Ek Gıda Sürecinin Kahramanı: Yoğurt!

Bebeklerde ilk 6 ay boyunca anne sütü ile beslenme çok önemlidir. İlk 6 aydan sonra bebeğe anne sütünün yanında ek gıda verme süreci başlamaktadır. Bütün bebek ve çocuk gelişim uzmanları bu süreçte ek gıda sürecinin temel yiyeceği olarak yoğurdun tercih edilmesi gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunmaktadır. Deneyimli annelerin de mutlaka ek gıda sürecinde kullandıkları ev yoğurdu, bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişiminde önemli bir katkı yaratmaktadır.

Evde mayaladığınız yoğurt, bebeğiniz için ek gıda sürecinde tahmin ettiğinizden çok daha fazla fayda sağlamaktadır. Yoğurt, bebeğiniz için besin değeri yüksek olması sebebiyle bebeğinizin gelişim sürecinde ihtiyaç duyduğu bütün vitaminlere ulaşmasında etkilidir. Bunun yanı sıra içindeki probiyotik bileşenler sayesinde yoğurt tüketimi, bebeklerde bağışıklık ve sindirim sistemine de fayda sağlamaktadır. Uzmanların tavsiye ettiği en önemli ek gıdalardan biri olarak öne çıkan ev yoğurdu, bebeklerde kalsiyum desteği de sağladığı için fiziksel gelişimi de hızlandıran bir özelliğe sahiptir.

blank

Bebeklerde Ek Gıda Sürecinin Önemi

Bebeklerde ilk 6 aylık anne sütü beslenme sürecinden sonra gelen evreye ek gıda süreci adı verilmektedir. Bu süreçte bebek gelişim uzmanları, evde mayalanan doğal yoğurdun çok etkili bir ek gıda olarak öne çıkmasını tavsiye etmektedir. İçeriğindeki kalsiyum ve probiyotik bileşenleri sayesinde bebeklerin büyüme ve gelişme konusunda en önemli ihtiyaçlarını karşılayabilecek özelliktedir. Yetişkinler için de önemli bir probiyotik kaynağı olan yoğurt, bebeklerde sindirim ve bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinde çok büyük faydalar sağlamaktadır.

Ek Gıda Sürecinde Yoğurdun Faydaları Nelerdir?

Ek gıda sürecinde bebeklerin anne sütünün yanı sıra ideal bir şekilde beslenmesi çok önemlidir. Bu yüzden ek gıda sürecine geçen bebekler için doğru ve tavsiye edilen gıda maddelerinin beslenme programına dahil edilmesi gerekmektedir. Çocuk bakımı konusunda deneyimli annelerin bir numaralı tercihi olan ve ek gıda sürecinin kahramanı olarak tanımlanan ev yoğurdunun bebek gelişiminde sağladığı faydalardan bazıları şunlardır:

  • Bebeğinizin kemik ve doku gelişimi için çok önemli olan kalsiyum ihtiyacı, henüz hamileliğiniz sırasında başlar. Kalsiyum kemik gelişimini güçlendirdiği için çok gereklidir.
  • Ev yoğurdu kalsiyum bakımından zengin bir içeriğe sahip olduğu için kemik ve diş gelişiminde çok faydalıdır.
  • Ev yoğurdu ayrıca kas, eklem ve sinir sistemi için de faydalı bileşenler içermektedir.
  • Zengin probiyotik kaynağı olan yoğurt, bebeğinizin sindirim sistemini geliştirir.
  • Probiyotikler, bebeğinizin bağırsak florasını desteklediği için bağışıklık sistemini de kuvvetlendirir.
  • Hastalıklara ve gıda alerjilerine karşı etkili çözüm olan yoğurt sayesinde ishal sorunlarının da iyileşmesi hız kazanır.

Görüldüğü üzere bebeklere yoğurt yedirmenin faydaları, özellikle ek gıda sürecindeyken öne çıkmaktadır. Doğal içeriğe sahip ev yoğurdu sayesinde bebeklerin fiziksel gelişiminde büyük fayda sağlayacak bir ek gıdayı kullanabilirsiniz. Anne sütünün yanında verilmesi gereken bu yoğurtların da belirli standartlara göre mayalanmasına ve tüketilmesine özen göstermeniz tavsiye edilir.

blank

Bebekler İçin Hangi Yoğurt Tercih Edilmelidir?

Bebeğinize ek gıda sürecinde besleyici olması sebebiyle vereceğiniz yoğurdun ev yapımı olması en sağlıklı seçenektir. Çünkü marketten alınan hazır ve fabrikasyon yoğurtların besin değeri düşük olmakla birlikte içerdiği katkı maddeleri sebebiyle bebek sağlığında risk oluşturabilmektedir. Ev yapımı yoğurt hem steril olması hem de katkı maddesi olmadan mayalanıp üretilmesi sayesinde çok daha faydalı sonuçlar sunmaktadır. Ufak bir cam kavanozda günlük ya da birer gün arayla hazırlayacağınız yoğurt bebeğinizin ihtiyacını karşılamaya yetecektir.

Evde kendi imkanlarınızla yoğurt mayalama şansınız yoksa bu durumda marketten yoğurt seçimi yaparken de doğal içeriğe sahip olan markaları tercih etmeniz tavsiye edilmektedir. Probiyotik katkısı yüksek olan doğal yoğurtlar kullanırken yine de bazı riskleri göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Çünkü bu yoğurtlar her ne kadar doğal izlenimi verse de içeriğinde tatlandırıcı ya da koruyucu katkı maddeleri de bulunmaktadır. Dolayısıyla diş çürümesi ve obezite gibi riskler barındıran hazır yoğurtların yerine mutlaka kendi mayaladığınız katkısız yoğurtlara yönelmeniz önemlidir.

Bebekler İçin Yoğurt Mayalarken Hangi Süt Seçilmelidir?

Bebeklerde ek gıda sürecinde anne sütü dışında süt verilmesi için acele edilmemelidir. Uzmanlar, süte karşı alerji geliştiren bebeklere 12 ayı doldurana kadar keçi sütü veya inek sütünün sade halde verilmesini tavsiye etmemektedir. Sütü yoğurt olarak vermek daha düşük riskli olduğu için tercih edilen bir yöntemdir. Bebeklerin laktoz intoleransı bulunma ihtimalini göz önünde bulundurarak seçim yapılması önem taşımaktadır.

Bebek gelişim uzmanları, anne sütüne en yakın süt olarak keçi sütünü örnek göstermektedir. Keçi sütü, içerdiği yüksek miktarda kalsiyum, protein ve vitamin sayesinde bebeğin kemik gelişimi için son derece faydalıdır. Dolayısıyla bebeklerde yoğurt alerjisi konusunda sıkıntı yaşamamak ve laktoz intoleransını tetiklememek için keçi sütü kullanarak yoğurt mayalamakta fayda vardır. Öte yandan inek sütüne oranla daha kolay sindirilebilir olması ve laktoz oranının az olması sebebiyle yoğurt mayalarken keçi sütü tercih edilmesi doğru bir seçim olacaktır.

Bilindiği üzere inek sütü bebekler tarafından anne sütü ya da özel olarak hazırlanan formül süt gibi kolaylıkla sindirilememektedir. İçeriğinde yüksek protein ve mineral bulunan inek sütü, gelişme aşamasında olan bebeğin böbreklerini ve karaciğerini zorlayacaktır. Bu yüzden anne sütü ve formül sütten gelen ideal yağları ve besinleri bünyesinde bulundurmayan inek sütü ile yapılan yoğurtlar fayda yerine zararlı olabilir. Özellikle bebeğinize süt alerjisi teşhisi koyulmuşsa bu durumda doktora başvurmadan önce yoğurt desteği vermemelisiniz.

blank

Ek Gıda Sürecinde Yoğurt Nasıl Verilmeli?

Çocuk sağlığı uzmanları bebeklerde gelişimlerini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmeleri için beslenmenin önemine dikkat çekmektedir. Bebeğin doğumdan sonra iki yaşına kadar geçen dönem hem zihinsel hem fiziksel hem de biyolojik gelişim açısından çok büyük önem taşımaktadır. Ek gıdaya geçiş sürecinde annelerin yoğurt takviyesi konusunda şu hususlara dikkat etmesinde fayda vardır:

  • Anne sütü mucizevi içeriği sayesinde ilk 6 ay boyunca bebeğin büyüme ve gelişimi için ihtiyacın yüzde 100’ünü karşılar.
  • İlk 6 aydan sonra bu oran azalarak devam ettiği için 2 yıl boyunca anne sütü ile beslenme çok önemlidir.
  • 6 aydan sonra ek gıdaya geçiş sürecinde bebeği ek gıda ile doyurmak amaçlanmamalı, bebeği farklı gıdalar ile tanıştırmak gerekmektedir.
  • Ek gıdaya geçiş sürecinde az miktarlar ile başlanmalı ve yavaş yavaş miktar arttırılmalıdır.

Bebeklerde Hafta Hafta Ek Gıda Süreci ve Yoğurt Takviyesi

Bebeklerde ek gıda sürecinde yoğurt takviyesinin hafta hafta verilen miktarı değişiklik göstermelidir. Bu süreçte çocuk sağlığı ve gelişimi uzmanları tarafından önerilen ek gıda sürecinin haftalık takvimi şu şekildedir:

  • hafta: Bir gün 4-5 kaşık sebze, bir gün 4-5 kaşık doğal yoğurt ile başlanmalıdır.
  • hafta: Her gün 6-7’şer kaşık olmak üzere ilk öğün doğal yoğurt, ikinci öğün ise sebze verilmelidir.
  • hafta: İlk 2 hafta boyunca herhangi bir sağlık veya sindirim problemi görülmemişse bu haftada 4-5 bebek kaşığını geçmeyecek şekilde kahvaltı öğününe geçilebilir. Kahvaltıda bebek eğmeği, tuzsuz lor peyniri ya da labne peyniri verilebilir.
  • hafta: Bebeğin günde dört öğün; sabah kahvaltı, öğlen sebze, ikindide yoğurt, akşam meyve olacak şekilde ek gıda alması sağlanmalıdır.