Soğuk Havalarda Bebeğinizin Cildini Nasıl Korursunuz?

Bebeklerin cildi yetişkinlerle karşılaştırıldığında çok daha hassastır. Soğuk havalarda çatlayan ve pul pul dökülen bebek cildi korunmaya ihtiyaç duyar. Bu gibi istenmeyen durumların önüne geçmek için kışın cilt kurumasını önleyecek nemlendiriciler ve bebek yağları kullanılabilir.

Soğuk hava cilt sağlığını olumsuz yönde etkiler. Artan nem ihtiyacının karşılanamadığı hallerde başta egzama olmak çeşitli sağlık sorunları bebeklere kötü günler yaşatabilir. Nem oranı azalan bebek ve yetişkin ciltlerinde görülen sağlık sorunları el ve ayalarda çeşitli derinliklerde çatlaklar oluşmasına neden olur.

Kış Aylarında Bebeklerde Cilt Bakımı

Hassas yapıya sahip bebek cildi kış aylarında soğuktan çabuk etkilenerek hastalığa açık hale gelir. Kuruma, çatlama ve pullanmayla kendini gösteren sorun kimi zaman ciddi cilt hastalıklarının gelişmesinin en temel sebebidir.

Bebek cildine özel bakımlar ilk 4 yıl boyunca uygulanmalıdır. Doğumdan hemen sonra gelişmeye başlayan elastin lifler, bu süre boyunca son derece hassas ve yetersizdir. İnce olan bebek cilt yapısı soğuk havalarda özel olarak koruma altına alınmalıdır.

  • Soğuk hava nedeniyle terlemenin gerçekleşmemesi cildin soğuk havanın olumsuz etkilerine daha fazla maruz kalmasının en temel sebebidir.

Kendiliğinden oluşan çatlak ve pullanmalar bakterilerin cilt içine yerleşmesi için ideal zemini hazırlar. Alerjik bebekler bu durumdan daha fazla olumsuz şekilde etkilenir. Zaten hassas olan bebek cildi bu aşamada yakından takip edilmeli, gerekli olması halinde uzman desteğine başvurulmalıdır.

blank

Bebek Cilt Sağlığını Korumak İçin Alınması Gereken Önlemler

Yaz ve kış aylarında bebek cilt sağlığının korunması için alınması gereken önlemler hekim önerisi dikkate alınarak uygulanmalıdır. Annelere ve bebek bakımı üzerinde etkili olan herkese tavsiye edilen uygulamalar şu şekilde listelenebilir.

  • Haftada en az 1 kere banyo

Soğuk havalarda bebek banyo sayısı haftada 1’e düşürülebilir. Saç derisinin yine haftada 1 kereden fazla yıkanması önerilmez. Bebeklerin saç derisi yetişkinlere oranla daha az kirlenir ve en önemlisi yağlanmaz.

  • Banyo süresi 15 dakikayı aşmasın

Özellikle kış aylarında bebek banyo süresi 15 dakikayı aşmamalıdır. Bebek cildi üzerinde soğutucu etkiye sahip olan soğuk havalar, aynı zamanda kurutucu etkiye de sahiptir. Sık yıkamak kadar banyo süresini uzun tutmak da cildin ekstra kurumasına neden olabilir.

  • Şampuan ve sabun seçimi

Bebek banyosunda ekstra kurutucu ve cildi tahriş eden sabunlar kullanılmamalıdır. Cildin nemlenmesine katkı sağlarken tahrişi de engelleyen ürünler, özellikle soğuk kış günlerinde cildi yormaz. Banyodan hemen sonra;

  • Organik ve kokusuz vücut losyonu kullanımı cildi korur ve kaybedilen nemin geri kazanılmasına destek olur.

Bebeğin uyku düzeni için her gün ya da gün aşırı banyo yaptırılması gerekiyorsa her banyoda sabun ya da şampuan kullanılmamalıdır. Ilık suyla yıkanan bebek zaman kaybedilmeden kurulanmalı ve losyonlar yardımıyla vücudu nemlendirilmelidir.

  • Bebeğin bulunduğu ortamın ısısı

Bebeğin bulunduğu ortamın yaz ve kış mutlaka düzenli olarak havalandırılması gerekir. Bu süre sabah ve akşam saatlerinde 15’er dakika şeklinde planlanabilir. Bu işlem ev içindeki havanın nemlenmesi için önemlidir. Nem oranı istenen seviyeye çekilemiyorsa oda nemlendiriciler tercih edilebilir. Bebeğin bulunduğu ortamın ideal sıcaklığı 21-23° olmalıdır.

  • Pamuklu giysi tercihi

Kış aylarında soğuktan korunmak için seçilen yünlü ve kalın kıyafetler cilt sorunlarına davetiye çıkarır. Kat kat giydirildiği için terleyen ve cildinde kaşıntı oluşan bebekler hastalıklara karşı korumasız hale gelir. Rahat, yumuşak, temiz, pamuklu kumaştan üretilmiş, ince ve açık renkli kıyafetler bebeği rahatlatır. Ortam ısısı göz önünde tutularak kolay giydirilen veya çıkartılan kıyafet tercihi ebeveynler için de büyük kolaylıktır.

blank

Kış Aylarından İç Ortam Sıcaklığı Nasıl Ayarlanır?

Bebeğinin üşümesi konusunda endişe yaşayan ebeveynler, iç ortam ısını doğru ayarlamakta zorluk çekebilirler. Gereğinden yüksek ısıtma havada nem eksikliğine, nem eksikliği de bebek cildinin kurumasına neden olur. İç mekân ısısının olması gerektiği gibi korunması nem dengesinin sağlanması açısından önemlidir.

  • Soğuk havalar
  • Nem eksikliği ve
  • Yetersiz hava sirkülasyonu bebek cildini kurutur, kaşındırır ve pullu bir cilt görünümü oluşturur.

Bebek cildinin kurutulmamasına özen gösterilmelidir. Kimyasal içermeyen, kokusuz ve boyasız nemlendiriciler ya da bebek bakım yağları düzenli olarak kullanıldığında bebek cildi ihtiyacı olan nem dengesini sağlar.

Çok Kuru Ciltli Bebekler İçin Kış Şartları Nasıl Hafifletilir?

Kış şartlarına karşı doğru önlemler alınması halinde çok kuru ciltli bebekler için ideal konfor sağlanabilir. Bebek ve çocuk cildinin daha ince olan yapısı nem dengesinin yetişkinlere nazaran daha hızlı bozulmasına neden olur.

Banyo suyu sıcaklığının yüksek olması cildi kurutur. Sıcak su sinir uçlarını uyararak kaşıntılara yol açar. Kokulu ve köpüklü sabun ve şampuanlar cildin doğal yapısını bozar. Banyo sonrasında kurulama malzemesi olarak tercih edilecek ürünler arasında; yumuşak ve pamuklu örtü ya da havlular sayılabilir. Kurulama nazik olmalı, ovalama yapılmamalıdır. Banyo sonrası kullanılacak nemlendiriciler cildi rahatlatır.

Doğru nemlendirici nasıl seçilir?

Krem, losyon ve yağlar bebek nemlendirici ürünlerdir.

Kremler; kuru ciltler için ideal bir seçimdir. Krem içindeki yağlar cilde nemi hapseder.

Losyonlar; krem ve yağlara nazaran çok daha hafiftirler. Yağdan zayıf ve sudan zengin olan formülleri sıcak veya soğuk havada karşılaşılan cilt sorunlarına karşı etkili koruma sağlar.

Yağlar; çok kuru ve kuruluk nedeniyle hassas olan ciltler için önerilir. Koruyucu içermeyen formülleri tahrişe neden olmaz.

Nemlendirici ürün nasıl uygulanır?

Nemlendiriciler bebek banyosunun hemen ardından cilt henüz nemliyken kullanılır. Banyo zamanı olmamasına rağmen nemlendirici kullanılması gerekiyorsa cilt hafif ıslatılabilir. Tahrişin boyutuna göre nemlendirici kullanım sıklığı günde 2 defaya kadar çıkarılabilir. Düzenli kullanımla;

  • Kızarıklıklar
  • Kaşıntılar
  • Tahrişler ve
  • Pullanmaların önüne geçilebilir.

Banyo ve nemlendirici uygulamasının ardından mutlaka pamuklu ve rahat giysiler tercih edilmelidir.

blank

Bebeklerde Atopik Egzama Nedir?

Bebek ve çocukluk çağının en sık görülen sorunları arasında atopik egzama sayılabilir. Özellikle kış aylarında yaşanan soğuk havalarda atak yapan sorun, diz ve dirseklerin iç yüzünde kendini kızarıklık, döküntü, pullanma ve kaşıntıyla belli eder. Bu süreçte ciltte görülen sağlık sorunlarını azaltmak için;

  • Düzenli aralıklarla yoğun nemlendiricili bakım kremleri kullanılmalıdır.

Özellikle her banyodan sonra bebek vücudunun bakım yağlarıyla nemlendirilmesi istenmeyen cilt problemlerinin görülme sıklığını minimuma indirir.

Cilt Sağlığı İçin Ufak Değişiklikler Büyük Sonuçlar Yaratır

Bebeklerin cilt sağlığını korumak için banyo, oda ısısı, nem ve nemlendirici ürün kullanımı yapıldıktan sonra ufak değişikliklerle büyük sonuçlar elde edilebilir.

Çamaşır yıkama ürünleri; bebek çamaşırları kimyasal içermeyen, parfümsüz ve renksiz ürünlere yıkanmalıdır. Kurutma makinesi içinde kullanılan kozmetik mendiller hassas ciltlerde tahrişe neden olabilir.

Cilt dostu kumaşlar; bebek karyolasında kullanılan ev tekstil ürünleri de pamuklu hatta bambu olmalıdır. Nefes alan yumuşak dokulu kumaşlar, uzun uyku sürelerinde de koruma sağlar.

Nem ortamı; soğuk havalarda kullanılan ısıtma yöntemleri ortamdaki nemi alır. Hava nemlendiricilerinden yardım alınarak bebek odasındaki nem istenen seviyede korunabilir.

Bebeklerde cilt kuruluğu önlenebilir. Doğal içerikli nemlendirici ürünler yaz ve kış aylarında karşılaşılan cilt kuruluğunu önlemede etkilidir.