Kız ve erkeklerin alt değişimi konusunda anne ve babalara düşen pek çok görev bulunmaktadır. Doğumdan itibaren çok hassas ve kolay yıpranabilen bir cilde sahip olan bebeklerde özellikle bezlenme bölgesi bakımında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunduğu bilinmektedir.
Anne ve babalar, bebeklerinin daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebilmesi için düzenli aralıklar ile bebek bakımı konusunda üzerine düşen görevleri yerine getirilmelidir. Bebek bakım uzmanları ve bebek gelişim doktorlarının tavsiyeleri bu alanda dinlenilmesi gereken önerilerden oluşmaktadır.
Bir bebeğin altının günde ortalama en az 6 veya 7 kez değiştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Hatta bazı bebekler yapıları gereği doğumdan sonraki ilk aylarda daha sık kaka yapıyor olabilir. Böyle bir durumla karşılaşılmış ise anne ve babalar daha dikkatli olmalı ve bebekleri her altını kirlettiğinde bezinin değişimine önem vermelidir. Bebeklerin hassas cilde sahip olması sebebi ile alt değişiminin düzenli olarak belirli aralıklarda gerçekleştirilmesi önem taşımaktadır.
Bebeklerde Hassas Bez Bölgesi Cilt Bakımı
Uzmanlar, bebeklerin doğumdan sonraki ilk aylarında alt değişimine önem verilmesi ve günde en az 6 – 7 defa bez değişimi yapılması gerektiğini belirtmektedir. Bebeğin altı kirlendiği zaman o şekilde bırakılmamalı ve hassas cildine zarar vermemek için en kısa sürede değişim yapılmalıdır. Hatta bazı bebeklerde bu tür alt değişiminin veya hassas bez bölgesi bakımlarının geçiştirilmesi durumunda hiç istenmeyen sorunlarla karşılaşılması mümkün olabilmektedir. Bu yüzden bebek cilt bakımı konusunda mutlaka anne ve babaların üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekmektedir.
Altı temizlenmiş ve değiştirilmiş olan bebekler, daha rahat ve huzurlu olacaktır. Aynı zamanda hassas bez bölgesi bakımı da yapıldığı için bebeklerin ciltlerinde pişik adı verilen kızarıklık, tahriş veya yanmalar da meydana gelmeyeceği için daha sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün hale gelecektir.
Bebeklerde Bez Bölgesi Temizliği
Nemli ve kirli olan bebeklerin bez bölgesinde, bezin ivedilikle değiştirilmesi önemlidir. Bebeklerin özellikle doğumdan sonraki ilk aylarda ciltlerinin yetişkin cildine oranla çok daha hassas ve ilgi isteyen bir düzeyde olduğu unutulmamalıdır.
Yeni doğan döneminde sık sık kaka yapan bebeklerin cildinin tahriş olmaması adına anne ve babaların bebeklerde alt değişimi sürecinde dikkatli olması gerekmektedir. Anne ve babaların, bebeklerinin alt değişimini yaparken kullanacakları ürünlerde kimyasal maddeler, koku ve renk veren sentetik maddeler bulunmamalıdır.
Bebeklerin bezlenme bölgesinde kullanılan alt temizliği malzemelerinin doğru seçilmesi gerekir. Dolayısıyla bebeklerde bezlenme süreci başlangıcında en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de temizlik sırasında kullanılan malzemelerin sentetik olmamasıdır. Çünkü bebeklerin hassas cildi ile temas eden bu tür yapay maddeler, alerji ve tahriş edici etki gösteren maddeler içerebilir. Dolayısıyla bebeklerin hassas cilt yapılarına en uygun olan temizlik malzemelerinin seçimine dikkat edilmelidir.
Uzmanlara göre bebek cildine doğal bakımdan en uygun olan temizlik maddesi ılıtılmış su ile ıslatılmış pamuktur. Bebeklerin poposunu bazen akan su altında yıkayarak temizlemek de faydalıdır.
Bebeklerde Alt Değişimi Nasıl Yapılır?
Bebeklerde alt değişiminin özellikle bebeğin kakasını veya idrarını yaptıktan sonra ivedilikle gerçekleştirilmesi önemlidir. Bu sayede bebekler, hem pişik sorunu yaşamayacak hem de altları temiz olduğu için daha huzurlu ve mutlu bir yaşam sürebilecektir. Anne ve babalar bebeklerde alt değişimi yaparken kirlenmiş olan bezi nazikçe çıkarmalı ve bebeğin poposunu bebeklerin ciltlerine uyumlu ürünler ilet temizledikten sonra yeniden bezle sarmaları gerekmektedir.
Bez bölgesi bakımında nelere dikkat edilmeli sorusunun yanıtı olarak en önemli husus, doğru zamanlama ve doğru bebek bez bölgesi ürünlerinin seçimi olmalıdır. Böylelikle hızlı ve pratik bir şekilde temizlik yapılmakta ve bebeğin hassas bölgesinde cilt üzerinde pişik oluşumu engellenebilmektedir.
Kız Bebeklerde Bezlenme Bölgesi Temizliği
Kız ve erkek bebeklerde bezlenme bölgesi bakımı ve temizliği ayrı önem taşımaktadır. Özellikle kız bebeklerde genital bölgenin özel yapısı sebebi ile idrar yolu enfeksiyonu gelişme riski fazladır. Bu yüzden kız bebeklerde bezlenme bölgesi temizliği yapılırken silme işleminin önde arkaya ve sırtüstü yaparken yukarıdan aşağıya doğru yapılması çok önemlidir. Bu yöntemin başarılı şekilde uygulanması halinde bebeğin kakasının idrar yollarına bulaşma riski azaltılmış ve daha doğru bir temizlik işlemi gerçekleştirilmiş olmaktadır.
Kız bebeklerin alt değişimi sırasında kirlenmiş bezi çıkardıktan sonra bu bölgenin nazikçe ve dikkatli bir şekilde temizlenmesi önemlidir. Aksi halde kakanın bulaşması durumunda idrar yolu enfeksiyonu gibi istenmeyen sorunlarla karşılaşılabilme riski bulunmaktadır.
Temizlik esnasında bebeği sırt üstü yatırdıktan sonra bacakları hafifçe kaldırıp açarak, ıslak pamuk veya cilt hassasiyetine uyumlu ürünler kullanıp temizlik işlemi yapılmalıdır. Temizlik sürecine genital bölgenin üstünden başlayarak aşağıda bulunan anüs bölgesine doğru yavaşça silmeli ve her silme hareketinden sonra yeni pamuk kullanılmalıdır.
Erkek Bebeklerde Bezlenme Bölgesi Temizliği
Erkek bebeklerde de benzer bir süreç vardır, ancak erkek bebeklerin genital bölgesindeki yapıları gereği idrar yolu enfeksiyonu yaşama riski biraz daha düşüktür. Erkek bebeklerde bez bölgesi hassas bakımı sırasında da benzer yöntemlerin tercih edilmesi önemlidir. Yine kız bebeklerde olduğu gibi sırt üstü yatırılan erkek bebeğin önce anüs çevresi ıslak ve ılık pamuk ile silinmelidir. Silme işleminden sonra pamuk bir daha kullanılmamak üzere atılmalıdır. Ardından yeni bir pamuk alarak erkek üreme organının çevresi silinmelidir.
Bu uygulama esnasında erkeklik organı incitmeden yavaşça kaldırarak altını ve testis bölgesinin etrafı pamuk yardımıyla güzelce silinmelidir. Kaka bulaşmış bölgeler temizlendikten sonra pamuk atılmalı ve yeni bir temizleyici ürün kullanılmalıdır. Erkek bebeklerde popoyu temizledikten sonra bacak aralarında ve bacaklarda oluşmuş kıvrımların arasını da nazikçe temizlemek gerekmektedir.
Bebeklerin Bezlenme Bölgesinde Pişik Oluşumu
Bebeklerin bez bölgesinde, bebek bezi ile temas eden yerlerde meydana gelen kızarıklık ve tahrişe pişik adı verilmektedir. Pişiğin oluşmasında temel sebep nemli ve ıslaklıktır. Bebek bezinin hassas bebek cildine sürtünmesi ve kapalı olan bölgede idrar ile dışkının hava almadan durması, bebek cildinde pişik oluşumunu tetiklemektedir. Pişiğe yol açan sebeplere dikkat ederek bebeklerin cildini daha sağlıklı bir şekilde korumak mümkündür.
Bebek bezinin idrar ve dışkıdan sonra çok uzun süre kalması ve bezin gereğinden fazla sıkı bağlanmış olması gibi durumlar pişik oluşumunu tetikler. Ayrıca bebeğin cildinin aşırı hassas olması sebebiyle yeterince hava almaması da pişiğe davetiye çıkarır. Bebeğin anne sütünden mamaya veya ek besinlere geçmesi sürecinde, diş çıkarma dönemi ve antibiyotik tedavisi süresinde pişik oluşumunda artış yaşanması doğaldır.
Bebeklerde Pişiğe Karşı Etkili Ürünler
Pişik bölgesinde yanma, kaşınma ve tahriş hisseden bebekler sık sık ağlar ve huzursuzlaşır. Bebek bezinin oluşturduğu havasız ortam, nemlilik ile idrar ve dışkının cilde yapışması gibi durumlar bebeklerde hassas cildin tahriş olmasına ve cilt yaralarına sebep olabilmektedir. Bu yüzden doğru ekipman ve materyaller kullanarak bebeklerde hassas bez bölgesinde etkili sonuçlara ulaşılmalıdır. Bu durumda bebeğin altının temiz, kuru ve havadar kalması sağlanmalıdır. Bunun için geliştirilmiş pişiğe karşı etkili ürünler kullanılması tavsiye edilmektedir. Erkek ve kız bebeklerde hassas bebek cildi bakımı ürünleri, pişik oluşumunu tamamen engellemektedir.