Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer

Bebeklerde pişik geçirme yöntemleri, uzmanlar tarafından anne ve babaların uygulayabileceği tekniklerle sunulmaktadır. Tıbbi adı amonyak dermatiti olan pişik, yetişkinlerde görülebildiği gibi bebeklerde de çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Ancak yetişkinlere göre çok daha hassas cilde sahip olan bebeklerin tenindeki pişik sorunlarının daha büyük sıkıntılar yaratabileceği unutulmamalıdır. Bu yüzden uzmanların tavsiye ettiği koşullar ve yöntemler doğrultusunda bebeklerde düzenli olarak pişik bakımı ve pişik önleyici teknikler uygulanmalıdır. Bu konuda bebek bakımını üstlenen kişilere önemli sorumluluklar düşmektedir.

blank

Bebeklerde Pişik Nedir?

Bebeklerin hassas cildinde görülen pişik, bilimsel adı amonyak dermatiti olarak tanımlanmaktadır. Cinsel organların dışı, popo ve kasık çevresinde sık görülen pişik, amonyak sebebiyle bu bölgelerdeki hassas cildin tahriş olmasıdır. Pişik geçirme yöntemleri hakkında detaylı bilgilere ulaşmadan önce anne ve babalar için öncelikle pişiğin neden ve nasıl oluştuğunun anlaşılması gerekmektedir. Bu yüzden normal şartlar altında idrarda amonyağın bir türevi olan üre bulunduğu unutulmamalıdır.

Esasında ürenin kendi başına cildi tahriş edici bir özelliği bulunmamaktadır. Fakat bebeklerin alt bezi sık sık değiştirilmediği zamanlarda idrar uzun süre cildin üzerinde kalması durumunda bazı bakteriler üreyi amonyağa çevirebilmektedir. Bu yüzden amonyak ciddi derecede tahriş edici etkiye sahip olduğu için pişik geçirici uygulamaların yapılmasını gerektirmektedir. Tıbbi adı candida albicans olarak bilinen bir mantar çeşidi, ürenin amonyağa çevrilmesine sebep olur. Bu mantar çeşidi hem idrar hem de dışkıyı besin olarak kullandığı için genellikle bebeğin bu bölgelerinde ortaya çıkar. nemli ve sıcak bölgeleri seven bu mantarın ideal ortamı oluştuğunda bebeklerde pişik oluşumu da kaçınılmaz olmaktadır.

Bebeklerde Pişik Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde pişiğin anlaşılması konusunda yapılması gerekenler oldukça basittir. Cilt yüzeyinde cildin dış etkenlerden korunmaya yardımcı olan ince bir yağ tabakası mevcuttur. Amonyak yağ tabakasının koruyucu etkisine zarar vererek cildin kolay biçimde tahriş olmasına sebep olur. Bebeklerde kasık, genital organ çevresi ve kalça bölümlerinde kırmızı ıslak bir görünüm oluşması pişik olduğunun anlaşılması konusunda önemlidir. Pişiğe neler yol açar diye merak eden anne ve babaların öncelikle bu tür izlerin ve tahrişlerin olup olmadığına dikkat etmeleri gerekir.

Pişik hastalığı, kırmızı görünüm, yanma ve sızlama şeklinde ortaya çıkar. Başlangıçta hafif kabarıklığa sahip kızarmalar şeklinde görülen tahrişler, zamanla müdahale edilmediği durumda içi su dolu kabarcık ve küçük şişişliklere dönüşebilir. Bu tür durumlarda acı verici yanmalar da ortaya çıkacağı için bebekte çok ciddi huzursuzluklar yaratabilir. Önlemi alınmayan pişiklerin enfekte olması durumunda da deri döküntüleri sonucu kırmızı parlak bir renkte genital bölgeden bebeğin hassas cildinin diğer bölgelerine de yayılması söz konusu olabilir.

Bebeklerde Pişik Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde pişiğin sebepleri oldukça basittir. Bu tür koşullara dikkat edilmesi halinde bebekte pişik nedenleri konusunda problem yaşanmayacaktır:

  • Bebeğin altını temizlerken kullanılan temizlik maddelerinin yoğun şekilde kimyasal madde içermesi ve ıslak mendil kullanımı
  • Bebeğin ishal olduğu dönemlerde sık dışkıya çıkılması ve idrar yolları enfeksiyonlar
  • Bebeğin alt bezinin geç değiştirilmesi ve yeterince sık değiştirilmemesi sonucu bu bölgede amonyak birikimi üzerinde bakterilerin çoğalması
  • Anne sütünden mamaya ve ek besinlere geçilmesi bebeğin idrar ve dışkı ph derecesi üzerinde değişiklik meydana getirmesi
  • Hastalıklarda kullanılan antibiyotik tedavilerinin neden olduğu yan etkiler
  • Bebeğin diş çıkarma dönemi ve egzama gibi hastalıklar
  • Bazı kalıtsal hastalıklar ile çinko yetersizliği gibi bebeklik döneminde önem taşıyan beslenme sorunları

Bu tür sebepler bebekte pişik sorunlarına yol açmaktadır. Bu nedenle anne ve babalar “bebekte pişik nasıl geçirilir?” sorusunun yanıtını araştırmaktadır. Bu konuda uzmanların tavsiye ettiği koşullara ve yöntemlere dikkat ederek bebeğinizin pişik problemini engelleyebilir veya oluşan pişik sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.

blank

Bebeklerde Pişik Oluşumu Nasıl Engellenir?

Bebeklerde pişik oluşumunu engellemek için uzmanların tavsiye ettiği koşullara göre hareket edilmesi gerekir. Pişik engellemek için dikkat edilmesi gereken bir numaralı kural hijyen koşullarına önem vermektedir. Bebek bezinin bağlandığı alanın temiz, serin ve mutlak surette kuru tutulması çok önemlidir. Bebeğin altı sık sık değiştirilmeli ve mümkün olduğunca havalandırılarak tahrişlerin önüne geçilmesi gerekir. Aynı zamanda alt değişimi sırasında bebeğin 10 15 dakika boyunca altı bağlanmadan temiz hava ile temas etmesinin sağlanması önemlidir. Bunun yanı sıra pişik kremleri kullanmadan şu hususlara da dikkat edilmesinde fayda vardır:

  • Bebeğin boyu ve kilosuna uygun bez kullanmaya özen göstermek
  • Bebeklerin alt bölgesi temizlenirken ılık suya batırılarak kullanılan temiz bir pamuk tercih etmek
  • İçeriğinde parfüm ve kimyasal madde bulunmayan dezenfektan bir sabun tercih etmek
  • Sabun kullanılmayacaksa sadece ılık su ile idrar ve dışkıyı temizlemek
  • Her alt değişiminden sonra yumuşak bir havlu yardımıyla bebeğin alt bölgesini iyice durulamak
  • Her alt değişiminde yeterince havalandırmak
  • Bebeğin cildine nefes aldıran sağlıklı kumaştan üretilmiş kıyafetler kullanmak
  • Bebeğin gün içinde yeterince sıvı tükettiğinden emin olmak
  • Emzirme döneminde olan anneler için antibiyotik kullanımına dikkat etmek
  • Bebeğin beslenmesine özen göstermek

Görüldüğü üzere bebeklerde pişik oluşumu sorununun önüne geçebilmek için uzmanlar tarafından tavsiye edilen çok sayıda yöntem bulunmaktadır. Bunlar doğal pişik kremleri gibi ekipmanlar kullanmadan da sonuca ulaşılmasını sağladığı için çok önemlidir.

Bebeklerde Oluşan Pişik Nasıl Geçer?

Bebeklerde oluşan pişiği geçirme yöntemleri de uzmanlar tarafından açıklanmıştır. Bu süreçte hijyen koşullarına dikkat edilmesi ve bebeğin pişik çıkan bölgesinin kuru kalması, birkaç gün içinde tahrişin ortadan kalkmasını sağlar. Bunun yanı sıra tahriş yaşanan bölgeye çinko içeren losyon ve kimyasal içermeyen pişik kremleri sürülerek de etkili sonuçlar alınabilmektedir. Ancak bu tür durumlarda birkaç gün öncesinden önlem alınmasına ve müdahale edilmesine rağmen kızarıklık ve şişliklerde herhangi bir iyileşme olmazsa, tıbbi müdahale gerekebilir. Bu tür durumlarla karşılaşmanız halinde aile hekimine veya bir çocuk doktoruna gitmenizde fayda vardır.

blank

Bebeklerde Pişik Oluşumunda Ne Zaman Doktora Danışmak Gerekir?

Bebeklerde pişik sorununda doktora danışma süreci de bazı durumlarda gerekli olabilir. Bu durumda eğer aşağıdaki sorunlardan herhangi biriyle karşılaşırsanız bir an önce doktora danışmanızda fayda olacaktır:

  • Pişikle beraber ortaya çıkan ateşlenme
  • Pişik bölgesinde büyük su toplamaları görülüyorsa
  • Pişik bölgesinde kan çıbanı veya irin dolu bir yara görünmesi
  • Evde uygulanan pişik yöntemlerinde 2-3 gün içinde sonuç alınamadıysa
  • Bebek antibiyotik kullanıyorsa
  • Pişik bölgesinin etrafında kırmızı lekeler söz konusu olmuşsa

Bebeklerde Pişikten Korunmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklerde pişikten korunmak için gerekenler konusunda bazı hususlara dikkat edilmelidir.. Bunun dışında muayeneye gidilen çocuk doktorunun önerdiği pişik için krem ve ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Özellikle organik pişik kremleri tercih edilerek pişiğin daha kısa sürede ve sorunsuz bir şekilde tedavi edilmesi mümkün olabilir Bu tür uygulamaları aksatmadan bilinçli bir şekilde gerçekleştirerek pişik sorununun üstesinden kolaylıkla gelinebilmesi mümkündür.