Yenidoğan Bebeklere Su Verilir Mi?

Yenidoğan Bebeklere Su Verilmeli Mi? Zararı Var Mı?

Özellikle ilk kez anne baba olan kişiler, yeni yaşamlarının ilk günlerinde bebek bakımına dair birçok sorunun yanıtını arar. Zira kendilerini beslenmeden uyku düzenine, banyodan bebeğin genel sağlığına kadar birçok yeni rutin beklemektedir. Bu noktada anne babaların en çok merak ettiği durumlardan biri de yenidoğan bebeklerde su içme konusudur. Peki, yenidoğan bebeklere su içirilir mi? Bu sorunun yanıtını sizler için araştırdık.

Yenidoğan Bebeğe Su Verilmeli mi?

Bebek bakımı konusunda anneleri en fazla ikileme düşüren konulardan biri de su tüketimidir. Zira çoğu uzman hekim, bebeklerin belli bir döneme kadar su tüketimine ihtiyaçlarının olmadığını belirtiyor. Ancak annelerin çoğu bebeğin susuz kalacağı endişesiyle doğumdan itibaren bebeğine su vermeye başlıyor. Halbuki anne sütü ile beslenen bebekler, günlük su ihtiyacını anne sütünden karşılayabiliyor. Çünkü anne sütünün neredeyse %80’i sudan oluşuyor. Erken dönemde bebeğe ekstra su verilmesi, yalnızca bebeğin midesinin dolmasına ve tokluk hissi yaşamasına sebep oluyor. Bu da anne sütü almasını zorlaştırıyor, dolayısıyla anne sütünün mucizevi şifasından daha az faydalanmasına sebep oluyor.

Mama ile Beslenen Bebeklere Su Verilmeli midir?

Bazı durumlarda gerek annenin gerek ise bebeğin yaşadığı sağlık sorunları emzirmeye engel olabiliyor. Böylesi bir durumda ilk olarak annenin emzirmeye teşvik edilmesi ve bir süre emzirmeyi denemesi gerekiyor. Eğer hala süt üretimi veya emme ile ilgili problemler yaşanıyorsa, doktorun önerisiyle formül mamaya başlanabiliyor. Piyasada onlarca formül mama markası olsa da hemen hemen hepsi aynı şekilde hazırlanıyor; ise her 1 ölçek mama için 30 cc su ekleniyor. Dolayısıyla formül mamalar da aslında bebeğin su ihtiyacını fazlasıyla karşılıyor. Bu nedenle tıpkı anne sütü alan bebekler gibi formül mama ile beslenen bebeklerin de belli bir döneme kadar ekstra su tüketmesi gerekmiyor. Aksi halde zaten küçük olan mide kapasiteleri su ile doluyor ve mama içmeyi reddedebiliyorlar.

Bebekler Ne Zaman Su İçmeye Başlayabilir?

Anne sütü ilk aylarda bebeğin sağlıklı gelişimi için ihtiyacı olan bütün mineral ve vitaminleri karşılaşa da 6. aydan sonra yetersiz kalabiliyor. Bu nedenle uzmanlar, 6. aydan sonra yavaş yavaş ek gıdaya başlanmasını öneriyor. Ek gıdaya başlanıldığı anda ise bebeklerin su ihtiyacı doğuyor. Fakat yine de bu dönemde ana sıvı kaynağı su olmamalı, anne sütünün yanında ekstra olarak verilmelidir.

Ek gıdaya hangi besinlerle başlanabilir?

Bazı Durumlarda 6. Aydan Önce Verilebilir…

Eğer anne sütü yeterliyse, bebek yeteri kadar kilo alıyor ve gün içinde 4 – 5 kere bezini kirletiyorsa ek gıda ile tanışana kadar su tüketimi ertelenebilir. Su tüketiminin 6. aya ertelenmesi, yalnızca bebeğin midesinin boşuna dolmaması ve anne sütünden yeteri kadar faydalanabilmesi için önerilmektedir. Ancak bu durumun istisnaları da mevcuttur. Örneğin kabızlık varsa, bebek hastaysa, ateşi çok yükselmiş veya ishal ya da kusma gibi sıvı kaybının yoğun olduğu özel durumlar mevcutsa 6. aydan önce doktor önerisiyle su verilebilmektedir.

Yenidoğan Bebeklere Su Verilmeli Mi?

Bebeklerin Günlük Su İhtiyacı Ne Kadar?

Bebeklerin günlük su ihtiyacı yaşına, boyuna, kilosuna ve sağlık durumuna göre değişkenlik gösterir. 6. aya kadar anne sütü ile beslenen bebeklerin, ek gıdaya geçtikten sonra her öğünün ardından 50 ml kadar su içmesi önerilmektedir. Su içmeye yeni başlayan bebeklerin günde 300 – 400 ml, 1 yaşındaki bebeklerin ise günde 700 – 800 ml su içmesi idealdir. Ayrıca ishal ve yoğun kusma durumlarında bebeğin yaşı ne olursa olsun aldığı sıvı miktarının arttırılması gerekmektedir. 

Bebeklere Su Kaynatılarak mı Verilir?

Yetişkin kişilerde hastalığa neden olmayan birçok mikrop, bebeklerde ciddi rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Bu nedenle uzmanlar, özellikle 1 yaşına kadar bebeklere verilen yiyecek ve içeceklerin maksimum temiz olması gerektiğini belirtiyor. Bunu sağlayabilmek için de suyun 12. aya kadar en az 10 dakika kaynatılarak verilmesini öneriyorlar. 

Gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun ise mineral değeri bozuluyor. Bu nedenle aynı suyun gün içinde birkaç kere kaynatılıp verilmemesi gerekiyor.

Bebeğin Susadığı Nasıl Anlaşılır?

Bebekler acıktıklarında veya altları kirlendiğinde bunu ağlayarak ifade ederler. Susuz kaldıklarında da bunu yine ağlayarak belli etmeye çalışırlar. Ancak bedeninde de bazı değişiklikler gözlemlenir. Bu değişimler susuzluğun şiddetine göre değişse de genel olarak şu belirtiler görülebilir;

  • Cilt, ağız ve dilde kuruluk,
  • İdrarda azalma,
  • Vücut ısısının artması,
  • Huzursuzluk, yorgunluk,
  • Kilo kaybı,
  • Hızlı soluk alıp verme,
  • Cilt gerginliğinin azalması,
  • Bilinç değişiklikleri görülebilir.

Bebek Su İçmeyi Reddediyorsa…

Bebekler su ile ilk tanıştığı zamanlarda su içmeyi reddedebilirler. Bu durumda bebeğinizi zorlamamalı, ara ara su içmesini teklif etmeye devam etmelisiniz. Özellikle oyun oynadığı yerlere suluklar yerleştirerek su içmesini teşvik edebilirsiniz. Bu sulukların ilgi çekici figürlere sahip olması, bebeğin suya karşı ilgisini arttıracaktır.

Bu dönemde yapılan en önemli hata ise bebek su içmiyor diye ona meyve suyu veya şekerli su vermektir. Bu şekilde bebeğe sadece şeker yüklenmiş olup, sağlıksız bir şekilde kilo almasının önü açılmaktadır.

Bebekler için en az 1 yaşına kadar yasak olan besinler!