Oyun Grupları Nelerdir? Kaç Yaşında Oyun Grubuna Dahil Olmalı?

Oyun Grupları Nelerdir? Kaç Yaşında Oyun Grubuna Dahil Olmalı?

Bebek ve çocuklara eğlenirken öğrenme fırsatı sunan oyun grupları, sosyalleşme amaçlı programlardır. 0-3 yaş arası çocukların ebeveynleri veya bakım verenleriyle birlikte katıldıkları aktiviteler, akranların bir araya gelmesini sağlar. Bebek veya çocuklar oyun grubu katılımıyla;

  • Psiko-motor
  • Zihinsel
  • Duyusal
  • Fiziksel
  • Bilişsel ve
  • Duygusal anlamda becerilerini geliştirir.

Kendi yaşıtlarıyla sosyal bir ortamda, eğitmen gözetiminde, çeşitli materyaller eşliğinde oyunlar oynayan çocuklar haftanın belli gün ve saatlerinde anneli oyun grubu veya alternatif seçenekleri olan programlara katılabilirler.

Oyun Grupları Nasıl Planlanmalıdır?

Aynı oyun grubuna giren çocuklar arasında yaş farkının 10 ayı geçmemesi önerilir. Her bir grupta maksimum 8 çocuk bulunmalıdır. Ders gün ve saatleri katılımcı taleplerine uygun olarak haftada 1 ya da 2 gün şeklinde planlanabilir.

  • Oyun grubu ortamı ve seçilen eğitici oyuncaklar bebek ve çocuk güvenliği için uygun olmalıdır.
  • Oyun grubu çalışma saatleri çocuğun yaşına uygun olarak sınırlandırılır.

Özellikle kentleşmenin neden olduğu izole yaşamdan sosyal hayata geçiş gibi değerlendirilebilecek olan oyun grupları, çocuk gelişimini destekler. Kısaca değişen yaşam şartlarının yarattığı boşluklar eğlenceli aktivitelerle doldurulurken okul öncesi dönemde ihtiyaçlar farklı uyaranlarla etkili bir şekilde doldurulur.

blank

Oyun Grupları Kimler İçin Uygundur?

Bebeğini ve kendisini anaokulu için hazır hissetmeyenler oyun gruplarına dâhil olabilir. Bakım verenle yeterli deneyimi yaşayamayan bebek ve çocukların sosyal becerilerinin gelişmesi için oyun grupları bulunmaz bir fırsattır.

  • İçe dönük
  • Sessiz
  • Utangaç
  • Çevresinde akranı olmayan bebek ve çocuklar oyun grubu programı ile kaliteli vakit geçirebilirler.

Bilinçli ve farkındalığı yüksek aileler oyun grubu programlarına yoğun ilgi gösterir. Bebekler için aktivitelerin anlamı anneleriyle daha güzel ve keyifli vakit geçirmektir.

0-3 yaş için önerilen oyun grubu etkinlikleri yardımıyla çocuklar; paylaşmayı, sıra beklemeyi ve kurallara uymayı öğrenir. Çevresine karşı güveni artan çocuklar okul hayatına daha kolay adapte olur.

Oyun Grubu Katılımın Çocuklar Üzerinde Yarattığı Olumlu Etkiler

Bebek ve çocuklara sosyalleşmek için uygun ortamı sunan yaşa uygun oyun grupları oynarken yeni keşifler yapılmasına fırsat verir. Katılımcı çocukların;

  • Dil gelişimi sağlanır.
  • İletişimi desteklenir.
  • Motor becerileri artar.
  • Çeşitli ekipman ve oyuncağa erişimi kolaylaşır.
  • Güvenli ve mutlu bir ortam sağlanır.
  • Gezi ve etkinlikler düzenlenir.
  • Örgün eğitime hazırlık yapılır.

Anne-çocuk ilişkisi açısından oyun grubunun faydaları arasında; en önemli başlık anne çocuk arasında geçirilen kaliteli zamanın artmasıyla etkili bağın sağlamlaşmasıdır. Özellikle çalışan anneler için oyun grubu faaliyetleri çocukla duygusal doyum yaşanmasını sağlar. Bu süreç çocuğun annesiyle inatlaşmasının ve davranış problemlerinin önüne geçer. Çocuğun her gün artan ihtiyaçları çeşitli etkinliklerle karşılanmış olur.

Oyun Grubu Katılımının Ebeveynler İçin Faydaları

Ebeveynlere çocuklarıyla kaliteli zaman geçirme fırsatı sunan oyun grupları, diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek ve deneyim paylaşmak için ideal ortamdır. Haftanın belli gün ve saatleri için ufak molalar olarak değerlendirilebilecek faaliyetlerde aileler bir araya gelir ve etkileşim için fırsat oluşur.

Kaç Yaşında Oyun Grubuna Dâhil Olmalı?

Uzman görüşleri kaç yaşında oyun grubuna dahil olmalı sorusuna yanıt verir. Gelişimi normal seyrinde giden bebekler 2-6 ay arasında oyun grubuna katılacak olgunluğa erişmiş olur. Bu yaş döneminde;

  • Okul öncesi etkinlikler
  • Kaba motor gelişimi ve
  • Çeşitli oyunlar programa dâhil edilir.

Anne baba tercihleri göz önünde tutulduğunda oyun grubu için ideal yaş 6-18 ay arasıdır. Çocukların anaokuluna gidebilecek yeterliliğe sahip olması için oyun gruplarında zaman geçirmiş olması gerekir. Oyun oynarken öğrenen ve sosyal ilişki kurmayı geliştiren çocuklar anaokuluna daha kolay adapte olurlar.

blank

Neden Oyun Grubu?

5 yaşından önce çocuklarda beyin ve beceri gelişimi son derece hızlıdır. Optimum gelişim için çocukların kendi akranlarıyla oyun oynayıp öğrenebileceği ortamlara ihtiyacı vardır. Özenle planlanmış oyun grubu aktiviteleri çocukların;

  • Dünyayı tanımasını
  • Yeniliklere açık olmasını ve
  • Sosyal anlamda kendini geliştirmesini sağlar.

Oyun grubuna katılan çocuklarda fiziksel beceriler gelişmiş, problem çözme yatkınlığı artmış, iletişim ve sosyal becerileri yaşına uygun seviyeye gelmiştir.

Seçilen Oyun Grubu Çocuk İçin Uygun mu?

Temizlik, güven ve konum oyun grubu seçerken dikkat edilmesi gereken konu başlıkları arasında yer alır. Kurumun fiziksel donanımının bebek için uygun olması en önemli kriterdir. Eğitim metodu ve ebeveynin olmadığı durumlarda yeterlilik mutlaka sorgulanmalıdır. İlk yardım sertifikası olan kurum ve eğitmenlerin olması tercih sebebidir.

Bebek ve çocuk eğitimi dendiğinde 0-6 yaşın önemi gözden kaçırılmamalıdır. Hatalı veya çocuğun hazır olmadığı bir davranış travmatik etkilere neden olabilir. Mesleki anlamda tecrübeli, metot konusunda yeterli, kendini geliştiren, araştırmacı ve sevgi dolu eğitmenler bebeğin uyumunu destekleyecektir.

Oyun Gruplarında İçerik ve Materyal Kullanımı

Oyun gruplarında içerik ve materyal kullanımı son derece önemlidir. Hangi materyalin, ne zaman ve hangi sürede kullanılacağı hazır bulunuşluk durumuna göre farklılık gösterebilir.

  • Yaratıcı drama tekniği oyun gruplarında kullanılan en popüler eğitimdir.

Her bebek için ayrı profil çıkarılması, her çocuğa uygun oyunun sunulması ve oyundan elde edilecek kazanımın değerlendirilmesi eğitim kalitesini artırır. Kullanılan materyaller güvenli ve sağlığa uygun olmalıdır.

  • Program oluşturma konusundaki beceri eğiticinin deneyimine bağlıdır.

Oyun grubu katılımcısı ebeveyn veya bakım verenin her seans sonrasında beklentileri ve elde edilen değerleri gözden geçirmesi en doğru kurumun seçilmesi için göz ardı edilmemesi gereken bir detaydır.

blank

Oyun Grubu Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Oyun grubu seçerken çocuğun kişisel özellikleri, konsantrasyon süresi ve gelişim farklılıkları değerlendirilmelidir. Öğretmenin çocuğu tanıması, yaşa uygun gelişim özelliklerini bilmesi ve uygun aktiviteleri planlayacak deneyime sahip olması gerekir.

Oyun gruplarının amacı çocuğun eğitimi değildir. Oyun oynama etkinliğinin akranlarla bir aradayken sosyal bir ortamda becerilerin gelişmesine imkân yaratmasına zemin hazırlamaktır. Oyunun çocukların kendilerini ifade etmek için kullandıkları doğal bir süreç olduğu unutulmamalıdır.

Çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimine destek olmak için kendi akranlarıyla sosyalleşebilecekleri ortamı yaratmak her ebeveynin en temel sorumluluğudur. Grubunda yaşadığı herhangi bir problemi kendi çözmeye çalışan çocuklar, geleceğin özgüvenli yetişkin bireyleri olmaya adaydır.

Çocuklar Oyun Grubuna Nasıl Alıştırılır?

Okula adaptasyon süreci farklı yaş grupları için benzer özellikler taşır. Alışma sürecinin kademelendirilmesi en doğru düşüncedir. Anne veya babasından ayrılmadan oyun oynamaya başlayan bebekler görece rahat olur ve ortama daha kolay adaptasyon sağlar.

Huzursuzluk yaşayan çocukları rahatlatmak gerekir. Bu durumda eğitimciyle birlikte hareket edilmeli ve çocuğa gereken zaman tanınmalıdır. Herhangi bir seviyedeki okula alışmak için yeterli süre ortalama 4 haftadır.

Oyun Gruplarında Yaşanan Sıkıntılar Nelerdir?

Çocuklarda kaynaşma zorluğu oyun gruplarında en sık rastlanan sıkıntılar arasında sayılabilir. Kimi çocuk hemen oyuna girerek akranlarıyla kaynaşırken kimi çocuk dışarıda kalarak gözlem yapmayı tercih eder. Yardıma ihtiyaç duyan çocuklar desteklendikleri zaman kendilerini daha rahat ifade ederler.

Benzer yaşta olan çocuklar birbirleriyle vakit geçirirken taklit yoluyla öğrenme gerçekleşir. Çocuğun severek gitmek istediği ve ayrılırken zorlandığı bir oyun grubu kesinlikle doğru bir kurumdur. Çocuğun uykusunu aldığı bir zaman diliminde gerçekleşecek aktivitelerden maksimum verim alınacaktır.