Kış Aylarında İsilik Olur Mu

Doğduğu günden itibaren tüm ebeveynlerin en sık karşılaştığı cilt sorunlarının başında isilik geliyor. Hemen hemen her bebekte görülen bu cilt hastalığı mevsim gözetmeden meydana gelebiliyor. Bağlı olduğu nedenler her bebeğin özelinde değişse de temeldeki neden, oluşum biçimi aynı.

Öncelikle isilik nedir, neye bağlıdır bunları inceleyelim.

İsilik; ter kanallarının tıkanması sonucu meydana gelen bir deri döküntüsüdür. Vücut sıcaklığının normalin üzerine çıkmasıyla birlikte vücut ısı dengesini korumaya çalışır. Bunun için de terleme baş gösterir. Terleme sayesiyle fazla sıvıyı vücuttan atmaya başlar. Ancak sürekli olan bu yoğun terleme ter kanallarında tıkanmaya yol açabilir.

Kanalların tıkanmasıyla birlikte ter dışarı atılamaz ve cilt katmanlarından cildin üst tabakasına sızmaya çalışır. Bunun sonucunda ise kızarıklıklar oluşur.

İsilik Çeşitleri

İsilik kendi arasında çeşitlere ayrılabilir. İçi sıvı dolu kesecikler, ciltle aynı renkte olan kabarcıklar, kaşıntıya neden olan kabartılar, kırmızı ya da pembe renkte döküntüler tarzında görülebilir. Her yaş grubunda çocuklarda meydana gelse de özellikle yeni doğan bebeklerde çok yaygındır. Ayrıca açık renk tenli, sarışın bebeklerde daha sık görüldüğü söylenebilir.

İsilik Neden Oluşur?

Yukarıda da okuduğunuz gibi isilik temelde terin vücuttan atılması anında meydana gelen tıkanıklıklara dayalı olarak oluşuyor. Bu nedenle temel nedeni yoğun terleme denebilir. Yaz aylarında çok sıcak bölgelerde yaşıyorsak, kıyafetler de üstüne kalın geliyorsa bu durum terlemeyi tetikleyebilir. Kış aylarında da isilik görülme nedenlerinden biri de budur. Çocuğunuzun üşüdüğünü düşünerek odayı normalin üstünde bir ısıya getirmek, ekstra kalın giysiler, bunun üzerine giydirilen kalın yelekler ya da hırkalar bebeğinizin terlemesine neden olacaktır. Ayrıca giydirilen giysilerin fazla dar olması da terleme ve akabinde isilik oluşumuna neden olabilir.

blank

İsilik Kaç Gün Sürer?

İsilik görülmesi genelde bebeğinizin boğumlu kısımları denilen kollar, bacaklar; iç çamaşırının lastikli ya da elastik kısımlarının temas ettiği bölgeler, karın, diz kapağı arkası gibi kıvrımlı bölgelerde meydana gelir. Ancak bazen yüz, kulak, göz kapakları gibi bölgelerde de olabilir. İsilik oluşumuna neden olan sorunu tespit etmek bu süreçte çok önemlidir. Kıyafetler, oda ısısı tek tek gözden geçirilmelidir. Bu neden bulunup normal şartlara çevirdikten en geç 1 hafta sonra isiliklerin azaldığını hatta yok olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

Kış aylarında isilik oluşumunun çoğunluğu bebeğin fazla kalın giydirilmesine bağlı terlemelerden oluştuğunu gözlemleyebilirsiniz. Uzman görüşleri bebek giyiminde sizden 1 kat fazla olacak şekilde giydirmeniz. Yani minik bebeğinizi soğuktan korumak için atlet, zıbın, tulum, yelek, hırka gibi kat kat kıyafete boğmamanız gerekiyor. Pamuklu sağlıklı bir kumaştan seçeceğiniz kıyafeti, üstüne yine çok kalın olmayan bir hırka ya da yelek; ortalama ısıdaki bir odada yeterli olacaktır.

Bebeğinizin iç çamaşırı seçimi de isilik oluşumu için çok önemlidir. Hava alan, pamuklu, terlediğinde hızlıca nemi emen bir kumaş olmasına özen gösterin. Vücuduna yapışmayan, hafif bol olan modellerden tercih yapın. Bu sayede hem teri hızlıca emecek hem de yapışmayacağı için ekstra tahrişe yol açmayacaktır.

Atopik Dermatit Cilt Nedir? Bebeklerde Atopik Dermatit Neden Olur?

blank

Oluşan İsilikler Evde Nasıl Tedavi Edilir?

Tüm önlemlerinize rağmen bebeğinizde isilik olduysa paniklemeye gerek yok. Çok ileri boyut tahriş olmadıysa evde alacağınız birkaç önlem ile bunun üzerinden hızlıca gelebilirsiniz. Kıyafetleri tek tek yine gözden geçirin. Sonrasında oda sıcaklığını çok az düşürün.

Her gün mutlaka bebeğinize kısa da olsa banyo yaptırın. Ekstra bir temizlik maddesine gerek yok. Ilık bir suyla hızlıca yıkayın. Banyo esnasında lif, sünger, bez gibi ürünler kullanmayın. Bunları kullanmak kızarıklığın daha çok yayılmasına neden olacaktır. Eğer bir temizleyici ürün kullanacaksanız ph oranına dikkat edin.

Banyo sonrasında ise hemen kurulayın. Özellikle boğumlu kısımları sert davranmadan tamamen kuru hale getirin. Tüm vücudunun kuru olduğundan emin olduktan sonra pamuklu kıyafetlerini giydirin.

Doktorunuzun önerisi değilse herhangi bir krem, losyon kullanmayın. İçeriğindeki bir madde döküntüyü daha çok yayabilir ya da derinleştirebilir.

Bazı durumlarda deniz suyu da önerilmektedir. Deniz suyu, yapısı gereği ter bezlerindeki tıkanıklığı açmaya destek olmaktadır. Deniz suyu ile temas eden bebeğinizin ter bezindeki tıkanıklık açılacak ve döküntüleri yavaşça ortadan kalkacaktır.

Tüm bunlara rağmen 1-2 gün içerisinde durma, hafifleme gözlemlemiyor, aksine isilik yaygınlaşıyorsa bebeğinizin doktorundan bilgi alabilir ve önerdiği yöntemlerle tedaviyi devam ettirmeyi unutmamalısınız.

Bebeğinizin cildinde oluşabilecek tahrişlere karşı koruma sağlamaya yardımcı Minoris Baby Organik Pişik Kremi ürününe buradan ulaşabilirsiniz.