Doğum Sonrası Süt Kanallarınızı Açmanın En İyi Yolu

Doğum Sonrası Süt Kanallarınızı Açmanın En İyi Yolu

Emzirmek, her ne kadar anne ve bebek için benzersiz bir deneyim olsa da bazen işler yolunda gitmeyebiliyor ve çeşitli fiziksel sorunlarla karşılaşılabiliyor. Mesela; süt kanallarının tıkanması

Süt kanallarının tıkanması, hem oldukça ağrılı geçen bir süreçtir hem de meme iltihabına zemin hazırlayan ciddi bir sorundur.  Bu nedenle annelerin tıkanıklığa karşı baştan önlem alması, emzirme deneyiminin problemsiz ilerlemesi açısından oldukça önemlidir. Peki, nedir o önlemler?

  • Bol Bol Emzirin

Meme kanallarının tıkanmasını önlemek veya tıkalı olan kanalların açılmasını sağlamak için yapılabilecek en önemli şey bebeği sık sık emzirmektir. Yenidoğan döneminde her iki saatte bir, ilerleyen dönemlerde ise 3 – 4 saatte bir bebeğinizi emzirebilirsiniz. Ancak bebeğiniz talep ettiğinde, bu saatlerden bağımsız olarak daha sık periyotta da emzirebilirsiniz.

Emzirmeye, hassaslaşan ve daha dolu hissettiğiniz memeden başlamanız, süt kanallarının tıkanmasını önleyecektir. Aynı zamanda bebeğinizi her memeden 15 – 20 dakika boyunca emzirmeniz, süt kanallarının tıkanmasını önleyeceği gibi, tıkanan kanalların açılmasına da yardımcı olacaktır.

Doğum Sonrası Süt Kanallarınızı Açmanın En İyi Yolu

  • Sağım Yapın

Eğer bebeğinizi emzirdiğiniz halde göğüslerinizde doluluk hissediyorsanız sağım yapabilirsiniz. Böylece göğüslerinizdeki fazla sütü boşaltarak tıkanmanın önüne geçmiş olursunuz. Ayrıca sağım yaparak tıkanmış süt kanallarını da rahatlatabilirsiniz.

Piyasada hem manuel hem de elektrikli birçok sağım makinesi modeli mevcut. Sizin için en uygun olanı tercih edip, gün içinde sağım yaparak göğüslerinizi boşaltabilirsiniz.

Sağdığınız sütü oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabında 3 gün, derin dondurucuda ise 3 ay muhafaza edebileceğinizi unutmayın.

Anne sütü saklama koşulları ile ilgili ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Masaj Yapın

Tıkanan süt kanallarını açmanın diğer bir yolu da meme masajı yapmaktır. Emzirmeye başlamadan hemen önce yapacağınız basit masaj hareketleri, üretilen sütün kanallardan daha iyi akmasını sağlar. Böylece hem bebeğiniz anne sütünden daha fazla faydalanmış olur hem de tıkalı kanalların mastite dönme ihtimali azalır. Peki, meme masajını ne zaman ve nasıl yapmalısınız?

Meme masajını hem emzirmeden önce hem de emzirme sırasında yapabilirsiniz. Eğer emzirmeden önce yapacaksanız, bir avucunuzla memenizi alttan diğer avucunuzla da üstten kavrayın. Ellerinizin, göğüs kafesinize yakın bölgede olmasına dikkat edin. Daha sonra meme ucuna doğru her iki elinizi de yavaş yavaş ilerletin. Bu hareketi birkaç dakika yaptıktan sonra parmak uçlarınızla memenizin çeşitli bölgelerinde dairesel hareketler yapın.

Meme masajını emzirme esnasında yapacaksanız, bebeğinizi iyi gözlemlemeli ve emmeye ara verdiği sırada yapmalısınız. Emzirme sırasında masaj yapmak, özellikle emiş gücü düşük olan bebekler için çok faydalıdır. Yine memenizi baştan uca doğru sıvazlayarak ve dairesel hareketler yaparak memenizdeki süt akışını hızlandırabilirsiniz. Ancak bebeğinizin o esnada emmeye ara verdiğinden emin olmalı ve parmak uçlarınızı meme ucuna çok fazla yaklaştırmamaya dikkat etmelisiniz.

  • Sıcak Kompres Uygulayın

Eğer göğüslerinizde uzun süredir geçmeyen ağrılar varsa, öncelikle doktora başvurmanız gerekir. Çünkü meme iltihabı gelişmiş olabilir ve antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulabilir. Bu ağrıları hafifletmek ve süt akışını hızlandırmak için tedaviye ek olarak evde ılık-sıcak kompresler yapabilirsiniz. Bu aşamada sıcak su torbalarından faydalanabilirsiniz. Ancak uygulama esnasında sıcak su torbasını fazla bastırmamaya dikkat etmelisiniz.

  • Ilık Duş Alın

Tıkanan süt kanallarını açmak ve sebep olduğu ağrıları hafifletmek için izlenecek bir diğer yol da ılık duş almaktır. Hatta yukarıda bahsettiğimiz meme masajını duşta yaparak daha etkin bir rahatlama sağlayabilirsiniz.

Doğum Sonrası Süt Kanallarınızı Açmanın En İyi Yolu

Mastite Dikkat!

Emziren annelerin korkulu rüyası olan mastit, göğüs çatlaklarından içeri sızan bakteriler nedeniyle ortaya çıkan bir meme inflamasyonudur. Süt kanallarının da tıkalı olması, sızan bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam yaratır ve bunun sonucunda mastit gelişir.

Göğüste şişlik, kızarıklık, yanma ve ateş gibi belirtilerle seyreden mastit, antibiyotik tedavisi gerektirebilir. Bu nedenle bahsedilen belirtiler görüldüğünde, mutlaka muayene olunmalıdır. Önlemek için ise meme ucu bakımı ihmal edilmemeli, doktorun önerdiği pomatlar kullanılmalı, süt kanallarının tıkanmasını önlemek için gerekli tedbirler alınmalı ve her emzirme sonrasında sadece su ile temizleme işlemi yapılmalıdır.

Meme iltihabı ile ilgili ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.