Sülfat Nedir? Zararları Nelerdir?

Sülfat, ya da bilimsel ismi ile Amonyum Lauryl Sülfat (ALS) en yumuşak anyonik aktif bileşene verilen isimdir. Kaynağı doğaldır. Hindistan cevizi ya da palm yağından elde edilir. Genel olarak sülfatın özelliği duş jelleri ya da şampuanları köpürtmesi ve cilt ya da saçı temizlemesini sağlayan bir içerik olmasıdır.

Sülfat içeren ürünleri cildinize ya da saçınıza uyguladığınızda amonyum lauryl sülfat miselleri oluşturur. Bu miseller de cilt ya da saçınızdaki kirli bölgeler üzerine kendilerini sabitlerler. Su ile durulandıktan sonra kirler vücut ya da saçtan uzaklaştırılmış olur. Sodyum aslında sülfat tozudur. Hindistan cevizi özlü bir kimyasal olsa da bu sülfatın zararlı olduğu gerçeğini değiştirmez.

Amerika’da kozmetik içeriklerinin zarar seviyelerini değerlendiren bir kuruluş olan Cosmetic Ingredient Review’un gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre ALS yani sülfat içeren 6.8 milyon şampuan kullanımı sonrası ortaya çıkan yalnızca 6 yan etki olduğu belirlenmiştir ki bunlar da genelde ciltte kızarıklıklar ya da alerjik reaksiyon olarak kendilerini belli etmişlerdir.   Sülfatlar ile ilgili olarak dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus var ki bu da farklı içeriklerin birbirleri ile karıştırılmaması gerektiği.

Şampuanlarda, cilt temizleyicilerinde ve duş jellerinde bulunan diğer içerikler olan Amonyum Laureth Sülfat(ALES), Sodyum Lauryl Sülfat (SLS) ve Sodyum Laureth Sülfat (SLES) cilt için çok daha tahriş edici özelliklere sahiptir. Bunlar ALS gibi Hindistan cevizi yağından ya da palm yağından elde edilmezler. Sülfürik trioksit ve klorosülfürik asitten meydana gelirler.

Cilt üzerinde farklı alerjik tepkimelere yol açarlar ve cildin kuruyup tahriş olmasına sebep olurlar.  Sodyum lauret sülfat yüksek miktarda temizleyici ve köpürme özelliğine sahip olduğu için yağlı ve kirli maddelerin temizlenmesinde sıkça tercih edilir. Çünkü bu tarz kirleri su tek başına temizleyemez. Etkin madde olarak oldukça yüksek bir agresif özelliklere sahiptir.

blank

Gelelim Sodyum Laureth Sülfatın en çok karşılaşılan zararlarına;

Bu ürün içerisindeki agresif yapıtaşları sebebi ile alerjiyi tetikler. Bilinçsiz ve aşırı kullanımı sonucu kanser gibi ciddi hastalıklara yol açar. Astımı ve nefes darlığını tetikler. Cilt ile çok fazla temas eder ise cilt kuruluğuna sebep olur. Sülfat içeren saç ürünlerinin uzun vadeli kullanımlarında saçların dökülmesine sebep olur.

Sülfat kimyasal bir madde olduğu için biz fark edemesek de mutasyonlara sebep olur. Ayrıca kalp ritmini de bozar.  Kalp ritmini ve karaciğeri bozar. Akciğerlere de ciddi hasarlar verir. Vücudun hormonal yapısını dengesizleştirir ve bozar. Göz rahatsızlıklarına da sebebiyet verebilir.

Sülfatın günümüzde en çok tercih edildiği ürünler şampuanlardır. Sülfatsız şampuanlar sülfat içeren şampuanlara göre çok daha az köpürür fakat saçlarda sülfatlı şampuanlara göre daha fazla yumuşatma hissi bırakır. Sülfat içeren şampuanlar saç derisinde büyük tahrişlere sebep olabilmekte. Ayrıca boyalı saçlarının rengini hızlı akıtarak çabucak bozmakta, saçların canlı ve parlak görünümlerini kaybetmelerine sebep olur.

Sülfatlı ürünler köpürdükleri için cildi ve saçları daha iyi temizliyor gibi hissettirseler de aslında bu ürünler bize ciddi zararlar vermekte.  Bebek şampuanlarında ve organik saç bakım ürünlerinde bulunmayan sülfatın kullanılmamasının da en önemli sebebi bu.

Paraben Nedir?

blank

Sülfatsız şampuanlar saçımıza nasıl bir etki sağlar?

Kimyasal içeriği bulunmayan, organik içeriğe sahip olan sülfatsız şampuanlar saçların zarar görmesini engeller ve saçların doğal yapıtaşlarını korur. Sülfatsız şampuanlar boyalı ve yıpranmış hassas saçlar için koruyucu görevi görür ve saçlardaki renk kayıplarının önüne geçer.

Sülfatsız şampuanlar sülfatlı içerikler kadar köpürmese de bu saçlarınızı temizlemediklerini anlamına gelmez. Uzun süreli kullanımda aradaki farkı göreceksiniz. Sülfatsız şampuanlar saçlarının kolaylıkla durulanmasını sağlar. Ayrıca saçlarını parlatır ve yumuşatır. Saç derisinde kepeklenme ve kabuklanmalara sebep olan sülfat uzun süreli kullanım sebebiyle saç derisinde dökülmelere de yol açmakta. Sülfatsız şampuanlar kepek problemini de azaltır.

Minoris Baby Sülfat ve Paraben İçermeyen Organik Bebek Şampuanı ürünlerine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.