Oyuncaklarda Çocuğunuzu Bekleyen Tehlikeler! Oyuncak Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuk oyuncaklarında ki tehlikeler ve çocuk oyuncaklarının kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar, oldukça ciddi bir araştırma sürecini kapsamaktadır. Çocuk oyuncakları piyasasında yer alan milyonlarca oyuncak çeşidini bünyesinde barındıran bir piyasadır. Bu neden ile bu piyasa içerisinde yer alan oyuncakların, satın alınmadan önce oldukça özen ile araştırılması gerekmektedir.

Çocuk oyuncakları her kesimden bütçeye uygun olabilecek şekilde tasarlanmaktadır. Ancak burada önemli olan oyuncakların fiyatından çok oyuncak üretiminde kullanılan malzemelerin içeriğidir.

Bazı malzemelerin tedariklerinin ucuz olması ya da ilgili oyuncak malzemelerinin kaliteli içeriklerden oluşmamış olması, oyuncağın fiyatının düşük seviyelerde seyretmesini sağlayabilmektedir.

Ancak bilinçli bir şekilde oyuncak kullanımını gerçekleştirecek yaş aralığında olmayan çocuklar için bu durum geri dönüşü olmayan birtakım sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu neden ile çocuğuna oyuncak almak isteyen anne ve babaların, oyuncak alımını gerçekleştirmeden önce ilgili oyuncağın üretiminde kullanılan malzemelerin belirtildiği, ürün içerik kısmını dikkatli bir şekilde analiz etmeleri gerekmektedir.

blank

Oyuncak Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuk oyuncağı tercihinde dikkat edilmesi gereken hususlar anne ve babalar tarafından sıklık ile araştırılmaktadır. Özellikle küçük yaş aralığına sahip olan çocukların ebeveynleri, bu konuda oldukça hassas davranmaktadır. Ancak bu noktada unutulmaması gereken en önemli husus, çocuğun yaşı ne olur ise olsun oyuncak seçiminin her daim en özenli şekilde yapılması gerektiğidir.

Çocuk oyuncağı seçimi ile ilgili yapılan piyasa araştırmalarına göre dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar şu şekilde özetlenebilmektedir:

  • Çocuğun oynaması için tercih edilen oyuncağın mutlaka çocuğun ilgi ve beceresine hitap etmesi gerekir.
  • Çocuğun oynaması için tercih edilen oyuncağın mutlaka çocuğun yaş aralığına hitap etmesi gerekir. Çocuğun seviyesinden daha düşük içeriklere sahip olan oyuncaklar çocuğun ilgisinin kısa sürede dağılmasına, çocuğun seviyesinden yüksek olan oyuncaklar ise çocuğun kendisini başarısız hissetmesine sebep olabilmektedir.
  • Çocuğun oynaması için tercih edilen oyuncağın, çocuğun ilgi sınırları içerisinde uzun süre kalabiliyor olması gerekir. Böylelikle çocuk elinde olan oyuncakların uzun süre boyunca kıymetini bilir ve her fırsatta bir oyuncak alınması gerektiğini düşünmez.
  • Çocuğun oynaması için tercih edilen oyuncağın, yaratıcılığı kısıtlamayan aksine çocuğun hayal gücünün gelişmesini sağlayan bir yapıda olması gerekir.
  • Çocuğun oynaması için tercih edilen oyuncağın, çocuğun fiziksel gücüne hitap ediyor olması gerekir. Çocuk, oyuncak ile oynadığı esnada yorulmamalı ya da oyuncağın ağırlığı çocuğa zarar vermemelidir.
  • Çocuğun oynaması için tercih edilen oyuncağın, olası kazaların engellenmesi amacı ile mutlaka yuvarlak köşelere sahip olması gerekir.
  • Çocuğun oynaması için tercih edilen oyuncağın, cinsiyet ayrımına sebep olabilecek mesaj içeriğine sahip olması gerekir. Bu konuya dikkat edilmesi, çocuğun ileri ki hayatını olumlu olarak etkilemektedir.
  • Çocuğun oynaması için tercih edilen oyuncağın, küçük parçalardan oluşmaması gerekir. Küçük parçalardan oluşan oyuncaklar, çocuğun yaşına bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarının yaşanmasına sebep olur.
  • Çocuğun oynaması için tercih edilmesi gereken oyuncağın, sağlığa zararlı maddelerden üretilmemesi gerekir. Ayrıca oyuncağın renklendirilmesinde kullanılan boyaların organik olması da oldukça önemlidir.

blank

Çocuk Oyuncakları Temizlenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çocuk oyuncaklarının temizlenmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar oldukça önemlidir. Bebeklerin ya da daha büyük yaş aralığında yer alan çocukların, gündelik hayatta sıklık ile oynadıkları oyuncakların temizliğinin dikkatli bir şekilde yapılması, olası sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını engellemek konusunda oldukça önemlidir.

Oyuncak temizliği birçok ebeveyn tarafından yapılmaktadır. Ancak önemli olan hangi oyuncağın, nasıl temizlenmesi gerektiğini bilmektir. Oyuncak temizlik maddeleri, oyuncakların kategorilerine göre değişiklik göstermektedir. Her oyuncağı aynı şekilde temizlemek mümkün değildir. Bu neden ile birçok ebeveyn “oyuncaklar nasıl temizlenmeli?” sorusunun cevabını aramaktadır.

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar neticesinde bazı oyuncak kategorilerinin temizliği için yapılması gerekenler şu şekildedir:

  1. Pelüş oyuncak temizliği

Pelüş oyuncak temizliği, oyuncağın etiketinde bulunan yıkama talimatına göre yapılmalıdır. Bebek deterjanları aracılığı ile makinede yıkanması gereken pelüş oyuncaklar varken, elde yıkanması gereken oyuncaklar da bulunmaktadır.

  1. Plastik oyuncak temizliği

Plastik oyuncak temizliği, genel olarak sirke ve karbonat aracılığı ile yapılabilmektedir. Ayrıca bu işlem için üretilmiş olan temiz içerikli yüzey temizleyicileri de bulunmaktadır.

  1. Ahşap oyuncak temizliği

Ahşap oyuncak temizliği de tıpkı plastik oyuncak temizliği gibi sirke ve karbonat aracılığı ile yapılabilmektedir.

  1. Elektronik oyuncak temizliği

Elektronik oyuncak temizliği, pil ya da diğer elektrik bağlantıları devre dışı bırakıldıktan sonra yapılmalıdır. Temizlik için ılık su tercih edilmelidir.

blank

Çocuk Oyuncakları Ne Sıklıkta Temizlenmelidir?

Çocuk oyuncaklarının temizlenme sıklığı oldukça merak edilmektedir. “Oyuncak ne sıklıkta temizlenmeli?” sorusunun cevabını arayan ebeveynler, konu ile ilgili sürekli olarak araştırma yapmaktadırlar. Bu sorunun cevabı, ilgili oyuncağın kategorisine göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca oyuncakların yıkanma sıklığı, çocukların oyuncaklar ile hangi sıklıkta oynadığına göre de değişiklik gösterebilmektedir.

Çocuğun sık sık oynamayı tercih ettiği oyuncaklar, diğer oyuncaklara göre çok daha düzenli aralıklarda ve kısa süre aralıklarında temizlik malzemelerine tabi tutulmalıdır. Buna göre oyuncak kategorilerine göre, oyuncak temizliği şekilde gerçekleştirilmelidir:

  • Pelüş oyuncaklar: Haftada bir defa
  • Plastik oyuncaklar: Haftada bir defa
  • Elektronik oyuncaklar: Özellikle çocuklar hastalandıklarında, genel olarak ise 2 haftada bir defa
  • Çocuğun ağzına sokma ihtimali olan diğer oyuncaklar ise günlük olarak temizlenmelidirler.

Yukarıda belirtilmiş olan süreler oyun aklar ile sık vakit geçiren çocuklar baz alınarak belirlenmiştir. İlgili kategorilerde yer alan oyuncakların sık kullanılmaması durumunda, temizlik süreleri uzatılabilir.

1-4 Ay Arasında Olan Bebeklere Hangi Oyuncaklar Alınmalıdır?

1-4 ay aralığına yer alan bebeklerin oyuncak seçimi oldukça önemlidir. Dış dünya ile henüz bağlantıya geçmeye çalışan bebeklere bu dönem içerisinde tanıtılacak olan oyuncaklar, bebeğin duyusal gelişimine doğrudan katkı sağlamaktadır. Bu neden ile bebeklerin duyusal gelişiminin, oyuncak seçiminden olumlu etkilenmesi için uzmanlar tarafından belirlenen oyuncak kategorileri şu şekildedir:

  • Farklı renklerde ve şekillerde, temiz içerikli diş kaşıma oyuncakları
  • Bebeğin yattığı yatağa ya da beşiğe uygun olan yumuşak, pelüş oyuncaklar
  • Hızlı bir melodiye sahip olmayan, sesli oyuncaklar
  • Çıngırak
  • Büyük resimli kartlar

4-8 Ay Arasında Olan Bebeklere Hangi Oyuncaklar Alınmalıdır?

4-8 ay aralığında yer alan bebeklerin oyuncak seçimi, dış dünya ile bağlantı kurmaya başlamış olan bebekler için oldukça önemlidir. Etrafında yaşananlara bu dönem içerisinde tepki vermeye başlayan bebekler, oyuncaklara da ilgi duymaya başlarlar. Bu noktada, uzmanların ilgili ay aralığında yer alan bebeklerin oynaması için belirlemiş oldukları oyuncak kategorileri şu şekildedir:

  • Çıngıraklar
  • Dokunma duyusunun gelişmesine yardımcı olabilecek, farklı yapıya sahip olan oyuncaklar
  • Sesli oyuncaklar
  • Sıkma, tutma hareketlerine hizmet eden oyuncaklar

8-12 Ay Arasında Olan Bebeklere Hangi Oyuncaklar Alınmalıdır?

8-12 ay aralığında yer alan bebeklerin oyuncak seçimi, yavaş yavaş ayaklanmaya başlayan, etrafında yaşananlara hem beden dili ile hem de sesli bir şekilde yanıt vermeye çalışan bebekler için oldukça önemlidir. Bu dönemde her şeyin farkında olmaya başlayan bebeklerin oynayabilmeleri için uzmanlar tarafından belirlenen oyuncak kategorileri şu şekildedir:

  • Hareketli oyuncaklar
  • Kule yapını sağlayan bloklar ya da benzeri şekiller
  • Suda yüzen oyuncaklar
  • Toplar
  • Oyuncak bebekler
  • Bebeklerin içine sığabileceği büyüklükte ki saklambaç evleri