Hamilelikte Lahana Yenir Mi? Lahananın Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Lahana Yenir Mi? Lahananın Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Lahana Yemek Güvenli mi?

Anne karnındaki bebek, gelişimi için ihtiyacı olan tüm besin öğelerini kordon aracılığıyla annenin kanından temin ediyor. Bu da aslında hamilelikte beslenme konusunun ne denli önemli olduğunu ortaya koyuyor. Bunun bilincinde olan anne adayları da doğal olarak bebeğinin sağlıklı gelişimi için neler yemesi gerektiğini araştırıyor, beslenme konusunda çok daha titiz davranmaya çalışıyor.

Bunun yanı sıra, hamilelik eşsiz güzellikte olduğu kadar bağışıklık sisteminin baskılandığı bir dönemdir. Değişen hormon düzeyleri, vücudun artık bebek için de efor sarf etmesi veya yaşanan fiziksel değişimler, anne adaylarını bazı şikâyetlere karşı daha açık hale getiriyor. Tüm bunları hafifletmek ve bebeğin sağlıklı gelişimini desteklemek ise dengeli ve bilinçli beslenmekten geçiyor.

Sağlıklı beslenme dediğimiz zaman da ilk olarak akıllara sebzeler geliyor. Sebzeler arasında ise en çok lahananın hamilelikte yenip yenemeyeceği merak ediliyor. Biz de sizler için hazırladığımız makalede, ‘Hamilelikte lahana yenir mi?’ gibi merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını derledik.

blank

Hamilelikte Lahana Yenir mi?

Hem kırmızı hem de beyaz lahana,  bol miktarda A,B ,C ve K vitaminleri ile magnezyum, demir, potasyum gibi önemli mineraller barındırır. Bu nedenle beslenme uzmanları, günlük hayatta mutlaka lahana tüketilmesi gerektiğini belirtir. Hamilelik döneminde de çok iyi temizlendiği ve pişirildiği takdirde lahana güvenli bir şekilde tüketilebilir. Fakat, iyi temizlenmediği zaman bakteri kaynaklı hastalıklara neden olabilirler. Özellikle listeria riskine karşı yalnızca lahana değil, tüketilen tüm sebze ve meyveler çok iyi yıkanmalıdır. Zira, listeria bakterisinin gebelerde düşük gibi istenmeyen tablolara neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle çok iyi yıkamakla birlikte, bakterilerin iyice kaybolması açısından sebzelerin çiğ yerine pişirilerek tüketilmesi son derece önemlidir.

Bununla birlikte lahana, az miktarda da olsa rafinoz içeriyor. Beyaz lahana, mor lahana, brüksel lahanası ve fasulye gibi bazı baklagillerde bulunan rafinozun ise gaz sorununa neden olduğu biliniyor. Dolayısıyla hassas bağırsak sendromu olan hamilelerin lahanayı daha dikkatli tüketmesi öneriliyor ve tükettiği takdirde gaz problemiyle karşılaşabileceğinin bilincinde olması gerekiyor. Aynı zaman hamileliğinden önce çok nadir tüketen kişilerin de yine hamilelikleri boyunca alerji riskine karşı lahana tüketmesi tavsiye edilmiyor.

Hamilelikte bu bitkilerden uzak durun!

Listeria Bakterisine Dikkat!

Listeriosis, Listeria monocytogenes adlı bakterinin neden olduğu, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri etkileyen bir enfeksiyondur. Bu bakteri daha çok sularda ve kanalizasyonlarda bulunur. Burayı kullanan hayvanlara kolaylıkla bulaşan bakteri, bu hayvanların gübreleri ile toprağa, topraktan da sebze ve meyvelere bulaşabilir. Bulaştığı sebze ve meyveler iyi yıkanmadığı takdirde ise insana bulaşıp, salgın şeklinde enfeksiyonlara neden olabilirler.

Özellikle bağışıklık sistemi düşük olan insanları ciddi bir şekilde etkileyen listeria bakterisi, hamileler ve gelişmekte olan bebekleri için de risk faktörüdür. Çünkü bakterinin, plasenta aracılığı ile bebeğe ulaşabildiği pek çok bilimsel kaynakta yer almaktadır. Bu gebelerin başta düşük olmak üzere, erken doğum gibi birçok risk ile karşı karşıya kaldığı bilinmektedir. Ancak erken fark edilip tedaviye başlanıldığında, hiçbir hasar meydana gelmeden hastalık kontrol altına alınabilmektedir. Belirtileri ise baş ağrısı, ateş, bulantı, kusma ve kas ağrısı gibi sık karşılaşılan semptomlardır. Gebelikte listeria bakterisinden korunmak için sebze ve meyveler çok iyi yıkanmalı, çiğ süt ve süt ürünlerinden uzak durulmalı, çiğ hayvan etine dokunulmamalı ve yiyecekler her zaman çok iyi pişmiş şekilde tüketilmelidir.

blank

Lahananın Faydaları

Lahana, içerdiği vitamin ve mineraller bakımından oldukça faydalı bir sebzedir. Genel olarak göz atacak olursak;

Antioksidan Özelliği Sayesinde Hastalıklardan Korur: Beyaz lahana, güçlü antioksidan özelliği sayesinde özellikle kış hastalıklarına karşı tam bir savaşçıdır. Karaciğer yağlanması ve obezite gibi sorunlara karşı da fayda sağladığı bilimsel olarak kanıtlanan beyaz lahananın, toksinleri arındırıcı özelliği ile vücuda destek olduğu bilinmektedir.

Enfeksiyon Oluşumunu Önlemeye Yardımcı Olur: Beyaz lahana yapraklarında glutamin bileşeni bulunur. Bu bileşenin kuvvetli bir anti-enflamatuar ajan olduğu bilinir. Bu sayede tahriş, eklem ağrısı ve alerji gibi birçok rahatsızlıkların etkisini azaltır.

Kalp Sağlığı İçin Faydalıdır: Mor lahana dâhil olmak üzere lahana türlerinin hemen hemen hepsi kalp sağlığı açısından son derece faydalıdır. Potasyum ve kalsiyum açısından zengin olan lahana; kan basıncını düzenler, antosiyaninler sayesinde kardiyovasküler hastalıklara yol açabilecek iltihapları baskılayarak kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Sinirleri Güçlendiriyor: Tiamin, riboflavin ve niasin gibi B grubu vitaminleri açısından zengin olan lahana, bu yönüyle sinir sistemi için oldukça faydalı bir sebzedir. Aynı zamanda bir tabak lahana yemeğinin, günlük B vitamini ihtiyacının %10’unu karşıladığı düşünülmektedir.

Kötü Kolesterol Seviyesini Azaltır: Lahana, izotiyosiyanatlar isimli fitokimyasallar açısından zengindir. Bu bileşikler antioksidandır ve lahananın içindeki çözünür lif ile birlikte kötü kolesterol seviyesinin azalmasına yardımcı olur.

Göz Sağlığına İyi Gelir: Lahana, beta karoten açısından zengin bir sebzedir. Beta karotenin ise göz sağlığı için bire bir olduğu bilinmektedir.

Kemikleri Güçlendirir: Magnezyum, potasyum ve kalsiyum açısından zengin bir içeriğe sahip olan lahana, kemik sağlığı için oldukça faydalıdır.