Bebeklerde ve Çocuklarda Öksürük Nasıl Geçer? Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Bebeklerde ve Çocuklarda Öksürük Nasıl Geçer? Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer?

Her ebeveynin hayali, bebeğini sağlıklı ve keyifli görmektir. Ancak özellikle mevsim değişimlerinin yaşandığı şu günlerde, grip ve soğuk algınlığı gibi pek çok hastalık bebekleri de etkiliyor. Bunun doğal bir sonucu olarak da öksürme gibi semptomlarla karşı karşıya kalıyoruz ki bu, anne babaların en son görmek istediği manzaradır.

Buradan yola çıkarak hazırladığımız makalede; bebeklerde öksürük ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları derledik.

Öksürük Nedir?

Öksürük; sanılanın aksine bir hastalık değil, solunum yollarını ve boğazı temizlemeye yarayan savunma mekanizmasıdır. Bronşçuklardaki havanın solunum organları aracılığı ile aniden dışarı çıkarılmasıdır. Öksürmek doğal bir reflekstir ve bu refleksi pek çok neden tetikleyebilmektedir. Dolayısıyla öksürüğün nasıl geçirileceğinden önce öksürüğü tetikleyen sebepleri ve öksürük türlerini bilmek, uygulanması gereken adımlar konusunda size yol gösterecektir.

Bebeklerde Öksürük Nedenleri

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bebeklerde öksürük, basit nedenlerden kaynaklanabildiği gibi ciddi bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Fakat en sık karşılaşılan sebep soğuk algınlığıdır. Bununla birlikte alt solunum yolu hastalıkları, mukus yutmak, astım, alerjiler, bahar nezlesi, reflü ve kistik fibrozis gibi bazı doğumsal anomaliler de bebeklerde öksürüğe neden olabilmektedir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Öksürük Nasıl Geçer?

Bebeklerde Öksürük Çeşitleri

Islak Öksürük

Bebeğiniz öksürdükten sonra ağzına mukus veya balgam geliyorsa, bu durum öksürüğünün ıslak olduğunu gösterir. Islak öksürük genellikle bakteriyel enfeksiyona eşlik eden solunum yolu hastalıklarından kaynaklanır. Enfeksiyon kaynaklı öksürükler, bazen ateşin hafif yükselmesine sebep olabilir. Bu nedenle ara ara bebeğinizin ateşini ölçmeniz faydalı olacaktır.

Kuru Öksürük

İsminden de anlaşılacağı üzere kuru öksürük, balgam içermeyen öksürük çeşitidir. Bu nedenle bebeğinizin boğazını daha fazla tahriş eder. Tahrişe bağlı genel huysuzluk hali de görülebilir.

Hırıltılı Öksürük

Hırıltılı öksürük, genellikle bronşit ve astım gibi hastalıklara işaret eder. Mutlaka ileri tetkik yapılarak altta yatan neden saptanmalıdır.

Boğmaca Öksürüğü

Boğmaca hastalığının neden olduğu öksürük türüdür. Başta hafif olan öksürük giderek ciddi nöbetlere dönüşür. İlerleyen safhada öksürük nöbeti sırasında bebekler nefes almakta güçlük çekerler.

Psikojenik Öksürük

Fiziksel herhangi bir tanımı olmayan öksürük çeşitidir. Genellikle gribal enfeksiyonlardan sonra görülür.

Bebeklerde ve Çocuklarda Öksürük Nasıl Geçer?

Bebeklerde Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Eğer bebeğiniz öksürüyorsa öncelikle mutlaka doktor muayenesine gitmelisiniz. Doktorunuzun uyguladığı tedaviye ek olarak, bebeğinizi rahatlatmak adına aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz. Unutmayın, aşağıdaki öneriler tek başına öksürüğün geçmesini sağlamaz. Hatta öksürüğün altında yatan ciddi bir problem varsa, tedavi olunmadığı takdirde giderek şiddetlenebilir. Bu nedenle öksürüğün sebebinin saptanması için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Öksürük için evde alabileceğiniz basit önlemler ise;

-Evinizi sık sık havalandırın ve içeri oksijen girmesine izin verin. Bebeğinizin üşüyeceğini düşünerek cam açmamak, yapılan en büyük hatalardan biridir. Bebeğiniz başka bir odadayken havalandırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

-Parfüm ve oda kokuları, bebekler için alerjendir. Kokulu ürünler bebeğinizin öksürüğünü şiddetlendirebileceği gibi zararlı kimyasalları solumasına da neden olmaktadır.

-Bolca sıvı almasını sağlayın. Eğer bebeğiniz hala anne sütü ile besleniyorsa sık sık emzirin. Ek gıdaya geçtiyse gün içinde su ve süt gibi sıvıları sıkça verin. Sıvı maddeler bebeğinizin öksürük nöbetlerinin hafiflemesine ve boğaz tahrişinin azalmasına yardımcı olacaktır.

-Bebeğinizin odasının ideal sıcaklıkta, nem oranının ise ortala %50 olduğuna emin olun.

-Bebeğiniz ek gıdaya geçtiyse ılık çorbalar hazırlayabilirsiniz. 1 yaşını doldurduysa, bitki çayı ve bal karışımı verebilirsiniz. Bal boğazının yumuşamasını sağlayarak tahrişin önüne geçilmesine yardımcı olur.

-Bebeğinizin bulunduğu ortamda kesinlikle sigara içmeyin. Dışarıda içseniz dahi, sigara kokusunun saçınıza ve kıyafetlerinize sindiğini, bunun da öksürüğü şiddetlendireceğini unutmayın.

Hangi Durumlarda Doktorumuza Başvurmalıyız?

Öksürüğe, alttan yatan nedene bağlı olarak burun akıntısı, boğaz ağrısı, halsizlik, ateş, kusma, hırıltı, zor veya sık nefes alma gibi semptomlar da eşlik edebilir. Eşlik eden bulgular arasında yüksek ateş varsa, bebeğinizde morarma gözlemlerseniz veya nefes almasında bir farklılık hissederseniz zaman kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız. Özellikle beslenme sırasında aniden başlayan öksürükler, yabancı cisim yutma ihtimalini akla getirir. Bu nedenle en kısa sürede tanı konmalı ve tedavi süreci başlamalıdır. Yüksek ateş ise ( 39 derece ve üzeri) zatürre gibi acil müdahale edilmesi gereken alt solunum yolu enfeksiyonlarına işaret ediyor olabilir.

Aft yaraları nedir, nasıl geçer? Detaylı bilgi için tıklayın!