Meme Reddine 5 Farklı Öneri

Memeyi reddeden bebekler için annelere öneriler, hem annelik duygusunu en iyi şekilde tatmak hem de bebeğin sağlıklı gelişimi için çok büyük önem taşımaktadır. Bebeğin meme emmeyi reddetmesi çeşitli şekillerde gündeme gelebilir.

Hiç emmeme, zayıf emme veya emmeye çalışırken ağlama davranışı gibi problemler temelde meme reddine dahil edilir. Meme reddi sorununun pek çok nedeni olabilir bu yüzden tek bir bakış açısı ile yaklaşılmamalı, mutlaka annelere düşen sorumlulukların bilincinde hareket edilmelidir.

blank

Meme Reddi Nedir?

Meme emmeyi reddetme, bebeklerde belirli bir dönemde görülebilen problemler arasındadır. Sıklıkla karşılaşılabilen bir sorun olan meme reddi, farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bu bakımdan;

  • Bebeğin memeyi hiç istemiyor olması,
  • Bebeğin memeyi emerken kafasını çevirmesi,
  • Bebeğin memeyi çok kısa bir süre emip bırakması ve devamını getirmemesi ve
  • Bebeğin memeye hiç gelmek istememesi gibi sorunlar meme reddi olarak tanımlanır.

Eğer meme reddi sorunu ile karşılaşmışsanız, alacağınız önlemler ve başarılı şekilde uygulayacağınız işlemler ile bebeğinizin meme reddini azaltabilir veya tamamen önlemeyi başarabilirsiniz. Bebeğin memeyi reddetmesi konusunda ilk olarak bilinçlenmeniz ve uzmanların tavsiyeleri ile bu soruna yaklaşmanız tavsiye edilir.

Bebekler Neden Meme Emmeyi Reddeder?

Bebeklerin meme emmeyi reddetme sebepleri çeşitli koşullarda oluşabilir. Bebekler anne sütü alırken yani emerken annelerinin yüzüne bakarlar. Bu yüzden meme reddi yapan bebek için çözümler sadece bebekte değil aynı zamanda annenin hal ve hareketlerinde de gizli olduğu unutulmamalıdır. Uzmanların dikkat ettiği konuda meme reddine sebep olan faktörlerden bazıları şunlardır:

  • Hastalık,
  • Ağrı,
  • Anneye doğumda verilen sakinleştirici ilaçların etkisi,
  • Emzirme tekniğindeki sorunlar ve bilinçsizlik,
  • Bebeği üzen değişiklikler,
  • Yalancı red,
  • Anneye doğumda ya da psikolojik tedavi amaçlı verilen bazı ilaçlar,
  • Bebeğin burnunun tıkalı olması,
  • Emzik kullanımı veya biberon ile besleme,
  • Bebeyi ideal pozisyonun dışında tutma,
  • Bebeğin kötü desteklenmesi,
  • Tıkalı meme,
  • Fazla süt birikimi,
  • Doğumdan sonra annenin heyecanı ve acemiliği

Görüldüğü üzere bebeklerin emmeyi reddetme refleksinin gelişmesine ve bunun bir sorun haline gelmesine sebep olabilecek pek çok farklı faktör mevcuttur. Bu tür nedenler bebeğin memeyi emmeyi istememelerine yol açabilir. Bazen bebekler sadece bir memeyi reddedebilir. Bu tür durumlarda da memede fazla süt olması durumu söz konusu olabilir.

Memeyi Reddeden Bebeğe Nasıl Yaklaşılmalı?

Memeyi reddeden bebeğe yaklaşım tarzı konusunda annelere büyük görevler düşmektedir. Bu tür durumda annelerin hiç yapmaması gereken tek nokta bebeği emmeye zorlamaktır. Çünkü bebek emmeyi reddettikçe annenin zorlaması işleri daha da çıkılmaz bir hale getirir.

Emmeye zorlanan bebek ağlar, memeyi ittirir anne de kendini bu durumda kendini reddedilmiş hisseder ve özgüveni kırılabilir. Bu durumu yavrusunun kendisini reddetmiş gibi algılaması, anne ve bebek arasında konulması gereken isimsiz iletişime büyük zararlar verebilir. Bu yüzden olumsuz duygulanım ve sütten kesilme gibi sorunlar yaşanmaması adına bebeği emmeye fiziksel olarak zorlamak kesinlikle kaçınılması gereken bir davranıştır.

blank

Memeyi Reddeden Bebeğe Öneriler

Meme emmeyi reddeden bebek için öneriler, uzmanlar tarafından sık sık hatırlatılmaktadır. Bebeklerde meme reddi, çok sık yaşanan ve kesinlikle üstesinden gelinemeyecek bir problem değildir. Bu yüzden meme reddi nasıl çözülür sorusuna yanıt olarak profesyonel bebek bakım uzmanlarının tavsiyelerine uygun hareket edilmesi tavsiye edilir. Özellikle annelerin bu konuda bilinçli olması ve yapılmaması gereken hareketlerden kaçınıp yapılması gerekenleri teker teker uygulaması durumunda bu sorun pratik bir şekilde üstesinden gelinebilir bir problemdir.

Memeyi Reddeden Bebeğinizi Zorlamayın

Memeyi reddeden bebeği zorlamamak, uzmanların ilk tavsiyesidir. Memeyi zorlamaya çalışmak oluşan olumsuz duygulanımı artırdığı için kısır döngüye girilir. Gergin ve üzgün bir anne, huysuz ve memeyi emmemekte inatlaşan bir bebek arasındaki iletişim sağlıksız hal almaya başlar. Bu yüzden uzmanlar, annelere sadece memeyi teklif etmeleri, bebeğin almaması halinde zorlamamalarını önermektedir. Ancak teklif etme sıklığınızı arttırarak bebeğinizin emme konusunda cesaretlenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Anne ve Bebek İletişimine Özen Gösterin

Anne ve bebek arasındaki iletişime özen göstermek de tavsiye edilen bir süreçtir. Lohusalıkta emzirme sorunları genellikle bebeğin bağlanma problemlerinin ortaya çıkması sonucu gelişmektedir.

Bağlanma ilk olarak doğumdan hemen sonra anne ve bebeğin ten tene teması sonrasında gerçekleşen bir dürtüdür. Bebeğin yeterince ısıtılmış bir odada sadece alt bezi ile annenin çıplak üst bedenine yerleştirilerek bağlanma sürecinin telafisi yapılabilmektedir.

Ten Temasına Özen Gösterin

Ten teması uygulaması, meme reddine çözüm olarak uygulanabilecek, iyileştirici özelliği yüksek ve pratik bir uygulamadır. Bu uygulamadan fayda elde edene kadar gün içinde değişik sıklıklarla uygulama yapılabilir.

Meme reddi ne kadar sürer sorusunun net bir yanıtı yoktur. Bu yüzden fayda elde edene kadar 10 gün üst üste, 10 kere ve 10’ar dakika olacak şekilde ten tene temas uygulamaları yapılmalıdır.

Bu süreçte genellikle aileler bebeklerinin çıplak kaldığında üşüyecekleri kaygısına kapılır. Ancak bu kaygının doğru olmadığını belirten çok sayıda uzman bulunmaktadır. Emzirilen bebeğin vücut ısısının yükselmesi sayesinde sorun yaşamadan ten tene temas kurulabilmekte ve bebeğin meme reddi sorunun üstesinden gelmek mümkün olabilmektedir.

blank

Birlikte Banyo ve Meditasyon Yapın

Anne ve bebeğin birlikte meditasyon ve banyo yapması da emzirmede sorun yaşayan annelere tavsiye edilen pratik uygulamalar arasında yer almaktadır. Ayna nöronlar adı verilen bilimsel yöntemler ile emmeyi reddetme çözümleri de pratik bir şekilde elde edilebilmektedir.

Ayna nöronlar anne veya bebekten birinin gergin olması durumunda otomatikman diğerinin de gergin ruh hali içine girmesini tanımlamaktadır. Bu yüzden annenin emzirme sürecinde sakin ve rahatlamış olması, meme reddine uygulanacak altın kural olarak gösterilir.

Meme reddi problemlerinde anneler sık sık meditasyon yapabilir ve ruhsal olarak sakin bir şekilde bebeğin emzirme problemine yaklaşabilirler. Annelerin bebekleri ile birlikte banyo yapmaları da hem ten tene temas hem de ayna nöronların harekete geçmesi konusunda çok önemlidir. Bebekler de gergin ve stresli bir anneyi hissedip, aynı tepkileri gösterebilirler. Bu yüzden bebekle birlikte nemli halde iken temas sağlamak çok rahat bir ortam oluşturacaktır. Bu süreçte lavanta yağı gibi faydalı bitki yağları da banyo suyuna eklenerek aromatik etkilerden fayda sağlamak da mümkündür.

Doğru Zamanda Emzirin ve Sütünüzü Sağın

Bebeği doğru zamanda emzirmek ve sütü sağmak da meme reddini engelleyen uygulamalar arasında yer almaktadır. Anneler, bebeklerinin en iyi ve en rahat emdiği pozisyon ile zaman dilimini keşfederek bunu avantaja çevirebilirler. Ayakta, yatarak veya kucakta emebilen bebeklere zaman olarak da en çok uyanmadan az önceki zaman dilimi tavsiye edilmektedir.

Emzirme sırasında annelerin de konforlu bir pozisyonda olması önemlidir. Aceleci olmadan bebeğin uyanmasına yakın zamanda emzirmek meme reddi problemini engelleme konusunda çok büyük faydalar sağlamaktadır. Bunun yanı sıra bebeğiniz bir memeyi 4 saat ve daha uzun saat diliminde emmemişse sütünüzü sağmayı da unutmamalısınız.