Kış Mevsiminde Çocuğunuzu Güneşten Korumanın Önemi

Güneşten korunma yöntemleri sadece yaz aylarında değil, yılın tüm mevsimlerinde aynı öneme sahiptir. Dünyanın eksen eğikliğinden kaynaklı olarak güneş ışınları yeryüzüne farklı açılarla ulaşır. Bu durum mevsimlerin ortaya çıkmasını sağlarken, yıl içerisinde sıcaklık farklarının gözlemlenmesinde de başlıca faktördür.

Düşüş açılarında değişkenlik gözlemlenebilen ışınlar, yaz mevsiminde olduğu kadar kış mevsiminde de çocuklarımızın cildine etki eder. Kış aylarında güneşten korunma önemsenmezse çeşitli hastalıkların geliştiği gözlemlenebilir.

Zararlı UV ışınları karşısında etkin bir koruma sağlamak, dört mevsim boyunca gereken bir uygulamadır. Çünkü UV ışınlarının özellikle çocuk metabolizması üzerinde yarattığı etkiler fazlasıyla olumsuzdur.

Çocuklarla beraber yetişkinlerin de UV ışınlarından ciddi oranda etkilendiği gözlemlenebilir. Zararlı ışınlar karşısında cildi korumak için günümüzün pek çok teknolojik donanımından faydalanılması mümkündür.

blank

Güneş Işığının Zararlı Etkileri Nelerdir?

Güneş ışığının zararları, canlılar için gereken enerjiye sahip olmakla beraber yapısında bulunan ultraviyole ışınlar ile alakalıdır. Çocuk, genç, yetişkin ya da ileri yaşlı tüm insanlar, UV ışınlarının yaratabileceği etkiler karşısında tedbirli olmalıdır. Hem sıcak hem de soğuk havalarda aktif olan UV ışınları insanlardan kedilere, koyunlardan tavuklara kadar neredeyse tüm kara canlılarını etkiler.

Kış mevsiminde havaların genel olarak yağmurlu, karlı ve bulutlu olması sizleri hiç yanıltmamalıdır. Eğer güneşin zararlı etkileri karşısında tedbir almaz ve çocuğunuzu kış döneminde korunmasız bırakırsanız meydana gelebilecek problemler şöyledir:

  • Ultraviyole ışınları çocuk cildinin gelişim sürecine olumsuz etkide bulunur. Cilt hücreleri henüz ideal seviyeye ulaşmamış olan çocuklarımız, çok miktarda UV ışınına maruz kalmaları halinde pek çok dermatolojik hastalığa yakalanabilir. Erken yaşlarda ortaya çıkan deri döküntüler ve pullanmalar esasen UV ışınlarıyla alakalıdır.
  • Yaz mevsiminde olduğu kadar kışın da çocuklarımız için güneş kremi kullanmazsak, deri esnekliği bundan kötü etkilenir. Onlarca yıl sürecek olan kırışma sürecinin hızlanması bu sebeple mümkün hale gelebilir.
  • Hassas bir cilt yapısına sahip olan çocuklar, özellikle ergenlik çağının başlangıç evresine kadar ultraviyole ışınlardan korunmalıdır. Aksi halde çeşitli cilt kanserlerinin görülme riski artacaktır.

Cilt koruması için doğal güneş kremi tercih ederek bunlar gibi pek çok probleme karşı mücadele edilmesi mümkündür. Dört mevsim boyunca etkin bir cilt koruması sağlamamanın çocuklar üzerindeki etkilerine erken ya da ileri yaşlarda rastlanabilir.

Çocuklar İçin Hangi Güneş Kremi Uygundur?

Çocuklar için güneş kremi tercih ederken, onların cilt ihtiyaçlarına uygun olabilecek ürünler dikkate alınmalıdır. Örneğin çocuğunuz fazla kuru bir cilde sahipse, nemlendirici etkisi bulunan kremlerin kullanılması daha doğrudur. Fakat çocuğunuzun çok kolay terliyor olması, yağlı bir cilde sahip olması ya da deri katmanındaki nem oranının aşırı yüksekliği durumunda daha başka ürünlere yönelmeniz gerekecektir.

Her çocuk birbirinden farklı özellikleri bulunan cilt tiplerine sahiptir. Bu durum, güneş kremleri arasında tercih yaparken dikkatli olmanın önemine işaret eder. Piyasada pek çok farklı markanın çeşitli ürünleri bulunduğu için, uygun krem çeşitlerini tespit edebilmeniz hiç zor olmayacaktır.

blank

Çocuklar İçin Güneş Kremi Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Çocukların cildini kış mevsiminde de zararlı UV ışınlarından koruyabilecek olan kremler satın alırken doğallığı ön planda tutmanız gerekir. Kimyasal katkı maddelerinin çok fazla bulunmadığı doğal güneş kremi çeşitleri, koruma sağlarken cildin bakım gereksinimlerini de karşılayabilir. Çocuklarınız için krem tercihinde bulunurken işinize yarabilecek bazı detaylar şunlardır:

  • Güneş kremi önerisi aramayın! Çocuğunuzun cilt tipini tanımadan ve kişisel bakım ihtiyaçlarını göz önüne almadan hareket etmeniz faydalı olmayacaktır. Eğer çok sayıdaki krem çeşitleri arasından hangisini satın almanız gerektiğini bilemiyorsanız bir uzman hekim ya da eczacı sizlere yardımcı olabilir. Fakat güvenilir olmayan tavsiyeleri dikkate almak çocuğunuz açısından sorun ortaya çıkaracaktır.
  • Krem tercih ederken ambalajı güzel ürünleri değil, içerik maddeleri açısından yeterli standartları karşılayabilen ürünleri önemsemelisiniz. Özellikle çocuklar için tasarlanmış olan güneş kremlerinin süslü ambalajları ve etkileyici reklamları bu süreçte dikkate alınmamalıdır.
  • Kendiniz için yapabildiğiniz harcamaları çocuğunuz için de seve seve yapmalısınız. İşlev bakımından sahip olduğu yeterlilikler dolayısıyla çocuk güneş kremleri biraz pahalı olabilir. Fakat çocuğunuzun cilt bakımı açısından bu ürünlerin olmazsa olmaz bir konumda bulunduğunu asla unutmamanız şarttır.
  • Güneş kremi çeşitleri arasında tercih yapmak için büyük kozmetik mağazaları yerine eczaneleri tercih edebilirsiniz. Bu durum, kozmetik mağazalarının kalitesiz ürünler satıyor olmasıyla alakalı değildir. Fakat eczanelerde doğal güneş kremleri açısından daha fazla seçeneğe ulaşma imkanınız mevcuttur.

Çocuğunuzun cilt bakım ihtiyaçlarını karşılamak için uygun bir ürün seçeneğini satın aldıktan sonra ise kullanımların düzenli olması gerekir. Yani ideal ürünü satın almış olmanız, çocuğunuza karşı sahip olduğunuz sorumluluğu tamamen yerine getirdiğiniz anlamına gelmemektedir.

Çocuk Güneş Kreminin Kullanımı Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler Nelerdir?

Öncelikle, kullanılacak organik güneş kremi tavsiye yoluyla değil, çocuğunuzun cilt tipi dikkate alınarak temin edilmiş olmalıdır. Bu süreçten sonra ise ideal bir kullanım rutinine uymak gerekir. Tıpkı yaz aylarında olduğu gibi, kışın en soğuk ve güneşsiz dönemlerinde de bakım sürdürülmelidir. UV ışınlarının daima aktif olduğu ve çocuk ciltlerine daha kolay nüfuz ettiğini unutmamak bu açıdan önem taşır. Çocuğunuzun güneş kremi kullanımına dair dikkat edilmesi gereken bazı detaylar ise şöyledir:

  • Kremin kullanım miktarı az ya da çok olmamalıdır. Uygulanacağı yüzeye kıyasla, göz kararı en ideal ölçüyü kullanmak gerekir.
  • Güneş kremlerinin cilde tamamen etki edebilmesi ve deriyi beslemesi için dairesel hareketlerle uygulanması tavsiye edilir. Çocuğunuzun cildine fazla baskı uygulamadan, nazik ve yumuşak bir şekilde masaj yaparak kremi sürmeniz büyük önem taşır.
  • Çocuklar için güneş kremi kullanımı, yetişkin kullanımlarında olduğu kadar düzenlilik ister. Cilt bakım rutinleri kesinlikle aksatılmamalıdır.
  • Krem sürdükten sonra çocuğunuzun yüzünü yıkamamanız ve daha farklı cilt bakım ürünleri uygulamamanız gerekir. Eğer çocuğun cildine uygulanması gereken daha farklı ürünler mevcutsa, bunları güneş kreminden önce kullanmak daha faydalıdır. Güneş kreminin içerisinde bulunan aktif maddelerin cilt tarafından iyice emilmesi için bu detay önemlidir.

blank

Bebek ve Çocuklar İçin Güneş Kremi Ne Kadar Kullanılır?

Güneş kremi çeşitleri birbirinden farklı özelliklere sahip olmakla beraber kullanım miktarlarında pek farklılık görülmez. Miktar belirlerken kullanılan ölçüt ise parmaklardır. Bir elin işaret parmağı ile orta parmağı üzerine boylamasına sıkılan krem yüz, boyun ve kulak çevresi için ideal miktarda olabilir.

Fakat çocuk ve bebek güneş kremi kullanımında kendi parmaklarınızı miktar belirlemekte kullanmamalısınız. Çocuğunuzun parmakları üzerine krem sıkarak ideal ölçüyü belirlemeniz mümkündür. Bebekler için ise kuş parmağınızın yarısına kadar sıkacak olduğunuz krem muhtemelen yeterli miktardadır.

Güneş Kremi Ne Zaman Kullanılır?

Cilt bakım ürünlerinin kullanım sıklığı çok önemli bir detaydır. Güneşin zararlı etkilerine karşı çocuğunuza koruma sağlayacak olan güneş kremlerini her sabah uygulamanız mümkündür. Hava açık ya da kapalı olsun, düzenli şekilde krem uygulaması yapılmalı ve 3 saatte 1 defa bu bakım tazelenmelidir. Çocuğunuz ev içindeyken bakım tazelemeye gerek yoktur. Mümkünse her gün güneş kremi kullanılması sağlık açısından en iyisidir.