Hamilelikte Maden Suyu (Soda) İçilir Mi? Yarar ve Zararı Neler?

Hamilelikte Maden Suyu (Soda) İçilir Mi? Yarar ve Zararı Neler?

Hamilelikte Maden Suyu İçmek Güvenli mi?

Gebelik haberini alır almaz, her anne adayı uyku düzeninden kıyafete kadar pek çok konuda daha bilinçli adımlar atmak ve sağlıklı tercihler yapmak ister. Çünkü söz konusu kendisiyle birlikte artık bebeğinin de sağlığıdır.

Bu dönemde özellikle beslenme konusunda daha hassas davranılır. Anne adayları nelerin faydalı, nelerin zararlı olabileceği konusunda derin bir araştırmaya koyulur.

Hamilelik sürecinde beslenmeyle ilgili akıllara en çok takılan sorulardan biri de bu dönemde maden suyu veya soda içilip içilmeyeceği ile ilgilidir. Bu soruyu cevaplamadan önce, her iki içeceğin de farklarına göz atarak yazımıza başlayalım…

Maden Suyu ve Soda Arasındaki Fark Nedir?

Maden suyu ve soda neredeyse hepimizin severek tükettiği, özellikle yemeklerden sonra içildiğinde mideyi rahatlatan içeceklerdir. Ancak ülkemizde soda ve maden suyu genellikle karıştırılır ve birbirlerinin yerine kullanılır. Oysa her ikisi de bambaşka içeriklere sahip olan iki farklı içecektir.

Maden suyu; yer altından çıkarılır ve mineral bakımından oldukça zengindir. İçinde doğal karbondioksit gazı bulunduğu için gazlı bir yapıdadır. Yüksek oranda magnezyum, sodyum, demir ve kalsiyum barındırır. Soda ise içme suyuna karbondioksit ve bikarbonat eklenerek elde edilen yapay bir içecektir. Tek ortak özelliklerinin ise mideyi rahatlatıcı etkilerinin olması diyebiliriz.

blank

 Hamilelikte Maden Suyu İçmek Zararlı mı?

Hamilelikte maden suyu veya soda içmenin, anne ve bebek için zararlı olabileceğine dair halk arasında yanlış bir kanı bulunuyor. Oysa kadın doğum uzmanları, gebelik döneminde içilen soda veya maden suyunun ne anne ne de bebek için herhangi bir zararı olmadığını belirtiyor. Aksine, maden suyunun içinde magnezyum ve kalsiyum gibi çok faydalı mineraller olduğundan, anne adaylarının maden suyu tüketirken herhangi bir endişe duyması gerekmiyor.

Gebelik döneminde günde 1 – 2 bardak maden suyu tüketilebilir. Ancak içilecek olan üründe tatlandırıcı veya aroma verici gibi katkı maddelerinin olmaması çok daha sağlıklı olacaktır.

Maden Suyu İçmenin Faydaları

Anne adaylarının günde 1 – 2 bardak maden suyu tüketmesinde herhangi bir sakınca bulunmuyor. Hatta zengin mineral içeriği nedeniyle zarardan çok fayda sağlıyor. Kısaca inceleyecek olursak;

Krampları Azaltmaya Yardımcı Olur

Hamilelik döneminde en sık görülen şikâyetlerden biri de bacak kramplarıdır. Özellikle gebeliğin 2. üç aylık döneminde başlayan krampların asıl nedeni magnezyum eksikliğidir. Çünkü magnezyum, kasların daha rahat kasılıp gevşemesini sağlayan önemli bir mineraldir. Maden suyu da içerdiği zengin magnezyum içeriği ile bu dönemde size yardımcı olabilir. Ancak kramplarınız dayanılmaz boyuttaysa, mutlaka hekiminizle görüşün. Önereceği magnezyum tabletlerine ihtiyacını olabilir.

Sindirim Sistemini Destekler

Maden suyu, sülfat adında hazmı kolaylaştıran bir madde içerir. Sülfatlar, sindirimde kullanılan enzimlerin pankreastan salınımını uyararak sindirime yardımcı olur. Bu nedenle gebelik döneminde hazımsızlık yaşayan kadınlar için maden suyu tüketmek faydalı olabilir.

blank

Diş Çürüğü Riskini Azaltır

Gebelik döneminde dişlerin sağlıklı kalabilmesi için artan flor ihtiyacının karşılanması gerekir. Zengin flor içeriğine sahip olan maden suyu ise diş çürükleriyle mücadele etmenize yardımcı olabilir.

Kaybettiğiniz Mineralleri Yerine Koymanızı Sağlar

Hamileliğin özellikle ilk 3 ayında yoğun mide bulantısı yaşanabilir ve bu gayet normaldir. Bulantıdan sonra eğer kusarsanız ciddi bir sıvı kaybınız olur. Sıvı kaybıyla birlikte aslında vücudunuzdan mineraller de eksilir. Maden suyu ise hem sıvı hem de mineral ihtiyacınızı yerine koymanızı sağlar.

Özetle; hamilelik döneminde maden suyu veya soda içmek, bebeğinize direkt olarak fayda veya zarar sağlamaz. Endişe etmeden günde 1 -2 bardak içebilirsiniz.

Bor minerali nedir, hangi alanlarda kullanılır? Detaylı bilgi için tıklayın!