hamilelikte Bebek Gelişimine Katkı Sağlayan Besinler

Gebelik döneminde bebeğin hem fiziksel hem de zihinsel açıdan gelişimini en iyi şekilde tamamlamasını sağlayan besinler tüketilmelidir. Uzmanlara göre anne karnında bebeğin iyi gelişim gösterip kilo alması için şu besinlerin tüketilmesinde fayda vardır:

  • Fındık, ceviz
  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Soya fasulyesi ve nohut
  • Mercimek
  • Yulaf ve tam tahıllı besinler

Gebelik döneminde anne adaylarının kilo alırım korkusuyla ekmeği ve bulguru tamamen kesmeleri doğru değildir. Bunun yerine mümkün olan en besleyici ve kaliteli içeriğe sahip gıda maddelerinin tüketilmesine özen gösterilmelidir.