Bebeklerde Konak Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde Konak Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Tıpta infantil seboreik dermati olarak bilinen konak, yenidoğan bebeklerde çok fazla görülen bir deri rahatsızlığıdır. Anneler tarafından daha çok saç derisinde pullanma şeklinde tarif edilir ve genellikle doğumdan 1 ay sonra ortaya çıkar. Görüntü olarak ebeveynleri endişelendirse de çoğu zaman bebekte ağrıya veya kaşıntıya sebep olmaz. Sizler için hazırladığımız bu makalede; bebeklerde konak hastalığı neden olur, konak nasıl geçer gibi soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!

Konak Nedir?

Bebeğin saç derisinde pullanma olarak tanımlanabilen konak, halk arasında beşik kapağı gibi isimlerle adlandırılsa da tıp literatüründeki ismi infantil seboreik dermatittir. Yenidoğan bebeklerin büyük bir kısmında görülen bu deri hastalığı, genellikle doğumdan 1 ay sonra ortaya çıkar. Çoğu zaman da herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan birkaç ay içinde kendiliğinden gerileme eğilimi gösterir. Pullanma daha çok bebeğin saç derisinde oluşur ancak kulak arkası, kaş arası ve yüzünün diğer kıvrımlı bölgelerinde de gelişebilir. Konak hastalığının en belirgin belirtisi saç derisindeki beyaz/sarı kabuklanmadır. Katmanlar şeklinde, pul pul kepek görünümüne benzeyen bu kabuklanma, çok nadir durumlarda kötü kokuya sebep olabilir. Bazı bebeklerde ise kendiliğinden geçmeyebilir ve giderek ilerleyip etrafında kızarıklıklar oluşabilir. Bu durumda bebeğin mutlaka çocuk doktoru veya dermatoloji uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.

Bebeklerde Konak Neden Olur?

Bebeklerde konağa sebep olan durum net olarak aydınlatılamamış olsa da yağ bezlerinde ve saç köklerinde çok fazla sebum (yağ) birikmesinin seboreik dermatite neden olabileceği düşünülüyor. Ayrıca deride bulunan ve bir maya cinsi olan Malassezia’nın da konak hastalığını tetikleyebileceği üzerinde duruluyor. Tüm bunlara ek olarak; genetik özellikler, cildi tahriş eden kimyasal maddeler ve sıcak/soğuk havanın kombinasyonu olarak da bebeklerde konak gelişebileceği tahmin ediliyor. Halk arasında ise konakla hijyen arasında bir bağ kuruluyor. Ancak bilinenin aksine konak, yetersiz hijyen sebebiyle gelişen bir cilt hastalığı değildir.

Bebek banyosu için annelere tüyolar!

Bebeklerde Konak Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Konak Hastalığı Bebeği Rahatsız Eder mi?

Yenidoğan bebeklerin büyük bir kısmında görülen konak, çoğu zaman bebekte herhangi bir rahatsızlığa, kaşıntıya veya ağrıya sebep olmaz. Nadir durumlarda konak ile birlikte mantar enfeksiyonu gelişebilir. Mantar enfeksiyonun eşlik ettiği infantil seboreik dermatitlerde ise cilt kızarık bir görünüme sahip olur. Bu durumda bebek mutlaka çocuk doktoruna veya dermatoloğa muayene olmalı, gerekli tedaviye başlamalıdır.

Bebeklerde konak hastalığının bulaşıcı olup olmadığı da ebeveynler tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Bulaşıcı bir hastalık olmayan konak, aynı zamanda bebeğin iyi bakılmadığına da işaret etmiyor.

Bebeklerde Konak Tedavisi

Bebeklerde görülen seboreik dermatit ya da bilinen adıyla konak, genellikle hafif şiddetli olur ve birkaç ay içinde kendiliğinden gerileme eğilimi gösterir. Bu nedenle çoğu zaman tıbbi bir tedavi gerekmez. Ama yayılmasını önlemek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için anneler bazı noktalara dikkat edebilir.

Öncelikle bebeğin kafa derisindeki pullanmaların kendi kendine dökülmesine izin verilmelidir. Bu pullanmalar kesinlikle parmakla kaldırılmaya çalışılmamalıdır. Eğer kepek görünümlü pullanmalar kendiliğinden dökülmüyorsa yumuşatmak gerekir. Bunun için de banyo öncesi zeytinyağı ile çok hafif masaj yapılabilir. Ardından konak tarağı ile saçın taranması ve organik bebek şampuanı ile bebeğin yıkanması yeterlidir. Yukarıda da değindiğimiz gibi kimyasal içeren şampuanlar saçtaki kepek görünümlü pullanmayı daha da şiddetlendirebilir. Bu nedenle bebeğin şampuanının mutlaka Minoris Baby gibi Ecocert sertifikalı organik hammaddelerden üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir.